Uniunea Europeană introduce vize pentru americanii care vor să intre în spațiul Schengen
Fără nicio îndoială, planeta resimte din plin faptul că americanii sunt cei de la cârma tuturor lucrurilor. Puterea acestora de a fi primii în multe domenii, i-a propulsat pe americani la rangul de națiune care este mereu cu un pas înaintea celorlalți. În fond, fenomenul globalizării în cadrul căruia oamenii pot călători de pe un continent pe altul, beneficiază de potențialul internetului, a Hollywood-ului sau siguranța garantată de NATO, sunt doar câteva elemente care stau la baza puterii de influență a superputerii, Statele Unite ale Americii.
Numai în ceea ce privește libertatea de circulație, americanii au investit mereu în dorința cetățenilor planetei de a migra pe teritoriile SUA și a fi parte din cadrul statului care a micșorat lumea. Datorită acestei națiuni, dreptul liberei circulații a reușit să furnizeze planetei, informație, resurse economice, drepturi umane, intervenții, acces la mișcările sociale globale și permite împărtășirea unei abundențe de artefacte culturale. Uneori, aceste avantaje pot fi văzute ca intruși nedoriți, însă realitatea demonstrează că sunt dorite și apreciate de către guverne și oameni din întreaga lume.
Conștient că SUA este visul către care, toți cetățenii planetei își îndreaptă gândul, președintele american, Donald Trump a hotărât să schimbe situația în care libertatea de circulație oferea dreptul diferitelor naționalități să imigreze în SUA. Odată ajuns la putere, Trump a dat startul unei campanii aprige de denigrare a fenomenului migraționist, împiedicând străinii să mai pună piciorul pe teritoriile conduse de el. Considerând că astfel protejează identitatea și cultura națională de amenințările exterioare, Trump vrea ca la finalul mandatului său, să fie recunoscut ca președintele care a făcut America măreață din nou. Însă acțiunile lui Trump nu au rămas fără ecou. În timp ce liderul de la Casa Albă este din ce în ce mai neprietenos cu străinii, Uniunea Europeană i-a făcut o surpriză de proporții. Cetăţenii Statelor Unite care vor să călătorească într-unul din cele 26 de state membre ale spaţiului Schengen vor avea nevoie de viză începând din 2021.
Planeta a fost mereu o „poveste” al cărui parcurs a suferit schimbări de la an la an; începând cu secolul al XIX-lea; primul război mondial, dezvoltarea presei scrise, apariția radioului, cinematografului, televiziunii, cel de-al doilea război mondial, zidul Berlinului, sistemele comuniste sau fasciste de la puterea multor state, inventarea internetului, crearea celor mai performante gadgeturi, libera circulație și odată cu aceasta, marele pericol al terorismului care a înfiorat lumea de când cu primele exemple de atentate (New York, Londra, Madrid, Paris, Bruxelles, Berlin, Istanbul). În fond, toată această succesiune demonstrează faptul că, printre câteva rele, planeta a suferit totuși, o evoluție remarcantă care a permis ființei umane să se dezvolte și să își testeze limitele descoperind valori și potențial de care nu știa înainte. Organizații internaționale (precum ONU, NATO, UE) servesc drept sprijin individului, care argumentează, că în cadrul unor astfel de „scuturi” s-au dezvoltat și listele de drepturi umane, conferind protecție, curaj și viitor. Însă o dată cu scăderea prețului de bilete pentru avion, construirea unor trenuri de maximă viteză, posibilitatea încărcării bacurilor cu mult mai multe kg și renunțarea la pașaport sau viză pe anumite segmente de teritorii a desemnat punctul de start în care planeta a simțit că poate călători în cunoașterea lumii, a schimbării locului de muncă, locuința sau chiar a experimenta studiile în afara granițelor. Visul american a devenit un obiectiv pentru mulți din cei care au avut în posesie un televizor.
Operele cinematografice ale Hollywood-ului ispiteau atât mințile celor în vârstă, cât și ale tinerilor astfel încât cu fiecare zi, culturile statelor adoptau dacă nu la nivel de acțiune deja, cel puțin la nivel de dorință, nevoia de a trăi precum în Occident; Inițial, colaborarea dintre Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii a fost una extrem de strânsă și prosperă însă, venirea la putere a miliardarului controversat, Donald Trump a schimbat radical relația dintre cele două tabere. Astăzi, prea puține națiuni mai au undă verde pentru a vizita sau a se muta în SUA.
De altă parte, autoritățile europene refuză să fie tratate neprietenește de către fostul său aliat american, fapt pentru care a decis să introducă vize de tipul sistemului european de informații și de autorizare privind călătoriile (ETIAS) pentru cetățenii SUA care călătoresc în Spațiul Schengen. În momentul de față, americanii au nevoie de o viză călătorii de sub 90 de zile în Europa, dar noua viză cerută va avea o valabilitate de 3 ani.
Cu noua decizie, Uniunea Europeană speră că va putea evita viitoarele probleme privind migrația și terorismul. „Vizele ETIAS pentru americani sunt vize care permit mai multe intrări şi câteva restricţii pentru a putea promova turismul în timp ce menţinem un nivel ridicat de securitate internaţională”, a transmis un purtător de cuvânt al UE.
La polul opus, majoritatea cetățenilor europeni pot călători în SUA fără necesitatea unei vize, excepție făcând cetățenii din Polonia, România, Cipru, Croația și Bulgaria. Deși liderii de la Bruxelles au cerut americanilor să ridice aceste restricții, cei din urmă nu s-au arătat prea prietenoși, fapt pentru care acum trebuie să plătească moneda răzbunării. Pentru a obține o viză de tip ETIAS, americanii au nevoie de „un pașaport valid, un card de credit sau debit și un cont de mail”.