top of page

Oficialii Uniunii Europene nu consideră că va fi încheiat un acord Brexit săptămâna aceasta


După ce marți, prima rundă de negocieri dintre Marea Britanie și oficialii Uniunii Europene nu s-a încheiat favorabil pentru cele două tabere, speranța că cea de-a doua rundă programată pentru ziua următoare avea să obțină rezultatul dorit, a fost spulberată rapid. După mai bine de doi ani de când au pornit procesul de negociere al condițiilor de separare, atât britanicii cât și liderii de la Bruxelles au găsit extrem de dificil sarcina de a cădea de acord asupra unei înțelegeri cu privire la relația de viitor de după Brexit. Fiecare tabără își protejează interesele și își dorește să obțină setul cu cele mai multe avantaje pentru proprii cetățeni, însă această dorință este imediat contracarată de poziția celeilalte în negocieri.

Divorțul dintre Regatul Unit și blocul comunitar este o despărțire al cărui impact negativ nu poate fi evitat. Cele două au foarte multe lucruri în comun de împărțit, fapt care face ca procesul negocierilor să devină o adevărată povară. Relaxându-se pe parcursul celor doi ani, iată că presiunea deadline-ului îi găsește pe britanici și europeni nepregătiți pentru oficializarea Brexitului. Pe de altă parte, Guvernul de la Londra nu vrea să renunțe la ideea despărțirii iar liderii de la Bruxelles nu sunt deschiși la propunerea de renegociere a singurului Acord propus toamna trecută de premierul britanic, Theresa May. Astăzi, presiunea datei de 29 martie pare să îi sperie și mai mult pe britanici, care se simt responsabili față de proprii cetățeni de a nu ieși din UE fără un Acord care să le protejeze interesele celor care locuiesc în statele încă membre. În schimb, autoritățile celor trei instituții europene (Comisia, Consiliul și Parlamentul) sunt puțin mai relaxate în fața acestei tensiuni, considerând că cea mai mare responsabilitate trebuie să revină Guvernului londonez.

Cu toate că au de gând să se întâlnească săptămânal până vor ajunge la o înțelegere, săptămâna aceasta a fost un eșec pentru ambele părți. După două runde de negocieri, atât britanicii cât și liderii europeni se întorc în birourile lor pentru a găsi alte soluții căci, potrivit mai multor oficiali și diplomați europeni, Uniunea Europeană nu prevede o încheiere a acordului Brexit săptămâna aceasta.

„Este puţin probabil să fie încheiat un acord înainte de weekend. Va fi un weekend de lucru”, a transmis miercuri un oficial european. De altă parte, mai mulți diplomați au speculat că dacă negociatorii Uniunii Europene și ai Regatului Unit vor reuși să încheie un acord în cursul weekendului care urmează, premierul britanic, Theresa May ar putea merge luni la Bruxelles pentru a primi sprijinul politic și ar urma să se întoarcă cu o zi înainte ca acordul să fie votat în Parlamentul britanic.

În ciuda eforturilor celor două tabere pentru a se ajunge la o înțelegere privind despărțirea celor două, weekendul trecut, negociatorul șef al Uniunii Europene, Michel Barnier a declarat că ieșirea Marii Britanii din blocul comunitar ar trebui amânată chiar dacă Acordul va fi aprobat de Camera Comunelor, deorece nu mai este timp suficient pentru ratificarea documentelor de către țările și instituțiile europene.

Mai sunt 22 de zile până la încheierea procesului de negociere a condițiilor de separare stabilit de cele două, iar Marea Britanie se simt extrem de presată de așteptările celor din jur. Conștient că este aproape imposibil să găsească soluția pe ultima sută de metri, Guvernul Theresa May speră măcar să obțină concesii suplimentare din partea Bruxellesului pentru a evita producerea unui Brexit fără acord.

Potrivit agenției naționale de presă, Mediafax, „Theresa May vrea renegocierea situaţiei frontierei nord-irlandeze. Acordul pe tema Brexit prevede un statut special pentru provincia britanică Irlanda de Nord, în scopul evitării introducerii controalelor la frontiera cu Irlanda, stat membru al Uniunii Europene”. În Acordul propus acum câteva luni de premierul britanic, se prevedea reciprocitate în privința libertății de circulație, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale, însă tocmai faptul că și după Brexit, Marea Britanie și Uniunea Europeană vor rămâne practic dependente una de cealaltă a făcut ca Acordul să fie respins și criticat de numeroși politicieni britanici. Cu toate că această înțelegere ar fi adus fericire în tabăra liderilor de la Bruxelles, Parlamentul britanic a înțeles că semnarea unui astfel de Acord ar fi o sinucidere pentru Regatul Unit, deoarece, atunci când au votat pentru despărțire, cetățenii au specificat clar că vor o separare totală și definitivă.


Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page