Brexitul poate fi amânat doar cu câteva săptămâni
La fel de repede precum au zburat și cei doi ani puși la dispoziție pentru procesul de negociere a condițiilor de separare dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie, s-a dus și începutul lunii martie. Reprezentând o lună cu maximă importanță pentru întreaga Europă, trecerea fiecărei zile pune și mai multă presiune pe cele două tabere, care nu știu încă ce vor face în data de 29, pentru când a fost stabilită oficializarea Brexitului. În timp ce atât cetățenii europeni cât și cei britanici stau cu sufletul la gură pentru a înțelege cum va arăta viitorul lor imediat ce despărțirea va fi una definitivă, liderii de la Bruxelles și Guvernul de la Londra încă mai trag speranțe că pot bate palma asupra unui acord ce definește termenii separării dintre cele două.
Totuși, autoritățile europene încă mai trag speranța că britanicii vor înțelege gravitatea acțiuni pe care o au în gând și de dragul propriilor cetățeni, vor alege să anuleze această idee de separare. Premierul britanic, Theresa May este însă de părere că renunțarea la această idee ar reprezenta nu doar ignorarea votului cetățenilor din data de 23 iunie 2016 când majoritatea au fost de acord cu Brexitul, dar și un eșec politic de proporții. Pentru May, o soluție urgentă de moment este fie convingerea propriului Parlament de aprobarea singurului Acord propus toamna trecută, fie amânarea Brexitului cu câteva luni, în speranța că între timp se vor găsi soluții cu privire la termenii de divorț dintre Regat și UE.
Weekendul acesta, cea mai mare speranță a premierului britanic a fost spulberată de către declarația șefului Parlamentului European, Antonio Tajani. Potrivit unei publicații din Germania, Tajani a informat răspicat că data de ieșire a Marii Britanii din UE poate fi amânată cu doar câteva săptămâni cel mult, intenția Uniunii Europene fiind aceea de a împiedica un Brexit dezordonat fără a se ajunge la un acord.
Intervievat de către trustul de presă Funke, Antonio Tajani a precizat că dorința premierului britanic de a amâna Brexitul cu câteva luni este una imposibilă. În schimb, europenii sunt dispuși să ofere această concesie britanicilor numai pentru câteva săptămâni. Deocamdată, deputații britanici sunt chemați în data de 12 martie în Camera Comunelor ca să voteze din nou planul propus de Theresa May privind termenii de separare dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană. Deși a fost odată respins, May speră că britanicii au înțeles cât de serioasă este situația și că timpul nu le permite să refuze singura șansă de a oficializa Brexitul la data de 29 martie. Potrivit premierului britanic, dacă planul său este înfrânt, deputaţii vor putea vota miercuri şi joi dacă doresc să părăsească blocul fără o înţelegere sau să ceară o scurtă întârziere a Brexitului.
De altă parte, Antonio Tajani speră că britanicii se vor răzgândi cu privire la Brexit. „Acum e important să se evite cea mai mare greşeală dintre toate - un Brexit haotic fără reglementări în vigoare”, a declarat șeful Parlamentului European, adăugând că „un astfel de Brexit neconstituţional dezordonat ar fi un dezastru pentru economia britanică şi ar afecta şi UE”. Arătându-se fericit dacă Marea Britanie va rămâne în blocul comunitar, liderul european a explicat că declaraţia politică despre Brexit ar putea fi probabil formulată puţin mai clar, dar el a exclus modificarea acordului de retragere, în special în ceea ce priveşte problema Irlandei de Nord. „Sunt convins că data de ieşire poate fi amânată doar cu maximum câteva săptămâni - de la sfârşitul lunii martie până la începutul lunii iulie cel mult iar pentru acest lucru este important ca Marea Britanie să ofere un motiv serios, cum ar fi de exemplu, dorința de a folosi timpul suplimentar pentru a organiza noi alegeri sau un nou referendum (…) au decis să plece / este problema lor, nu a noastră” a transmis acesta în cursul zilei de sâmbătă.
De altă parte, purtătorul de cuvânt al Partidului Laburist, Keir Starmer, a declarat că formațiunea britanică de opoziție ar trebui să susțină rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană, în cazul în care un nou referendum privind Brexitul va fi organizat. „Dacă va exista un vot public care să acţioneze pentru a bloca orice înţelegere făcută de Theresa May. Dacă aceasta este poziţia, atunci, din perspectiva mea, alegerea ar fi să rămânem”, a declarat Starmer. Totuși, acesta a informat că partidul nu va încerca să susţină în Parlament un al doilea referendum.