top of page

„Europa nu mai trece printr-o criză a refugiaților”


La nivel global, spiritul de călător este în continuare promovat puternic de efectele globalizării. Oamenii din întreaga lume visează să zboare cu avionul, să descopere lumea, să mute țara în care locuiesc pentru un viitor mai bun sau o altfel de cultură, să obțină diplome de studii în străinătate sau, așa cum sunt cele mai multe cazuri, să muncească în țările cu salarii mai mari pentru a se retrage într-o zi, acolo unde și-au lăsat familiile. Dacă această tendință de mișcare este încă una profund vie la nivel internațional, în Europa, vice-președintele Comisiei Europene are vești bune.

După ce aproape a destrămat întreaga Uniune Europeană, fenomenul migrației pare să se fi mai potolit. Evident că migrația exista și înainte de toamna lui 2015, însă câteva luni mai târziu, șocul și experiența trăită de autoritățile din Ungaria când peste 600 de extracomunitari au pus stăpânire pe gara din Budapesta cerând să fie lăsați să urce în trenurile care duc spre Germania a arătat tuturor celor 28 de state membre ale blocului comunitar, că exodul lansat în țările aflate sub conflict militar în Orientul Mijlociu avea să devină o adevărată problemă pentru întreaga Europă. La invitația „cu brațele deschise” a Cancelarului Germaniei, Angela Merkel, sute de mii de alți refugiați și-au pus viețile în pericol pentru a ajunge pe teritoriile europene.

Decizia forțată a liderilor de la Bruxelles de a impune statelor membre să primească cote obligatorii de repartiție a refugiaților nu a plăcut nimănui, fapt pentru care, astfel s-a declanșat cea mai mare criză de structură, imagine și încredere a Uniunii Europene. Marea Britanie a hotărât că îi este mai bine în afara acestei structuri economico-administrative, în timp ce Polonia, Cehia, Ungaria și Slovacia au refuzat din start supunerea față de această decizie. Cu toate că celelalte state au ascultat de instituțiile Uniunii Europene și și-au deschis porțile pentru zeci de mii de refugiați, după aproape patru ani, numărul celor care regretă a crescut considerabil.

Totuși, în timp ce britanicii se îngrijorează de viitorul lor de după Brexit, italienii au pornit un război cu francezii pe tema nerespectîrii deciziei de primire a refugiaților iar Ungaria riscă să fie exclusă de la votul din Parlamentul European, subiectul care a creat toate aceste probleme pare să se diminueze. Potrivit lui Frans Timmermans, „în ciuda faptului că problemele structurale încă mai există, Europa nu mai experimentează o criză a imigranților ca cea din 2015”.

Astăzi, nu doar Uniunea Europeană are o problemă cu migrația. Imediat ce și-a preluat mandatul de președinte, Donald Trump a declanșat o puternică campanie împotriva străinilor care aveau de gând să se instaleze pe teritoriile Statelor Unite ale Americii. Exemplul celei mai puternice politici ale lumii, nu i-a convins însă și pe liderii Uniunii Europene. Astfel, cu toate că au tras sperietura vieții lor, autoritățile de la Bruxelles au încă curajul de a promova migrația și solidaritatea față de extracomunitari. Între timp însă, efectele migrației par să nu mai provoace exact aceleași pagube ca în 2015. Potrivit agenției ONU pentru Refugiați (UNHCR), în 2018 au existat 116.647 de persoane care au traversat Marea Mediterană, o scădere cu aproximativ 89% față de numărul colosal de imigranți înregistrat în 2015, când Europa se confrunta cu apogeul crizei. Pentru instalarea temerii față de migrație și sufocarea socială cauzată de numărul mare de extracomunitari, deseori, Comisia Europeană a criticat „miturile” și dezinformarea existentă cu privire la problema migrației în Europa. În mod principal, Bruxellesul îl consideră vinovat pe prim-ministrul ungar, Viktor Orban, pe care îl acuză de promovarea unei campanii extraordinare împotriva migrației.

„Comisia Europeană a acuzat Guvernul Viktor Orbán de lansarea unei campanii electorale şocante şi a unei teorii a conspiraţiei ridicole după campania în care au fost folosite afişe electorale în care Jean-Claude Juncker era prezentat alături de activistul politic şi miliardarul american George Soros” informează agenția națională de presă, Mediafax. Totuși, potrivit Executivului UE, Europa nu se mai află într-o criză a imigranților. Singura problemă din acest moment referitoare la acest subiect o reprezintă anumite tabere de imigranți supraaglomerate.

Pentru că Spania reorezintă puncul principal al imigranților care încearcă să ajungă către țările blocului comunitar, Comisia Europeană colaboreză intens cu Marocul pentru realizarea unui program de control al frontierelor. Pe de alte parte, „mai multe grupuri au acuzat Uniunea Europeană că ignoră problemele imigranţilor aflaţi în centrele de detenţie, unde sunt ameninţaţi cu acte de violenţă” adaugă Mediafax.


Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page