top of page

Uniunea Europeană insistă: „Ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană trebuie amânată chiar dacă

După ce au avut doi ani la dispoziție pentru a găsi o soluție concretă în ceea ce privește relația de după Brexit, atât Uniunea Europeană cât și Marea Britanie se simt în acest moment presate de scurgerea timpului. „Forțată” de circumstanțe să ia o decizie rapidă, premierul britanic, Theresa May a redactat în toamnă un document care prevedea un set de condiții referitoare la despărțirea celor două însă, acest Acord a fost respins ulterior de propriul Parlament pe motiv că textul cuprindea mai multe avantaje pentru instituțiile de la Bruxelles decât pentru cetățenii britanici.

Astăzi, cele două tabere numără zilele până în data de 29 martie când oficial, Brexitul ar trebui să devină o realitate usturătoare. Se vorbește deja despre amânarea Brexitului, cererile de anulare a ideii de despărțire, redactarea unui alt Acord sau insistențele asupra repetării referendumului cu privire la apartenența Marii Britanii la Uniunea Europeană. În timp ce toată presiunea a căzut intens pe umerii Guvernului de la Londra, liderii europeni dau târcoale și caută cu tot dinadinsul să influențeze decizia britanicilor. Pentru a da de înțeles că cel mai bun lucru pentru toată lumea este momentan, amânarea Brexitului, negociatorul-șef al UE, Michel Barnier explică că nu mai este timp de despărțire nici măcar dacă până pe 29 martie, Camera Comunelor va aproba Acordul Brexit. Potrivit acestuia, este prea târziu pentru ratificarea documentului de către țările și instituțiile europene.

Întrebat care sunt șansele ca Acordul de Brexit să fie ratificat în timp de către toate statele Uniunii Europene în cazul în care Parlamentul de la Londra îl va aproba în data de 12 martie, Michel Barnier a răspuns că ferm: „nu există timp. Ar urma să fie o prelungire a negocierilor motivată ori tehnică. Dar trebuie întrebată Marea Britanie. Dacă va fi acordat votul pe 12 martie, iar procedura (n.r. de ratificare) durează două luni, atunci s-ar justifica”. De altfel, la întrebarea referitoare la faptul că prelungirea negocierilor în virtutea Articolului 50 al Tratatului UE ar reprezenta singura modalitate pentru aprobarea Acordului Brexit, negociatorul-șef al blocului comunitar a comentat că fără niciun dubiu, aceasta este realitatea curentă. Michael Barnier a subliniat că Bruxellesul este pregătit să ofere Londrei „garanţii suplimentare, asigurări şi clarificări că soluţia menţinerii statutului frontierei irlandeze va fi doar temporară”. „În opinia mea, problema nu trebuie prelungită trei sau şase luni, deoarece nu trebuie prelungită starea generală de incertitudine în Europa după scrutinul europarlamentar, dar decizia le va aparţine şefilor de state”, a explicat Barnier după ce a reamintit că decizia amânării ieşirii Marii Britanii din UE poate fi luată de Consiliul European.

Mai multe țări membre ale blocului comunitar se arată dispuse să aprobe o amânare scurtă a ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, fiind susținute chiar și de un număr mare de cetățeni și politicieni britanici. Weekendul trecut, președintele Slovaniei, Borut Pahor, a cerut Guvernului Theresa May să ofere claritate cât mai rapid. „Nu este clar în acest moment dacă Marea Britanie are o poziţie clară în privinţa unei soluţii de compromis şi dacă pot fi îndeplinite solicitările majorităţii din Camera Comunelor. Marea Britanie trebuie să ofere claritate şi consens şi să prezinte un plan care poate fi aprobat de Camera Comunelor. Cred că Slovenia şi multe alte ţări UE ar spune «da». Nu cred că vrea nimeni un Brexit dur, produs în mod haotic” a declarat Pahor, liderul slovenilor.

Printre britanicii care își doresc neapărat amânarea Brexitului se numără chiar primarul Londrei, Sadiq Khan.Politicianul laburist a cerut la finalul săptămânii trecute amânarea ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană și convocarea unui nou referendul. „Este clar că nu putem ajunge la un acord semnificativ aprobat de Parlament înainte de 29 martie. Sper că premierul va asculta argumentele. Trebuie să oprim ceasul. Acordul negociat de premier, chiar dacă este capabil să amelioreze situaţia, este unul prost. Parlamentul este în impas. În aceste condiţii, cred că ar trebui să le permitem britanicilor să aibă un cuvânt de spus”, a subliniat primarul Londrei.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page