top of page

Donald Trump, suprins de cât de prost s-au desfășurat negocierile pe tema Brexit



În timp ce Europa „fierbe” sub focul întreținut de negocierile și discuțiile furtunoase dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană în scopul de a găsi cât mai repede o soluție privind Brexitul, după Occean situația pare mai relaxantă. Cu toate că președintele american, Donald Trump se confruntă la rându-i cu o serie de probleme (unele bazate exact pe subiectul migrației), cel mai puternic om de pe planetă își face timp să urmărească de aproape parcursul procesului de negociere a condițiilor de seprare între UE și Regatul Unit.

Declarându-se împotriva blocului comunitar și ideii de uniune pe care o promovează Bruxelles-ul, Trump a acuzat încă din timpul campaniei sale electorale liderii europeni nu fac altceva decât să cumpere statele membre cu fonduri, urmând mai apoi să le controleze după bunul plac. În același discurs, liderul de la Casa Albă a scos la suprafață faptul că Germania se crede locomotiva blocului comunitar și că toate celelalte 27 de state partenere ar trebui să fie cu ochii pe Bruxelles și modul cum gestionează cele trei instituții europene (Comisia, Consiliul și Parlamentul european) problemele țării conduse de Angela Merkel.

Încă de la început, Donald Trump s-a arătat un susținător al Brexitului, apreciind de multe ori curajul britanicilor pentru decizia de a se separa de Uniunea Europeană. Ba chiar, Trump s-a oferit să fie un partener de nădejde pentru Anglia, Țara Galilor, Scoția și Irlanda, după ce Brexitul ar fi fost oficializat.

Săptămâna aceasta, lungul șir de voturi desfășurate în Parlamentul britanic au ținut nu doar Europa cu sufletul la gură. Se pare că și președintele american a luat notă de deciziile extrem de importante care au fost luate în Camera Comunelor din Londra.

Dacă luni seara, premierul britanic, Theresa May reușise să obțină anumite indulgențe din partea președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, privind frontiera Marii Britanii cu Irlanda, marți, bucuria lui May a fost întreruptă brusc de voturile împotriva noilor clauze din Acordul propus de aceasta pentru a putea respecta termenul limită de separare, stabilit la data de 29 martie. O zi mai apoi, același Parlament britanic a votat împotriva ieșirii Regatului Unit din UE, fără un acord între cele două. Și ca setul să fie unul complet, membrii Camerei Comunelor au câștigat lupta cu Guvernul Theresei May, votând aseară planul de cerere a amânării Brexitului pentru data de cel puțin, 30 iunie.

După o astfel de săptămână zbuciumată, până și Donald Trump simte că Marea Britanie este într-o situație delicată, continuând să acuze Uniunea Europeană de un comportament incorect. Ba mai mult, liderul de la Casa Albă a avertizat Bruxelles-ul cu acțiuni severe dacă nu acceptă negocieri comerciale cu Statele Unite, exprimând speranța că se va găsi o soluție diplomatică.

În legătură cu Brexitul, președintele american s-a declarat „suprins de cât de prost s-au desfășurat negocierile pe tema Brexit”, criticând-o în acelați timp și pe Theresa May pentru faptul că nu a ținu cont de sfaturile lui. Potrivit lui Trump, națiunea britanică riscă acum să se destrame.

„Situaţia este foarte complexă acum, ţara se destramă, sunt destrămate numeroase ţări şi este o ruşine că s-a ajuns la asta, dar cred că noi vom menţine linia noastră. Sunt surprins de cât de prost a mers totul din punctul de vedere al negocierilor, dar eu i-am oferit premierului britanic ideile mele despre cum să negocieze, nu m-a ascultat şi este în regulă, dar ar fi putut negocia într-o manieră diferită, sincer. Uniunea Europeană ne tratează foarte, foarte incorect. Vor să negocieze cu noi. Dacă nu vor negocia, vom face lucruri foarte severe din punct de vedere economic. Vom introduce taxe vamale pentru multe dintre produsele lor. Dar probabil se va rezolva, negociază”, a precizat preşedintele SUA.

Potrivit agenției naționale de presă, Mediafax, „Parlamentul European a respins joi, cu 223 de voturi la 198, o moţiune care prevedea lansarea negocierilor comerciale între Uniunea Europeană şi Statele Unite. Mai mulţi eurodeputaţi au exprimat preocupări privind politicile comerciale şi pentru protejarea mediului ale Administraţiei Donald Trump”.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page