top of page

Respingerea Acordului Brexit a născut un val de reacții la nivelul Europei


Vestea respingerii pentru a doua oară a Acordului Brexit care prevedea condițiile de separare dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană a răsunat fulgerător pentru milioane de oameni din întreaga lume. Însă, incertitudinea în care continuă să rămână atât britanicii cât și cetățenii europeni este un subiect de mai mare interes pentru cele două tabere implicate în mod direct în negocieri. Cu un raport de voturi de 391 împotriva și 242 de voturi pentru, proiectul de Acord Brexit a fost respins chiar dacă suferise între timp modificări iar premierul britanic, Theresa May, reușise să obțină clauze juridice pentru asigurarea statutului temporar al al măsurilor adoptate la frontiera irlandeză.

După cum era de așteptat, respingerea proiectului nu a fost scutită de reacții. De la britanici la lideri europeni, cu toții admit că presiunea datei de 29 martie pentru când este programată oficializarea Brexitului, crează conflicte, temeri și posibilitatea luării unor decizii pripite.

Imediat după ce Theresa May care a declarat că este „pasionată de aplicarea rezultatului referendumului, dar este la fel de pasionată de faptul că singurul mod de ieşire din Uniunea Europeană este printr-un acord”, liderul opoziției britanice (Partidul Laburist) a fost cel care a avut ceva de comentat. Astfel, potrivit lui Jeremy Corbyn, în acest moment soluțiile britanicilor mai rămân fie convocarea alegerilor parlamentare anticipate, fie negocieri politice pentru ajungerea la un acord care să primească votul Camerei Comunelor. „Premierul Theresa May este în criză de timp. Poate că ar trebui să organizăm alegeri generale”, a transmis Jeremy Corbyn, propunând ca soluţie alternativă negocieri cu Partidul Conservator, aflat la putere, pentru ajungerea la consens privind Brexit.

De altă parte, primarul Londrei, Sadiq Khan (membru și el al Partidului Laburist) a cerut Guvernului să organizeze un nou referendum pe tema apartenenței Mraii Britanii la Uniunea Europeană. „Salut votul de respingere a Acordului Brexit propus de Guvern, un acord prost. Premierul trebuie să plaseze pe primul loc oraşul nostru şi ţara noastră şi să anuleze clauza Articolului 50 al Tratatului comunitar, care prevede posibilitatea ieşirii din Uniunea Europeană. A venit vremea ca cetăţenii britanici să aibă ultimul cuvânt despre Brexit” a precizat primarul Londrei.

Nici Uniunea Europeană nu rămâne fără o reacție. Președintele Consiliului European, Donald Tusk, regretă respingerea Acordului Brexit de Camera Comunelor însă precizează vehement că amânarea Brexitului va fi aprobată doar în anumite condiții și nu oricum. „Regretăm rezultatul votului din această seară şi suntem dezamăgiţi că Guvernul britanic nu a fost în stare să obţină majoritatea pentru acordul negociat (...). Uniunea Europeană a făcut tot ce este posibil pentru ajungerea la un acord. Date fiind clauzele suplimentare de garantare oferite de UE în decembrie, în ianuarie şi ieri, este greu să spus ce mai putem face. Dacă există vreo soluţie la actualul impas, aceasta poate fi găsită doar la Londra. Dat fiind că mai sunt doar 17 zile până pe 29 martie, votul de astăzi a amplificat semnificativ probabilitatea producerii unui Brexit fără acord. Noi vom continua pregătirile pentru a ne asigura că putem face faţă unui astfel de scenariu. Dacă Marea Britanie va formula o solicitare rezonabilă pentru amânare, UE va analiza cererea şi va decide prin unanimitate. UE va cere o justificare credibilă pentru posibilitatea prelungirii negocierilor şi pentru durată. Va trebui asigurată funcţionarea eficientă a instituţiilor UE”, a precizat oficialul european.

De aceiași părere este și premierul olandez. Potrivit lui Mark Rutte, Londra va trebui să justifice o solicitare de amânare privind Brexitul. Astfel, numai o justificare „credibilă și convingătoare” ar putea oferi britanicilor șansa de a mai câștiga puțin timp pentru a pregăti un set de condiții privind separarea, acceptate și de Parlament.

În schimb, ministrul irlandez de Externe, Simon Coveney a declarat că Irlanda este dezamăgită de decizia luată aseară de Parlamentul britanic prin respingerea Acordului de Brexit. „În ultimele zile au existat predicţii că acest lucru va fi o înfrângere uriaşă. Acum trebuie să avem răbdare şi să fim calmi pentru a permite acestui proces să se desfăşoare”, a declarat Coveney.

Premierul spaniol, Pedro Sanchez regretă de asemenea, faptul că Parlamentul britanic a luat această decizie, „în pofida eforturilor de a ajunge la cea mai bună înțelegere”. „Proiectul european trebuie să continue pentru a asigura libertatea, stabilitatea şi prosperitatea. Avem nevoie de guverne pro-europene. Trebuie să protejăm Europa dacă vrem ca Europa să ne protejeze pe noi", a declarat Sanchez. De departe, Finlanda este o națiune care nu regretă votul de aseară. Premierul finlandez Juha Sipila a declarat că „de partea UE, a fost făcut orice efort pentru a ajunge la un acord. Dacă Marea Britanie va cere o extindere pentr Brexit, vom discuta şi vom decide unanim”.

Premierul danez Lars Lokke Rasmussen postat într-un mesaj pe Twitter că este „foarte trist" în urma votului de marţi seara. „Ţine din nou de Marea Britanie. Este de datoria guvernului britanic şi parlamentului britanic să vină cu idei”, a completat şi ministrul danez de Externe, Anders Samuelsen, adăugând că Guvernul danez se pregăteşte din nou pentru un Brexit fără înţelegere. De aceiași părere s-a arătat și ministrul austriac pentru afaceri europene, Gernot Blumel. „Rezultatul votului de astăzi este neplăcut. Uniunea Europeană şi Guvernul Austriei, desigur, se pregătesc pentru un Brexit fără înţelegere” a declarat oficialul.


Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page