top of page

Parlamentul britanic cere amânarea ieșirii Regatului Unit din Uniunea Europeană


O săptămână cum nu s-a mai văzut în politica modernă a Marii Britanii aproape că se încheie astăzi. Deși, situația în care se află Guvernul și Parlamentul de la Londra lasă porțile deschise unor noutăți de ultim moment, problema Brexitului a reușit să cuprindă în numai patru zile, o serie de evenimente cu caracter major, cum nu s-a putut reuși în cei aproape 2 ani de la anunțarea publică a faptului că Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord invocă Articolul 50 de la Lisabona.

Mai bine de 24 de luni, atât Marea Britanie și Uniunea Europeană au crezut că procesul de negociere a condițiilor de separare va fi unul fără probleme. În realitate, decizia unui Acord care privește relația de viitor dintre cele două tabere a devenit cea mai dificilă sarcină în această responsabilitate asumată de cele două. Abia anul trecut în toamnă, premierul britanic, Theresa May a pus pe masa negocierilor un Acord gândit și redactat la presiunea criticilor conform, britanicii nu știu ce vor.

Acuzat că oferă mai multe avantaje cetățenilor europeni decât britanicilor, mai mulți politicieni din Regat au protestat față de acest Acord, unii chiar dându-și demisia. De cealaltă parte, liderii de la Bruxelles s-au arătat extrem de mulțumiți față de document și sperau ca Parlamentul britanic să îl aprobe în varianta care le-a fost și lor prezentat. Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May şi Bruxelles prevedea reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale.

În ianuarie însă, Camera Comunelor a respins aprobarea acestui Acord pe care îl vede chiar ca pe o sinucidere pentru britanici (atunci, raportul de voturi a fost de 432 voturi împotriva și 202 pentru). Două luni mai târziu, prezentând câteva modificări, membrii Parlamentului au fost chemați din nou la vot pentru a-și exprima opinia despre noua variantă a textului. Astfel, după ce, la începutul acestei săptămâni, Theresa May anunțase că a reușit să obțină clauze juridice pentru garantarea statutului temporar al măsurilor adoptate la frontiera irlandeză, marți seară, Camera Comunelor s-au reunit din nou pentru un vot decisiv. Sperând că de data aceasta, colegii săi au înțeles necesitatea urgentă a unui Acord până în data de 29 martie pentru când a fost propusă oficializarea Brexitului, Theresa May a rămas suprinsă să vadă că rezultatele au înregistrat exact opusul așteptărilor sale. Acordul pentru Brexit negociat de Guvernul premierului britanic cu Bruxellesul, și care includea de data aceasta noi clauze, a fost respins pentru a doua oară (de data aceasta cu un raport de voturi de 391 împotriva și 242 pentru). O zi după, Theresa May s-a prezentat în fața membrilor Camerei Comunelor cerându-le să voteze dacă vor ca Marea Britanie să iasă din Uniunea Europeană fără niciun acord semnat.

Creâmd și mai multă confuzie, Parlamentul a votat pentru necesitatea absolută a unui Acord. Cu toate că nu propun vreunul și nici nu votează pe cele două deja prezentate, Parlamentul a pus Marea Britanie în această săptămână, într-o situație extrem de delicată. Iar suprizele nu s-au terminat. Camera Comunelor a aprobat joi seară, planul Guvernului Theresa May de a solicita amânarea ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană până cel puțin pe 30 iunie. Astfel, dacă până miercurea viitoare, Parlamentul britanic nu va adopta un acord de retragere, Guvernul Theresa May va încerca să obțină apropbarea Uniunii Europene pentru amânarea Brexitului. Această moțiune a fost adoptată în cursul serii trecute cu 412 voturi pentru și 202 voturi împotrivă.

Imediat după publicarea acestor rezultate, Comisia a reacționat de votul Camerei Comunelor. „Am luat notă de voturile din această seară. O solicitare de prelungire a negocierilor în virtutea Articolului 50 necesită aprobarea în unanimitate de către cele 27 de state membre. Consiliul European trebuie să analizeze o astfel de solicitare, prioritatea fiind necesitatea de a asigura funcţionarea instituţiilor UE şi ţinându-se cont de motivele şi durata unei posibile amânări. Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, este în contact constant cu toţi liderii”, a transmis un purtător de cuvânt al Executivului UE.

În schimb, chiar și Michael Barnier, negociatorul-șef al Comisiei Europene pe tema Brexit a postat imediat pe Twitter un scurt mesaj; „Suntem calmi şi respectuoşi faţă de procedurile parlamentare britanice. Suntem determinaţi să apărăm interesele UE şi să construim cât mai curând o relaţie viitoare UE/Marea Britanie”.

De altă parte, Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist (de opoziție) a cerut aseară, organizarea unui nu referendum privind apartenența Marii Britani I la Uniunea Europeană. „Premierul trebuie să accepte public că atât situaţia acordului Brexit, cât şi cea a ieşirii din UE fără acord nu mai sunt opţiuni viabile. Eu reiterez convingerea noastră că se poate ajunge la un acord axat pe planul nostru alternativ. De asemenea, reieterez susţinerea noastră pentru un vot public, nu pentru a marca un scor politic, ci ca opţiune realistă pentru depăşirea impasului”, a declarat Jeremy Corbyn. Din păcate pentru încercările acestuia, Camera Comunelor a respins amendamentul acestuia. Potrivit agenției naționale de presă, Mediafax, „amendamentul prevedea formularea unui recomandări adresate prim-ministrului de a cere prelungirea negocierilor în virtutea Articolului 50 al Tratatului UE şi organizarea unui vot public prin care cetăţenii Marii Britanii să decidă fie în favoarea ieşirii ţării din Uniunea Europeană în condiţiile stabilite de Parlament, fie rămânerea ţării în Uniunea Europeană”. Amendamentul a fost respins de membrii Camerei Comunelor cu un raport de voturi de 334 la 85.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page