Liderii europeni consideră că votul Camerei Comunelor împotriva unui Brexit fără acord nu este sufic
În eforturile asiduee de a găsi o soluție urgentă până pe data de 29 martie când premierul britanic, Theresa May, a programat oficializarea Brexitului, nu doar britanicii sunt cei care se simt presați și responsabili să rezolve această situație ci inclusiv liderii europeni ai căror milioane de cetățeni care locuiesc, călătoresc sau studiază pe teritoriul Marii Britanii le-au promis că le vor apăra drepturile. Astfel, este și de interesul autorităților de la Brexit să găsească o soluție urgentă și de a colabora cu britanicii. Cu toate că în momentul de față, presiunea cea mai mare este resimțită într-o măsură mai ridicată de către Guvernul și Parlamentul de la Londra, nici Bruxellesul sau liderii statelor membre ale Uniunii Europene nu se pot lăuda cu o atmosferă mai relaxantă.
Faptul că britanicii nu știu încă ceea ce vor iar în cadrul Regatului Unit există încă lupta între britanicii care vor să definitiveze Brexitul cât mai curând și cei care doresc ca ieșirea Marii Britanii din blocul comunitar să fie anulată, îi determină pe liderii europeni să fie oarecum la mâna Theresei May. Nici aceasta nu este într-o situație confortabilă. În fond, premierul britanic are cel mai dificil rol în toată această chestiune, fiind direct responsabilă de a livra cetățenilor cea mai bună decizie privind viitorul lor. După ce s-a străduit să propună un proiect de Brexit privind potențialele condiții de separare dintre țara sa și UE, Acordul Theresei May a fost respins de către Parlament. Ba mai mulți, propunerea premierului britanic a dezamăgit atât de mult încât, mai mulți politicieni au demisionat din Guvern în semn de protest. După ce i-a adus câteva modificări, la cel de-al doilea vot asupra Acordului, Camera Comunelor l-a respins din nou, făcând situația premierului una aproape imposibil de manageriat.
În ultimă instanță, Theresa May a mai avut o soluție. Să pună Parlamentului întrebarea dacă Marea Britanie ar trebui să iasă din Uniunea Europeană în data de 29 martie, fără niciun acord. Din păcate pentru aceasta, criza politică nu se încheie prea curând, deoarece și aseară, Parlamentul a respins un Brexit fără încheierea unui acord. Practic, forma modificată a proiectului prin care se exclude posibilitatea producerii unui Brexit fără o înțelegere între cele două tabere a fost aprobată cu un raport de 321 de voturi la 278.
În timp ce Theresa May trebuie să gândească și să decidă repede ce urmează să facă britanicii până în data de 29 martie, liderii europeni intervin și menționează după votul de aseară că nu este suficient faptul că Parlamentul a votat împotriva unui Brexit fără acord, subliniind că pentru a preveni o astfel de opțiune este nevoie ca Marea Britanie chiar să aprobe unul cât mai curând.
Potrivit analiștilor, este evident faptul că un Brexit fără un acord semnat între cele două tabere ar fi un dezastru atât pentru Marea Britanie cât și pentru Uniunea Europeană, deoarece ambele au nevoie de o înțelegere care să le permită colaborarea și după 29 martie. Pentru că Marea Britanie are cetățeni pe mai multe teritorii ale statelor membre UE iar liderii europeni s-au responsabilizat să protejeze drepturile propiilor cetățeni care locuiesc, studiază sau călătoresc în Anglia, Țara Galilor, Scoția și Irlanda de Nord, este important ca Brexitul să nu reprezinte o ruptură drastică care să afecteze milioanele de oameni implicați în mod direct sau indirect.
Dacă pentru colegii de breaslă ai Theresei May acordul propus pentru Brexit reprezenta mai multe dezavantaje pentru britanici decât șansa de a-și recăpăta independența și autonomia, Uniunea Europeană s-a arătat extrem de mulțumită de acest proiect tocmai pentru că prevedea în continuare o colaborare strânsă între cele două foste partenere. Practic, „Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May şi Bruxelles prevedea reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale”. După respingerea acestuia de către Parlamentul britanic, UE insistă să îi facă pe membrii Camerei Comunelor să înțeleagă că votul împotriva unui Brexit fără un acord, nu este o soluție atâta timp cât nu există niciun alt proiect de rezervă care să salveze Marea Britanie.
„Am luat notă de voturile din Camera Comunelor din această seară. Sunt doar două căi de ieşire din EU: cu sau fără un acord. UE este pregătită pentru ambele. Pentru ca un Brexit fără acord să iasă din discuţie nu este suficient să votaţi împotriva lipsei unui acord - trebuie să aprobaţi un acord. Am ajuns la un acord cu prim ministrul și UE este pregătită să îl semneze” a declarat purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, imediat după votul de aseară.