Parlamentul britanic a exclus ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană fără un Acord între cele
Este o săptămână dificilă pentru Guvernul de la Londra, după ce luni seara, premierul britanic, Theresa May reușise să obțină de la Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, o înțelegere avantajoasă privind frontiera dintre Irlanda și Irlanda de Nord dar acest succes a fost umbrit de rezultatele neașteptate ale două voturi extrem de importante. Marți, Camera Comunelor a respins noul format al Acordului propus de May în toamnă și modificat după primul refuz votat în luna ianuarie. Teama că timpul se scurge mult prea repede și nu mai există șansa gândirii unui alt Acord, a determinat-o pe premierul britanic să vină ieri în fața Parlamentului și să pună întrebarea dacă Marea Britanie ar trebui să semneze în data de 29 martie actele de oficializare a Brexitului, fără o înțelegere între cele două tabere, privind relația de viitor.
În urma celui de-al doilea vot al săptămânii, Camera Comunelor a aprobat în formă definitivă, proiectul care exclude posibilitatea retragerii Regatului Unit din blocul comunitar fără niciun acord, cu amendamentul „în orice circumstanțe”.
Vizibil obosită să mai lupte cu proprii colegi de breaslă pentru a recâștiga independența și autonomia britancilor de la Uniunea Europeană, Theresa May a anunțat miercuri seară că va propune oficial Camerei Comunelor o moțiune care prevede amânarea ieșirii Marii Britanii din UE. „Voi propune o moţiune care va prevedea prelungirea pentru scurt timp, în mod limitat, tehnic, a negocierilor cu UE, dacă nu se va aproba un acord până la sfârşitul lunii martie. Uniunea Europeană a fost destul de clară că proiectul de acord Brexit este singurul disponibil. Am putea avea un nou referendum, dar ar apărea riscul să nu mai avem deloc Brexit. Deputaţii trebuie să înţeleagă şi să accepte că, dacă nu ajungem la un consens în următoarele zile, va fi nevoie de o amânare pe o durată mai mare. Iar o astfel de amânare ne-ar obliga să participăm la scrutinul europarlamentar. Nu cred că ar fi rezultatul corect. Camera Comunelor trebuie să asume consecinţele acţiunilor adoptate”, a declarat Theresa May în Camera Comunelor.
De cealaltă parte, liderul Partidului Laburist (de opoziție), Jeremy Corbyn a reiterat apelul ajungerii la un consens național. „Membrii Parlamentului au exclus în mod clar posibilitatea unui Brexit fără acord, iar Parlamentul trebuie să preia controlul. Voi avea întâlniri cu deputaţii din toate partidele pentru a încerca să găsim un compromis. Prelungirea negocierilor în virtutea Articolului 50 fără un obiectiv clar nu este o soluţie. Trebuie să ajungem la un consens asupra modului de a merge înainte”, a explicat acesta.
Aseară, proiectul de lege de fond, cu valoare de recomandare, care prevedea excluderea posibilității ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană fără un acord Brexit, dar nu în orice situație a fost supus votului la cerința Theresei May. Însă, Camera Comunelor a aprobat un amendament care prevede excluderea posibilității ieșirii Marii Britanii din UE fără un acord în orice circumstanțe. Această formă modificată a proiectului a fost aprobată cu un raport de voturi de 321 la 278.
Rezultatul votului de aseară pune și mai multă presiune pe sarcina Theresei May, obligând-o practic să ceară în momentul de față Uniunii Europene o amânare a Brexitului. Din păcate pentru aceasta, situația a devenit și mai delicată după ce, în aceiași sesiune de aseară, deputații britanici au respins un amendament care ar fi recomandat Guvernului prelungirea negocierilor cu Bruxellesul până pe 22 mai și o etapă de tranziție, fără garanțiile privind frontiera irlandeză. Acest amendament a fost respins cu un raport de voturi de 374 la 164.
Cu toate că își pusese toată speranța în Acordul redactat în noiembrie și modificat în luna ianuarie privind condițiile de seprare de UE și relația bilaterală de după Brexit, Theresa May a simțit un șoc marți seară când proiectul elaborat de aceasta a fost respins. Practic, singura soluție ca Marea Britanie să fi respectat termenul limită de oficializare a Brexitului fusese spulberată. Cum nici posibilitatea ieșirii din blocul comunitar fără un acord, nu mai este o opțiune Guvernul britanic a decis să depună astăzi o moțiune în Parlamentul britanic ce prevede organizarea unui noi vot pe tema acordului de Brexit până cel târziu pe data de 20 martie.
Potrivit lui John Bercow, președintele Camerei Comunelor, în cazul în care un acord este adoptat până la data respectivă, atunci Guvernul de la Londra va încerca să obțină amânarea Brexitului până pe 30 iunie. De altă parte, dacă până atunci nu va fi aprobat niciun acord, în această situație, Guvernul de la Londra va cere o amânare pe termen lung a ieșirii din Uniunea Europeană, însă Marea Britanie va fi obligată să participe la alegerile europarlamentare de la finalul lunii mai.