În cazul în care Brexitul nu se semnează până în data de 23 mai, Marea Britanie va trebui să partici
Încă membră cu drepturi depline, Marea Britanie trebuie să se împartă în momentul de față între găsirea unei soluții privind ieșirea cât mai rapidă din Uniunea Europeană și exercitarea responsabilităților pe care le are atâta timp cât încă mai face parte din blocul comunitar. Destul de epuizant pentru Guvernul de la Londra, presiunea așteptărilor ce vine din partea cetățenilor britanici și a autorităților europene, a determinat-o pe prim ministril britanic, Theresa May să caute cu disperare o soluție rapidă care va scoate definitiv Regatul Unit din acest parteneriat care încă mai forțează Anglia, Țara Galilor, Scoția și Irlanda de Nord să se supună regulilor de la Bruxelles.
Considerând că Uniunea Europeană răpește independența și autonomia statelor membre folosindu-se de puterea pe care o are, în ceea ce privește pătrunderea pe teritoriul celor 28 de țări, prim ministrul britanic este dispusă chiar și să scoată Marea Britanie din UE fără o înțelegere semnată între cele două decât să ajungă până în situația în care se va simți nevoită să continue să se supune din nou legislației europene.
Și totuși, în ciuda faptului că astăzi are loc al doilea vot asupra Acordului propus de Theresa May în luna noiembrie a anului trecut, speranțele ca acesta să fie acceptat de către Camera Comunelor, sunt mici. Așteptându-se la un adevărat eșec, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker este pregătit de consecințele unui 29 martie fără semnarea oficializării Brexitului. Ba mai mult, cunoscând termenii situației curente, Juncker este de părere că există chiar și posibilitatea ca Brexitul să nu fie oficializat nici în data de 23 mai când întreaga Europă este așteptată la vot pentru alegerile europarlamentare. În cazul adeveririi acestui scenariu, britanicii vor fi nevoiți să participe și ei la alegeri.
Cu toate că Brexitul rămâne un subiect de maximă importanță pentru europeni, legat de soarta Uniunii Europene este și noul val de alegeri europarlamentare disputate la finalul lunii mai. Conform rezultatului, bătrânul continent va ști dacă, după ce s-a confruntat cu factori amenințători de distrugere precum migrația, deteriorarea relației cu Statele Unite ale Americii, eurosceptismul și Brexitul, Uniunea Europeană mai reprezintă încredere pentru statele sale membre. Influențați și martori a unor evenimente extrem de serioase, cetățenii europeni vor vota în cadrul acestor alegeri europarlamentare încrederea pe care o mai au în Bruxelles după ce, cele trei instituții europene (Comisia, Consiliul și Parlamentul) sunt acuzate că s-au folosit tot timpul de statele membre pentru atingerea propriilor interese focusate pe dezvoltarea anumitor state occidentale.
Astăzi există din ce în ce mai multe partide antieuropene, care desfășoară deja campanii de denigrare la adresa rolului și așa ziselor avantaje de a fi stat membru în UE. Dorindu-și mai degrabă schimbarea setului de reguli de la Bruxelles, țări precum Polonia, Austria, Italia, Cehia sau Slovacia continuă să se răzvrătească la adresa celor trei instituții europene, neluând în calcul că declinul Uniunii Europene nu înseamnă neapărat adoptarea unor alte principii în cadrul blocului comunitar, ci însăși distrugerea relațiilor interne și externe a unui parteneriat nestatornic.
Aparte, se află Marea Britanie care nici nu vrea să se mai gândească că până în data de 23 mai, britanicii nu vor fi o națiune liberă. Conform planului Theresei May, dacă Parlamentul de la Londra va aproba Acordul prezentat și respins inițial, Regatul nici nu va trebui să își facă griji asupra alegerilor europarlamentare. În schimb, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker este de părere că oficializarea Brexitului va întârzia deoarece Theresa May nu pare să aibă susținerea propriilor colegi în votarea planului de separare pe care cu toții în acuză ca fiind mai degrabă în avantajul UE decât al Marii Britanii. În cazul în care pe data de 23 mai, Regatul Unit încă mai este stat membru al blocului comunitar, britanicii vor trebui să se comporte ca atare și să ia alegerile europarlamentare în serios.
„Aş vrea să subliniez că retragerea Regatului Unit ar trebui să se încheie înainte de alegerile europene care vor avea loc anul acesta pe 23-26 mai", a transmis Juncker într-o scrisoare oficială către preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, după discuţiile de la Strasbourg. „În cazul în care Regatul Unit nu a părăsit Uniunea Europeană până atunci, va fi obligat din punct de vedere juridic să organizeze aceste alegeri”, a avertizat astfel, preşedintele Comisiei Europene.