top of page

Partidul premierului ungar, Viktor Orban este din ce în ce mai urât de liderii de la Bruxelles

Cunoscută și ca „oaia neagră” blocului comunitar din cauza comportamentului răzvrătit împotriva deciziei de a se supune cerinței Uniunii Europene de a primi și integra în societate cota obligatorie de refugiați ce i-a fost distribuită, Ungaria a devenit un subiect zilnic de discuție în presa internațională. Fie că notorietatea acesteia se datorează declarațiilor discriminatorii ale premierului ungar, Viktor Orban la adresa imigranților sau remarcile pline de ură la adresa miliardarului american de origine ungară, George Soros (pe care îl acuză că manipulează mai multe țări prin puterea banilor pe care ăi controlează), Ungaria este văzută ca fiind problema Uniunii Europene. Fără nicio îndoială, susținând ieșirea Marii Britanii din cadrul blocului comunitar și mai nou, exemplul Italiei de a refuza vehement să mai primească refugiați pe teritoriul său, Ungaria este astăzi pusă în aceiași „oală” cu Rusia, reproșându-i-se că insistă să copieze modelul politic impus de președintele Vladimir Putin.

Sătui să mai dezbată iară și iară situația Ungariei și problemele pe care aceasta le crează pe plan european, liderii de la Bruxelles nu s-au sfiit să își exprime saturația în mod public. Martori la numeroase proteste ale propriilor cetățeni împotriva Guvernului condus de Orban, aceștia găsesc ca vinovat pentru toate neplăcerile cauzate în Ungaria, pe nimeni altul decât partidul Fidesz, formațiunea politică a premierului ungar.

Surprinzător sau nu, ieri, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker a răbufnit la adresa Ungariei, menționând răspicat că partidul Fidesz ar trebui să părăsească de urgență Partidul Popular European, de centru-dreapta.

Declarațiile lui Juncker au venit ca reacție la adresa Guvernului de la Budapesta după ce oficialii unguri au lansat o campanie împotriva președintelui Comisiei Europene, acuzând politicile privind imigranții. Recunoscută ca fiind una dintre cele mai rasiste țări ale Europei, Ungaria încă nu poate negocia supunerea față de decizia Bruxelles-ului de a fi solidară cu extracomunitari, respectând astfel principiile și valorile Uniunii Europene. Comportamentul extremist al lui Viktor Orban l-a determinat pe Președintele Executivului UE să declare în luna octombrie a anului trecut că Viktor Orban „nu mai are ce căuta” în grupul politic conservator.

În recenta campanie lansată și promovată de către Viktor Orban, premierul ungar a postat pe Facebook fețele zâmbitoare ale lui George Soros și Jean-Claude Juncker, însoțite de textul „și voi aveți dreptul să știți ce pregătește Bruxelles-ul”.

„Împotriva minciunilor nu există prea multe lucruri pe care le puteţi face", a transmis Juncker despre campania Fidesz. Acesta a declarat, la o întâlnire publică de la Stuttgart, Germania, că liderul Partidului Popular European, candidat pentru preşedinţia Parlamentul European, Manfred Weber, ar trebui să se întrebe "dacă este nevoie de această voce" în grupul politic.

Potrivit agenției naționale de presă, Mediafax, „PPE a făcut apel la eliminarea Fidesz din funcţiile sale în Parlamentul European, în special după ce deputaţii europeni au adoptat o moţiune anul trecut declarând că Ungaria riscă să încalce valorile fundamentale ale UE, declanşând aşa-numitul proces disciplinar în temeiul articolului 7 împotriva Budapeste”. În fapt, această saturație de comportamentul lui Orban a fost exprimată încă din octombrie când Juncker a făcut public că premierul ungar, în particular, „nu mai are loc în grupul conservator”.

„Ei nu au votat pentru mine în Parlamentul European. Nici extrema dreaptă. Îmi aduc aminte de doamna [Marine] Le Pen, a spus: Nu votez pentru tine. Eu am spus: nu vreau votul vostru. Există anumite voturi pe care pur şi simplu nu le doresc” a precizat marți, Juncker făcând referire la partidul Fidesz.

Partidul Popular European este un partid de centru-dreapta european, reprezentând unul dintre cele mai mari partide transnaționale prezente în Parlamentul Uniunii Europene. Fondat în 1976 de către câteva partide occidentale, mai târziu, PPE și-a deschis porțile și alltor partide europene conservatoare sau alte formațiuni politice de centru-dreapta. Cu cea mai mare influență, partidul European este de departe și cel mai mare partid în cadrul prezentei Comisii Europene (președintele Consiliului European și președintele Comisiei Europene, aparținând PPE).

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page