top of page

Italia a anunțat că nu se va retrage din Uniunea Europenă

Sătulă să se mai supună deciziilor liderilor de la Bruxelles pe care îi acuză ca apărându-și propriile interese dar nu și valorile naționale ale fiecărui stat membru al Uniunii Europene, Italia a început să manifeste un comportament de răzvrătire încă de anul trecut când a refuzat în repetate rânduri să mai lase nave pline cu refugiați să ancoreze în porturile sale. Luptând de una singură împotriva valurilor interminabile de refugiați care caută cu disperare să se acomodeze pe teritoriile Uniunii Europene, Italia a promis că nu mai acceptă să „facă jocul” autorităților de la Bruxelles, preluând un număr mare de străini care ulterior, se decid să nu mai părăsească țara europeană ci să se instaleze în cadrul societății ei.

Avertizată de nenumărate ori că trebuie să colaboreze altfel riscă sancțiuni drastice, Italia pare să nu fie afectată de nicio declarație. Chiar dacă Uniunea Europeană are puterea de a-i crea probleme, pentru blocul comunitar, situația Marii Britanii și a Brexitului devin în momentul de față prioritare oricărei alte discuții. Între timp, continuând să nu colaboreze cu Bruxelles-ul, conflictele apărute recent între Italia și Franța au început să pună și mai multă presiune pe cetățenii celor două state. Martor la această situație tensionată, Claudio Borghi, unul dintre liderii formaţiunii Liga Nordului, aflată la guvernare, a declarat că în opinia sa, crede că Italia va trebui să iasă din Uniunea Europeană dacă rezultatul scrutinului europarlamentar nu va permite reformarea Blocului comunitar. Astfel spus, potrivit italianului, dacă liderii de la Bruxelles nu au de gând să își schimbe atitudinea, Italia va fi următoarea țară membră care va urma exemplul Marii Britanii și va părăsi Uniunea Europeană.

Catalogând proiectul european drept unul „falimentar și toxic pentru Italia”, în cadrul unei conferințe sindicale, Claudio Borghi a declarat că în opinia sa crede „că această oportunitate este ultima. Dacă în urma acestor alegeri vor rămâne ca de obicei pionii conduşi de Germania pentru coordonarea politicilor economice, sociale şi în materie de imigraţie, pentru avantajul şi consumul Germaniei, eu voi spune să ieşim din UE. Fie reuşim schimbarea Uniunii Europene, fie va trebui să ieşim. Dacă acest mediu rămâne toxic, eu aş spune să ieşim. Începând din anul 2000 până în prezent, Italia a avut o creştere economică de 3%. Am pierdut două decenii, nu am avut niciun progres economic”.

Astăzi, Guvernul Italiei este compus din membri ai partidului de extremă-dreaptă Liga Nordului și ai Mișcării Cinci Stele (populistă, antisistem) însă posibilitatea ieșirii din Uniunea Europenă despre care vorbește Claudio Borghi nu este prevăzută în programul de guvernare. Totuți, potrivit agenției naționale de presă, Mediafax, „Executivul Giuseppe Conte este implicat într-o serie de dispute cu Bruxelles-ul”.

La auzul acestei declarații privind posibilitatea Italiei de a se retrage din Uniunea Europeană, vicepremierul Matteo Salvini a dat asigurări că țara sa nu va face acest pas. „Nu avem nicio intenţie de a ieşi din Europa, vrem doar să o schimbăm, să o îmbunătăţim, dar nu să o abandonăm”, a punctat vineri seară Matteo Salvini, vicepremier al Italiei, ministru de Interne şi lider al formaţiunii de extremă-dreapta Liga Nordului.

Potrivit blacknews.ro „nu este prima dată când membri ai partidelor ce formează actuala coaliţie guvernamentală de la Roma, respectiv partidul de extremă dreapta Liga şi formaţiunea antisistem Mişcarea 5 Stele (M5S), aduc în discuţie o ipotetică ieşire a Italiei din zona euro sau din UE. Totuşi, de fiecare dată, atât premierul Giuseppe Conte, cât şi liderii celor două partide de guvernământ, Matteo Salvini şi Luigi di Maio, au respins astfel de scenarii, cei din urmă arătându-şi însă nemulţumirea faţă de modul în care funcţionează blocul comunitar, Salvini, de pildă, calificându-i adesea pe oficialii UE ca fiind nişte birocraţi ajunşi în funcţii fără să fi fost votaţi”.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page