top of page

Theresa May a obţinut „modificări cu caracter obligatoriu” ale acordului de Brexit

Cu toate că după 2 ani puși la dispoziție pentru găsirea unei soluții privind relațiile de viitor de după Brexit, nici Marea Britanie și nici Uniunea Europeană nu au reușit să cadă de acord asupra unei viziuni comune, presiunea uriașă a ultimelor zile rămase până la data de 29 martie când se împlinesc 24 de luni de negocieri, le forțează pe ambele tabere să decidă orice este la îndemnă pentru a se asigura că Brexitul nu este doar o glumă proastă. În timp ce Guvernul de la Londra face presiuni asupra Parlamentului britanic pentru a accepta singura variantă a unui plan de separare prezentat de premierul Theresa May în toamna trecută, liderii de la Bruxelles încă mai speră în puterea de convingere a celor care se tem că Brexitul ar putea duce Marea Britanie într-un declin.

Fiecare zi a acestei luni pare o eternitate pentru autoritățile din Londra, responsabile cu o decizie istorică privind starea de bine a națiunii. Din păcate, sarcina acestora este cu atât mai dificilă cu cât majoritatea membrilor Camerei Comunelor sunt împotriva Acordului redactat și prezentat de Theresa May în toamna trecută. Astăzi, se vorbește deja despre puținele opțiuni pe care le au britanicii la dispoziție, însă realitatea arată că nici măcar în ultimul ceas, May nu renunță la luptă.

În cursul serii trecute, șefa Guvernului de la Londra a mers până la Strasbourg ca să continue discuțiile cu oficialii europeni. După mai multe ore de negociere, premierul britanic a obținut „modificări cu caracter obligatoriu” ale acordului de Brexit, arătându-se cu adevărat optimistă după ce a obținut o astfel de performanță. De cealaltă parte însă, Jeremy Corbyn, liderul principalului partid de opoziție de la Londra, a spulberat sentimentele bune ale Theresei May îndemnând la respingerea acordului ce urmează să mai fie votat pentru ultima dată în cursul zilei de astăzi.

Succesul neașteptat de aseară privește înțelegerea la care Theresa May și Jean-Claude Juncker au ajuns în legătură cu frontiera irlandeză. Potrivit agenției naționale de presă, Mediafax, „Acordul Brexit prevede un mecanisc special, numit backstop, pentru provincia britanică Irlanda de Nord, în scopul evitării introducerii controalelor la frontiera cu Irlanda, stat membru al Uniunii Europene. Prevederea este contestată de numeroşi parlamentari britanici”.

Chiar dacă există o presiune nemărginită în aceste ultime zile înainte de data de 29 martie, nici premierul britanic și nici liderii de la Bruxelles nu renunță la încercarea de a face totul pentru binele propriilor cetățeni. Aseară spre exemplu, discuțiile de ultim moment pe tema acordului de Brexit par să fi avut un rezultat neașteptat. „Premierul (Marii Britanii) şi cu mine am ajuns la o înţelegere în privinţa unui instrument cu caracter obligatoriu în legătură cu acordul de retragere. Acest instrument oferă clarificări şi garanţii legale semnificative privind natura (mecanismului) backstop. Este acest acord sau Brexit-ul ar putea să nu se producă. Dacă vreuna dintre părţi ar acţiona cu rea credinţă, există o cale legală pentru cealaltă parte să se retragă. Parlamentul britanic are acum o alegere fundamentală de luat în ceea ce priveşte Brexit”, a precizat Juncker, după ce a dat asigurări că premierul irlandez Leo Varadkar s-a declarat de acord cu aceste schimbări.

De cealaltă parte și Theresa May a afirmat că „Marea Britanie se va putea retrage unilateral din (mecanismul) backstop”, în cazul unui eşec al negocierilor cu UE pe tema relaţiilor post-Brexit. În termeni de șansă, pentru Jean-Claude Juncker, rezultatele negocierilor de aseară reprezintă clar „a doua șansă” pe care UE o dă Marii Britanii, punctând clar că cel mai probabil nu va mai exista și o a treia șansă și nici că nu vor mai exista negocieri suplimentare în privinţa Brexit.

Mulțumit de asemenea de rezultatul discuțiilor de la începutul acestei săptămâni, David Lidington, ministru pentru Cabinetul prim-ministrului, a declarat că Marea Britanie a obţinut „modificări cu caracter obligatoriu care consolidează şi îmbunătăţesc acordul de ieşire şi declaraţia politică”. Acesta a mai adăugat că „acordul îmbunătățit” va fi supus votului astăzi, în Camera Comunelor, fiind în momentul de față, singura variantă de acord oferită.

În schimb, liderul opoziției britanice, Jeremy Corbyn este de părere că negocierile pe tema Brexitului au eșuat și îndeamnă parlamentarii britanici să respingă acordul în cadrul voturilor de astăzi. „Înţelegerea din această seară cu Comisia Europeană nu conţine nimic care măcar să se apropie de schimbările promise Parlamentului de Theresa May. De când Brexit-ul ei a fost atât de copleşitor respins, prim-ministrul a irosit timp în mod necugetat, eşuând efectiv să negocieze cu UE şi a refuzat să găsească un numitor comun pentru un acord pe care Parlamentul să-l susţină. Din acest motiv, membrii Parlamentului trebuie să respingă mâine (marţi, n.red.) acordul”, a precizat liderul Partidului Laburist.



Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page