Franța avertizează că se va opune cererii de amânare a Brexitului dacă motivul Marii Britanii nu est

În aproape o lună de zile, Marea Britanie se va afla în fața uneia dintre cele mai importante decizii din istoria sa modernă. Cu toate că până acum, se considera că votul din data de 23 iunie 2016 a schimbat viitorul britanicilor, perioada celor 2 ani puși la dispoziție pentru pocesul de negociere a condițiilor de separare a dovedit că adevăratul pas cu greutatea abia acum urmează să aibă loc. Din păcate, cele 24 de luni nu au fost suficiente atât britanicilor cât și liderilor de la Bruxelles pentru a se decide asupra relațiilor bilaterale de după Brexit, fapt pentru care acum, în prag de oficializare a Brexitului, Guvernul de la Londra se gândește la varianta amânării deciziei de separare.

Problema principală a celor două tabere este determinată de faptul că premierul britanic, Theresa May nu a reușit să propună un Acord care să mulțumească pe toată lumea. Documentul cu condițiile de separare prezentat în luna noiembrie aducea prea multe avantaje europenilor și prea puține britanicilor, spun criticii. Nemulțumiți de faptul că May propunea o despărțire care încă mai lăsa porți deschise europenilor iar la nivel administrativ, cele două tabere urmau încă să mai coopereze, Parlamentul de la Londra a respins singurul Acord, creând astfel și mai multe probleme premierului, care se vede acum nevoită să ia decizia vieții sale.

Având de ales între a oferi cetățenilor a doua șansa pentru a-și exprima părerea cu privire la apartenența Marii Britanii la Uniunea Europeană sau renunțarea la ideea Brexitului, Theresa May a ales să opteze mai degrabă pentru amânarea acestei separări, cel puțin cu 2 luni, informează agenția națională de presă, Mediafax.

Cu toate că această veste ar trebui să fie una extrem de plăcută atât pentru britanici cât și pentru autoritățile de la Bruxelles, Franța se opune. Potrivit ministrul francez de Finanțe, Bruno Le Maire, «amânarea ieșirii Mării Britanii din Uniunea Europeană nu va avea niciun sens dacă Guvernul de la Londra nu va oferi argumente credibile privind necesitatea prelungirii negocierilor».

La începutul acestei săptămâni, presa din întreaga Europă a scris cu litere mari despre intenția premierului britanic, Theresa May de a amâna Brexitul cu încă două luni, sperând astfel că poate îmbunătăți Acordul propus, până va găsi o soluție care să mulțumească propriul Parlament. În ciuda faptului că sondajele de opinie arată faptul că majoritatea britanicilor militează acum pentru renunțarea la ideea Brexitului iar liderii europeni simt că ar câștiga mai mult dacă Marea Britanie va rămâne parte din Uniunea Europeană, ideea Theresei May nu este văzută cu ochi buni de toată lumea. Franța, unul dintre cele mai puternice state