top of page

„Companiile trebuie să aplice măsuri vamale și fiscale în cazul unui Brexit dur”

Pe data de 29 martie, toată planeta va sta cu sufletul la gură ca să vadă cum se va încheia procesul celor doi ani de negociere a condițiilor de separare dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană. Cu toate că cele mai mari interesele le prezintă britanicii și cetățenii europeni care locuiesc deja pe teritoriul Angliei, Scoției, Țării Galilor și Irlandei de Nord, multe alte state ale lumii așteaptă rezultatul înțelegerii dintre cele două tabere. Fie că sunt implicate în mod direct sau indirect cu potențialul financiar, social sau cultural al celor două, țări precum China, SUA, Canada sau multe alte state din Africa și Asia au început deja să se pregătească atât pentru un scenariu de Brexit cu un acord, cât și pentru unul în care premierul Theresa May nu va reuși să stabilească relațiile bilaterale de după Brexit cu liderii de la Bruxelles.

Cum timpul se scurge din ce în ce mai repede, iar în momentul de față, Guvernul britanic nu a prezentat nicio soluție viabilă, speculațiile au început să curgă fără oprire. În cadrul unei analize EY semnate de Alexander Milcev (Partner) și Cristina Galin (Tax Senior Manager) se estimează că în contextul pregătirilor pentru un Brexit dur, companiile trebuie să urgenteze implementarea unor măsuri care să permită totuși continuarea activităților după ziua decisivă de 29 martie.

Potrivit specialiștilor amintiți, „o importanță majoră trebuie acordată livrărilor de bunuri în lanț la export, atunci când intervin societăţi care acţionează drept cumpărători-revânzători, pentru care scutirea de TVA poate fi pusă sub semnul întrebării”. În analiza efectuată de aceștia se estimează chiar și faptul că prevederile vamale pe baza cărora se stabilește persoana care acționează drept exportator au potențialul de a influența scutirea de TVA, exact așa cum se întâmplă în fapt în acest moment în România, unde această prevedere este aplicată de autoritățile fiscale.

De altă parte, în ceea ce privește achiziția bunurilor din Marea Britanie, pe lângă formațiunile de vămuire, trebuie să se ia în considerare și costurile suplimentare generate de taxele vamale datorate la import. Specialiștii avertizează în acest sens că, dacă până în data de 29 martie, Marea Britanie și Uniunea Europeană nu ajung la un consens, se va aplica nivelul standard al taxelor vamale stabilit de Uniunea Europeană pentru importul bunurilor. „Totuşi, pentru TVA datorată în vamă pentru importul de bunuri provenite din UK pentru care formalităţile vamale de punere în liberă circulaţie sunt efectuate în România, importatorii vor putea aplica în continuare un tratament favorabil similar cu cel al achiziţiilor intracomunitare de bunuri, dacă sunt operatori economici autorizaţi (AEO)” informează agenția națională de presă, Mediafax.

Cu toate că au avut la dispoziție doi ani pentru a stabili un Acord care să prevadă condițiile de separare dintre cele două tabere, propunerea lansată în toamnă de premierul britanic Theresa May, a fost respinsă de Parlamentul de la Londra, dovedind astfel că soluțiile găsite de May nu sunt plauzibile nici măcar pentru proprii cetățeni. Imediat după eșecul Acordului propus, autoritățile fiscale din Marea Britanie au început o campanie de informare a societăților înregistrate în scopuri de TV pe teritoriul său, care sunt implicate în livrări sau achiziții de bunuri cu Uniunea Europeană.

Inițiată la începutul acestei luni, obiectivul campaniei este acela de a atrage atenția asupra schimbărilor de tratament fiscal și vamal ale respectivelor operațiuni desfășurate în prezent și pune în evidență necesitatea pregătirilor pentru un Brexit dur. „O măsură importantă în cadrul acestor pregătiri o reprezintă introducerea unei proceduri vamale tranzitorii simplificate, măsură care se poate utiliza pentru importul bunurilor provenite din UE în cazul unui Brexit dur. Procedura simplificată prevede amânarea declarării complete a bunurilor în vamă la momentul importului, precum şi amânarea plăţii taxelor vamale. Totuşi, pentru controlul bunurilor este necesară transmiterea anumitor informaţii înainte de importul efectiv al acestora” punctează aceiași agenție de presă amintită.

Conform analiștilor EY, lista acestor măsuri este una lungă şi specifică fiecărui tip de activitate al societăţilor implicate în operaţiuni comerciale cu Regatul Unit.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page