Parlamentul britanic a respins pentru a doua oară, acordul Brexit negociat cu UE
De la cetățeni britanici, la cei europeni și zeci de alte state internaționale care au o relație de interdepedendență fie cu Marea Britanie, fie cu Uniunea Europeană (sau ambele în același timp), aproape toată planeta a stat cu sufletul la gură ieri urmărind cu maxim interes votul Acordului propus de premierul Theresa May. Respins deja în toamna trecută din cauză că documentul redactat de May prezenta mai multe dezavantaje pentru britanici decât să le ofere speranța unui viitor optimist ieri, membrii Camerei Comunelor din Londra au fost invitați să își exprime pentru a doua oară opinia asupra acestuia. Suportând o serie relativ mică de modificări, Parlamentul britanic a găsit în continuare Acordul ca fiind unul imposibil de acceptat.
Astfel, mai aproape de termenul limită pentru când Brexitul a fost stabilit să devină oficial (n.r. 29 martie), britanicii au ținut cu sufletul la gură populația planetei al cărei viitor depinde într-o foarte mare măsură de rezultatul votului. Din păcate pentru ambele tabere, incertitudinea rămâne în continuare singurul răspuns, deoarece, în cursul serii tercute, Parlamentul britanic a respins pentru a doua oară acordul Brexit negociat cu Uniunea Europeană. După cum era de așteptat, reacțiile nu au întârziat să apară, însă întrebarea cea mai mare rămâne legată de „ce se va întâmpla acum?”.
Cele mai sumbre temeri ale prim ministrului britanic, Theresa May s-au adeverit aseară într-un timp relativ scurt de când membrii Parlamentului britanic au început să voteze singurul Acord care propune condițiile de separare dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană. Deși a suferit câteva schimbări față de varianta sa propusă inițial în luna noiembrie a anului trecut, proiectul de Acord Brexit nu a reușit să convingă majoritatea Camerei Comunelor ca fiind o soluție optimă pentru viitorul relației dintre cele două tabere. Cu tot cu noile clauze negociate cu Bruxelles-ul, proiectul a fost respins cu un raport de voturi de 391 contra și 242 de voturi pentru. Totuși, diferența față de votul precedent desfășurat în luna ianuarie este una vizibilă. La începutul anului, Camera Comunelor a respins Acordul Brexit cu un raport de voturi 432 împotriva, la 202 – pentru.
Întrebarea care nu lasă pe nimeni liniștit în clipa aceasta este „ce se va întâmpla într-o astfel de situație?”. Potrivit planului Theresei May, premierul a declarat că va depune votului Parlamentului o moțiune care prevede ieșirea Marii Britanii din blocul comunitar fără niciun acord semnat. Această moțiune este programată să aibă loc în cursul zile de astăzi. Dacă și această posibilitate va fi respinsă, atunci se va pune oficial problema amânării ieșirii Regatului Unit din Uniunea Europeană, programată inițial pentru data de 29 martie.
Potrivit agenției naționale de presă, Mediafax, „Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May şi Bruxelles prevedea reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale”. Contestat de numeroși politicieni britanici (unii dintre aceștia chiar demisionând în semn de protest), Acordul este văzut mai degrabă ca un eșec pentru Marea Britanie și nicidecum șansa de a ajuta Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord să își recapete independența și autonomia. Cu toate că numai cu o zi înainte, Theresa reușise să obțină clauze juridice pentru garantarea statutului temporar al măsurilor adoptate la frontiera irlandeză, membrii Camerei Comunelor au rămas la părerea că Brexitul nu se poate oficializa sub astfel de condiții.
O altă versiune a sfârșitului acestei presiuni uriașe, este reprezentată de două opțiuni extrem de neplăcute pentru Theresa May. Adeptă înfocată a scoaterii Marii Britanii din „tentaculele” Bruxelles-ului, May a recunoscut că Parlamentul de la Londra va ajunge să opteze între anularea deciziei de ieșire a Regatului din UE și organizarea unui nou referendum pe tema apartenenței la Blocul comunitar. „Eu sunt pasionată de aplicarea rezultatului referendumului, dar sunt la fel de pasionată de faptul că singurul mod de ieşire din Uniunea Europeană este printr-un acord. În cazul în care Camera Comunelor va hotărî să ieşim fără acord Brexit, Guvernul va asuma politica de implementare a acestei decizii. Dacă parlamentarii votează pentru prelungirea negocierilor în cadrul Articolului 50 al Tratatului comunitar, Guvernul va trebui să ajungă la un acord în acest sens cu UE. Dar UE va vrea să ştie ce vrem să facem prin amânarea Brexit. Iar Camera Comunelor va trebui să răspundă dacă vrea anularea clauzei Articolului 50 sau dacă organizează un nou referendum”, a declarat aseară, Theresa May.