top of page

Premierul Ungariei, Viktor Orban face praf opinia președintelui francez, Emmanuel Macron în privința


Înainte de primăvara anului 2015, în cadrul Uniunii Europene se putea observa armonia și rezultatele excelente la nivelul relațiilor dintre liderii de la Bruxelles și cele 28 de state membre ale blocului comunitar. Dornică să arate potențialul solidar al europenilor, Cancelarul Germaniei, Angela Merkel și-a permis să facă o invitație cu brațele deschise la un viitor mai bun, sigur și prosper, tuturor cetățenilor din țările aflate în conflict militar sau sărăcie. Fără a consulta pe nimeni, Merkel a lansat această invitație, bazându-se pe faptul că Uniunea Europeană are atât de multe țări membre încât este loc suficient pentru oricâți imigranți sau refugiați s-ar încumeta să dea un răspuns acesteia.

Și totuși, în primăvara lui 2015, când mai bine de 600 de extracomunitari au ocupat gara din Budapesta cerând posibilitatea de a urca în trenurile care îi vor duce către Germania („tărâmul făgăduinței” din Europa), Merkel s-a speriat atât de tare încât a cerut imediat protecția Uniunii Europene. În timp ce pe drum mărșăluiau alte sute de extracomunitari care amenințau pacea Germaniei, descrind-o ca destinație finală, germani au pus presiune pe liderii de la Bruxelles pentru a-i ajuta să evite o criză umanitară de proporții. Astfel, la scurt timp, oficialii europeni au decis să oblige fiecare stat membru să primească o cotă unică de refugiați, forțându-i să ajute la integrarea străinilor în propriile societăți. Evident, și Germania a intrat la socoteală, însă cu mai puține suflete decât era amenințată inițial.

Una dintre țările care a refuzat vehement supunerea față de această decizie, a fost Ungaria. Cu toate că refuzul i-a adus o serie de avertizări, amenințări și nu în ultim rând sancționarea cu luarea dreptului de vot în Parlamentul European, răzvrătirea premierului ungur, Viktor Orban s-a întărit parcă, cu fiecare zi și mai mult.

Urmând exemplul britanicilor care au arătat un curaj extraordinar prin decizia de a părăsi UE, ungurii sunt gata să meargă până în pânzele albe pentru a-și impune decizia de a nu susține niciun picior de străin pe teritoriile țării lor. De altă parte, considerându-se împreună cu Germania, un ambasador al Uniunii Europene rămase cu responsabilitatea de a proteja identitatea și imaginea blocului comunitar, președintele francez, Emmanuel Macron promovează o campanie pentru susținerea migrației, ca pate din principiile solidarității europene.

În cursul serii de luni, președintele francez a postat pe siteul oficial al președinției o scrisoare destinată cetățenilor europeni, pe care a tradus-o în mai multe limbi. Cum unul dintre subpunctele atinse în această scrisoare face referire la migrație și avantajele sale, Viktor Orban nu a întârziat să reacționeze.

În opinia premierului ungar, inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, poate fi un început bun pentru o dezbatere serioasă despre viitorul Europei, accentuând faptul că există diferențe mari de opinie în ceea ce privește subiectul migrației. „Această iniţiativă ar putea marca începutul unei dezbateri europene serioase... În privinţa detaliilor, sigur că avem diferenţe de opinii, dar mult mai important decât opiniile divergente este ca această iniţiativă să fie un început bun în sensul unui dialog serios şi constructiv pe tema viitorului Europei”, a declarat liderul Ungariei într-un comunicat transmis agenţiei de presă Reuters.

Cu ocazia altui comunicat, de data aceasta transmis postului de televiziune francez, „France24”, biroul premierului Ungariei îl critică direct pe Macron, catalogându-l un politician „promigrație”. „Macron crede că imigraţia este bună. Noi credem că este ceva rău”, a precizat Biroul premierului Viktor Orban.

Potrivit scrisorii postate la începutul acestei săptămâni pe siteul președinției franceze, Emmanuel Macron și-a prezentat propria viziune asupra Europei. Încercând să convingă cetățenii europeni de politețe, solidaritate și toleranță înainte de scritinul europarlamentar, liderul de la Paris a pledat pentru „renașterea europeană” subliniind faptul că „scrutinul europarlamentar va fi decisiv pentru viitorul continentului”. „Niciodată după al II-lea Război Mondial Europa nu a fost atât de necesară. În acelaşi timp, Europa nu a mai fost în atât de mare pericol. Ieşirea Marii Britanii din UE reprezintă un simbol al crizei cu care se confruntă Europa. În privinţa imigraţiei, cred într-o Europă care îşi protejează atât valorile, cât şi frontierele”, a declarat Macron.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page