top of page

În cazul unui Brexit fără acord, Uniunea Europeană este pregătită să le garanteze drepturile în mate

Pe lângă faptul că își dorește să facă din exemplul ieșirii britanicilor din Uniunea Europeană o lecție de „așa nu” pentru toate celelalte state membre ale blocului comunitar, arătându-le că nu există viitor în afara UE, liderii de la Bruxelles mai au în plan câteva obiective de interes major. Păstrarea încrederii celor 27 de țări membre în Uniune, asigurarea că principiile acesteia nu vor mai fi încălcate ci respectate cu sfințenie de fiecare stat membru și consolidarea relațiilor internaționale sunt alte câteva exemple importante de atribuții cu care autoritățile europene se confruntă în prezent.

Timpul până la semnarea oficială a actului de ieșire a Marii Britanii din Uniune este din ce în ce mai aproape și cum 29 martie pare să amenințe relația dintre cele două tabere din cauza lipsei unui Acord, Bruxellesul s-a pregătit de ceea ce este mai rău. Totuși, pentru liderii celor trei instituții europene (Consiliul, Parlamentul și Comisia europeană) prioritatea numărul 1 o reprezintă cetățenii europeni care locuiesc, muncesc sau studiază pe teritoriul Angliei, Scoției, Țării Galilor sau Irlandei de Nord. Totodată, militând pentru drepturile în materie de securitate socială a propriilor cetățeni pe care caută să și-i protejeze cu sfințenie, Uniunea Europeană se angajează să se ocupe și de resorții Regatului Unit aflați pe teritoriile celorlalte 27 de state membre.

Acuzați că s-au pripit să voteze ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană la presiunea campaniilor de dezinformare a mass mediei, britanicii sunt în acest moment într-un impas cu greutate. Convinși că își doresc separarea de către „tiranii” europeni care au început să le facă regulile în cadrul propriului teritoriu, impunându-le cote obligatorii de imigranți și refugiați în ciuda refuzului de a colabora pentru salvarea pielei Germaniei de o criză umanitară, britanicii sunt acum dependenți de decizia Guvernului Theresa May și capacitatea acesteia de a nu duce Regatul Unit în paragină.

Cu toate că ultimele sondaje de opinie arată faptul că majoritatea cetățenilor britanici își doresc să rămână în Uniunea Europeană, premierul vede această variantă ca pe o înfrângere teribilă. Militând mai degrabă pentru un Brexit fără acord decât renunțarea la ideea de separare, Theresa May nu își dorește decât colaborarea Parlamentului în ceea ce privește singurul Acord pe care l-a propus. Însă, pentru că acest document cuprindea prea multe dezavantaje pentru britancii, Parlamentul a respins Acordul, punând-o pe May într-o situație extrem de dificilă. Acuzați că nu știu ce vor, oficialii britanici de la Londra resimt din plin presiunea uriașă de a găsi urgent o soluție care să ia în calcul protejarea drepturilor cetățenilor europeni de pe teritoriul lor, asigurându-și astfel viitorul propriilor cetățeni răspândiți în statele membre ale Uniunii.

Fiind cu un pas înaintea britanicilor, la finalul săptămânii trecute, „ambasadorii statelor membre în Comitetul Reprezentanţilor Permanenţi al Consiliului au aprobat textul unui proiect de regulament de stabilire a măsurilor de contingenţă în domeniul coordonării sistemelor de securitate socială”, se arată într-un comunicat al Consiliului UE.

Potrivit agenției naționale de presă, Mediafax, „coreperul va informa acum Parlamentul European că, dacă acesta îşi adoptă poziţia în primă lectură în aceeaşi formă, Consiliul ar trebui să fie în măsură să aprobe poziţia Parlamentului European. Măsurile sunt limitate în ceea ce priveşte durata şi sfera de aplicare şi vor fi adoptate unilateral de UE”. Evident, acest regulament este destinat ca reprezentând o soluție numai dacă Marea Britanie va părăsi în data de 29 martie, Uniunea Europeană fără niciun acord de retragere.

„Proiectul de regulament asigură că statele membre vor aplica în continuare principiile fundamentale ale UE în domeniul coordonării sistemelor de securitate socială. Măsurile de contingenţă vor garanta că resortisanţii UE 27 şi ai Regatului Unit, care au circulat liber în Uniune, vor beneficia în continuare de drepturile lor în materie de securitate socială dobândite înainte de retragerea Regatului Unit din Uniune”, explică Marius-Constantin Budăi, ministrul român al muncii şi justiţiei sociale

Regulamentul stabilit de cele 27 de state membre este destinat următoarelor persoane: „resortisanţii statelor membre, apatrizii şi refugiaţii cărora li se aplică sau li s-a aplicat legislaţia unuia sau a mai multor state membre ori care sunt sau au fost în situaţii implicând Regatul Unit înainte de data de aplicare a regulamentului, precum şi membrii de familie şi urmaşii acestora; resortisanţii Regatului Unit cărora li se aplică sau li s-a aplicat legislaţia unuia sau a mai multor state membre înainte de data de aplicare a regulamentului, precum şi membrii de familie şi urmaşii acestora” completează Mediafax.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page