top of page

„Dacă nu se vor trezi, Uniunea Europeană se va destrăma așa cum s-a întâmplat și cu Uniunea Sovietic

Devenit cunoscut mai degrabă pentru conflictul pe care îl are în mod direct cu premierul Ungariei, Viktor Orban, economistul și omul de afaceri miliardar american originar din Ungaria, George Soros este un fan al capitalismului și al deschiderii tuturor națiunilor către noutatea pe care de cele mai multe ori o promovează și o „vinde” societăților care vor să țină pasul cu „moda”. În vârstă de 88 de ani, evreul este acuzat că încearcă să manipuleze opinia publică servindu-le cetățenilor lumii variante de a trăi în epoca modernă. Absolvent al London School of Economics, unde în 1947 a obținut diploma de economist, acesta s-a mutat la 26 de ani în Statele Unite ale Americii. Ulterior s-a ocupat de filozofie, a lucrat la bursă ca negociator și analist al acțiunilor și în 1969 și-a fondat propria afacere: Fondul de Investiții Quantum.

Critic al teoriei precum că piețele financiare tind spre echilibru, George Soros a intrat în speculații financiare de avengură în Franța, Germania și Marea Britanie fiind deseori acuzat că a influențat prin mijloace ilegale evoluția piețelor financiare. Un caz răsunator care a scos la iveală modul neortodox al lui Soros de a face afaceri a avut loc în 2008 când Oficiul de Stat pentru Supravegherea Financiară din Ungaria a amendat o firmă a acestuia pentru un atac asupra acțiunilor băncii maghiare OTP. Astăzi, datorită tranzacțiilor bursier, speculații pe piața valutară și prin fomdurile de investiții, George Soros a creat un imperiu financiar fiind unul dintre cei 29 cei mai bogați oameni din lume, având o avere estimată la 23 de miliarde de dolari.

Considerându-l un tiran care încearcă să „jupuiască” pielea oricărei ființe umane, premierul ungar, Viktor Orban l-a acuzat de nenumărate ori pe Soros ca fiind un demon al societăților tradiționale. Chiar dacă miliardarul a creat în 1983 fondația Soros și apoi Institutul pentru o Societate Deschisă, faptul că prin aceste două instituții a încercat să aloce sume considerabile pentru diferite acțiuni caritabile și a încurajat mișcările civice anticomuniste din Europa de Est, Orban este de părere că aceste gesturi sunt doar paravane care să ascundă în realitate cum spală George Soros banii. Încă din 1990, activitățile lui Soros au fost primite cu mult entuziasm în țările Europei centrale și de est (în mod principal de opoziția partidelor considerate postcomuniste) însă Viktor Orban s-a angajat să scoată la lumină adevărata față a politicianului miliardar. Uluitor este și faptul că, într-un interviu acordat televiziunii CBS în 1998, Soros a confirmat afirmațiile premierului ungar; „Sunt un capitalist nemilos, care prin speculaţii bursiere doresc să obţin profituri extra, fără să am în vedere consecinţele sociale ale acestora” s-a autocaracterizat acesta, punctând faptul că în opinia sa, considerentele morale nu au ce căuta în afaceri.

Sponsorul principal al Partidului Democrat la alegerile din Statele Unite ale Americii 2016, când a susținut-o intens pe candidata Hillary Clinton, George Soros a fost diabolizat cumplit în Ungaria, România și Belarus (unde a fost declarat persoana non grata) fiind acuzat că finanțează mișcări de protest inclusive în țările europene.

Ieri, controversatul miliardar american a ținut să împărtășească publicului larg opinia sa despre Uniunea Europeană, avertizând blocul comunitar de o potențială „autodistrugere” dacă nu se trezește la timp.

„Europa se îndreaptă în mod inconştient spre uitare, astfel că cetăţenii Europei trebuie să se trezească înainte de a fi prea târziu. Dacă nu se vor trezi, Uniunea Europeană va dispărea aşa cum s-a întâmplat cu Uniunea Sovietică în 1991. Nici liderii noştri, nici cetăţenii de rând nu par să înţeleagă faptul că ne confruntăm cu un moment revoluţionar, că seria de posibilităţi este foarte mare şi că eventualul rezultat este puternic incert. Cei mai mulţi dintre noi ne gândim că viitorul va fi mai mult sau mai puţin asemănător cu prezentul, dar acest lucru nu se întâmplă neapărat. În viaţa mea îndelungată şi plină de evenimente, am asistat la multe perioade pe care le consider ca fiind marcate de un dezechilibru radical. Ne aflăm şi acum într-o astfel de perioadă. Viitorul moment dinamic vor fi alegerile pentru Parlamentul European, din mai 2019. Din nefericire, forţele antieuropene vor avea un avantaj competitiv în scrutin. Există câteva motive pentru care se întâmplă acest lucru, inclusiv sistemul desuet din majoritatea ţărilor europene, imposibilitatea practică a unei modificări a tratatelor şi lipsa instrumentelor legale pentru disciplinarea statelor membre care încalcă principiile pe care a fost fondată Uniunea Europeană. UE poate impune acquis-ul comunitar în ţările membre, dar nu are capacitatea de a forţa naţiunile să se conformeze”, a declarat George Soros.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page