top of page

Marea Britanie se pregătește pentru a cere formal Uniunii Europene, amânarea Brexitului


Șansele ca britanicii să aprobe un Acord de Brexit până în data de 29 martie pentru când a fost stabilită inițial oficializarea despărțirii Marii Britanii de către Uniunea Europeană, scad de la zi la zi. Respins de două ori până acum, singurul acord propus de premierul britanic Theresa May avea să își mai încerce sansa pentru ultima oară, săptămâna viitoare însă la începutul acestei săptămâni, Camera Comunelor a transmis acesteia că nu poate supune la vot același document care a tocmai a fost respins, dacă acesta nu va suferi de urgență anumite modificări.

Conștientă că intervenirea asupra condițiilor de separare negociate cu Bruxellesul nu va mulțumi pe oficialii Uniunii Europene, Theresa May a înțeles că este aproape imposibil ca Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord să reușească să iasă din Uniunea Europeană la termenul stabilit. Înclinată spre ideea că singura soluție din acest moment rămâne amânarea Brexitului, May a început deja să facă pregătiri pentru o cerere formală de obținere a unui nou termen pentru divorț.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Downing Street, premierul britanic, Theresa May va cere formal Uniunii Europene amânarea Brexitului în cursul zilei de astăzi. Aceasta va trimite o scrisoare oficială președintelui Consiliului European, Donald Tusk, prin care va cere prelungirea negocierilor condițiilor de separare în virtutea Articolului 50 din Tratatul de la Lisabona. Potrivit purtătorului de cuvânt al Biroului premierului britanic, această cerere vine la pachet implicit cu amânarea ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană. Potrivit agenției naționale de presă, Mediafax, „anunţul a fost făcut după ce Theresa May a discutat cu membrii Cabinetului guvernamental britanic în cadrul unei şedinţe de urgenţă desfăşurată în cursul zilei de marți”.

Înainte ca această cerere formală să devină una oficială, mai multe state membre ale Uniunii Europene au avertizat Marea Britanie că în vederea obținerii acestei prelungiri este necesar să prezinte o strategie clară privind Brexit.

La auzul intenției pe care o are premierul Theresa May, Cancelarul Germaniei, Angela Merkel a dat asigurări că va face toate eforturile pentru ieșirea ordonată a Marii Britanii din blocul comunitar. „Eu voi lupta până în ultimul minut pe 29 martie pentru o ieşire ordonată a Marii Britanii din UE. Nu avem mult timp până atunci, sunt doar câteva zile”, a declarat Angela Merkel într-o conferinţă de presă desfăşurată în capitala Germaniei. Întrebată dacă Uniunea Europeană manifestă disponibilitatea amânării Brexit, Angela Merkel a precizat: „Eu sper să menţinem relaţii bune cu Marea Britanie după ce va părăsi Uniunea Europeană”.

Acum doi ani când Theresa May a declarat public plină de încredere că Regatul Unit are nevoie doar de 24 de luni pentru a stabili un set de condiții privind relațiile cu UE de după separare, nimeni nu s-ar fi putut gândi că procesul negocierilor va fi unul atât de dificil. Abia anul trecut, pe ultima sută de metri, May a prezentat un Acord Brexit care a fost pe placul oficialilor de la Bruxelles dar, din păcate pentru aceasta, a fost respins de două ori de către Parlamentul de la Londra.

Astăzi, șansele ca același acord să mai fie votat și a treia oară, scad semnificativ, fapt pentru care, Theresa May este gata să accepte propunerea Camerei Comunelor de a solicita amânarea Brexitului până cel puțin pe 30 iunie.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page