top of page

Super Bowl 2019 – dezamăgire pe toată linia


Unul dintre cele mai așteptate evenimente sportive dar și culturale ale fiecărui an este fără nicio îndoială, finala Ligii de fotbal american, cunoscută și sub numele de NFL. Exact așa cum se întâmplă și la finalele de fotbal european sau cele mondiale, aceste evenimente au puterea de a atrage foarte multă atenție. În timp ce orașele care găzduiesc stadioanele pe care se vor juca meciurile de fotbal devin extrem de aglomerate, hotelurile, companiile aeriene, restaurantele și magazinele care vând articole sportive își cresc profiturile într-un ritm accelerat. Guvernele trebuie să pulseze pentru infrastructură și mijloace de transport iar marile branduri caută să se promoveze cât mai bine în timpul acelor minute de glorie «în direct».

Fotbalul a schimbat lumea iar potențialul său de a aduce oamenii de diferite națiuni și religii la un loc clasează acest tip de sport într-un adevărat fenomen. Finalele sunt și mai așteptate și în timp ce audiența este în delir, pregătirile trebuie să se ridice la toate așteptările; ba mai mult, cu fiecare an se pune atât de multă presiune încât, acest tip de eveniment trebuie să întreacă pe cel de anul trecut.

În Statele Unite ale Americii, finala Ligii de fotbal american ridică și mai multe pretenții datorită setei de noutate și divertisment al oamenilor. Fie că se luptă să între în posesia unui bilet pentru a fi pe teren, martori direcți la eveniment sau fie că urmăresc de acasă prin stream, oamenii au devenit din ce în ce mai interesați de această finală. Considerată a fi la fel de importantă ca și ceremonia de înmânare a statuilor Oscar pentru cele mai bune filme, NFL pregătește an de an cel mai bun show, contractând cei mai buni artiști ai momentului. Anul acesta, trupa americană Maroon 5 și rapperii Big Boi (fost membru al Outkast, originar chiar din orașul Atlanta), și Travis Scott au întreținut atmosfera în pauza galei. Din păcate, feedbackul la adresa prestației acestora dar și a evenimentului în sine arată un val de dezamăgiri; iar acest lucru nu este singurul îngrijorător rezultat al galei; audiența înregistrată la Super Bowl 2019 a fost cea mai mică din ultimul deceniu.

3 februarie a fost mult așteptata zi a anului atunci când americanii s-au strâns cu milioanele să vadă finala dintre echipă New England Patriots și rivalii de la Los Angeles Rams. Rezultatul final a declarat prima echipă ca fiind câștigătoarea finalei, devenind astfel campioană pentru a șasea oară după ce aceiași New England Patriots a înregistrat același succes și în 2017, 2015, 2005, 2004 și 2002. Cu această reușită, echipă a egalat recordul deținut până în prezent doar de cei de la Pittsburgh Steelers.

Dacă anul trecut cei de la NBC au câștigat licența cu drepturile de difuzare a evenimentului live, duminica trecută finala Ligii de fotbal americane a fost transmisă în direct de către postul de televiziune CBS. Renumită pentru deschiderea sa către divertisment și emisiunile «picante», CBS a înregistrat anul acesta o audiență de numai 98,2 milioane de persoane, comparativ cu 103,4 milioane de spectatori înregistrați de NBC. Potrivit datelor furnizare de companie Nielsen, CBS este «posesorul» celei mai scăzute audiențe din ultimul deceniu. Vârful de audiență a fost înregistrat în 2015, cu 114,4 milioane de telespectatori; după ce, încă din 2009, audiența nu a mai scăzut sub 100 de milioane.

De data aceasta, atmosfera pe rețelele de socializare a fost una explozivă, după ce milioane de fani au criticat finala Super Bowl. Potrivit agenției naționale de presă, Mediafax, «pe rețeaua de micro-blogging Twitter, numele galei a fost asociat cu cuvântul plictisitor în peste 70.000 de mesaje în 24 de ore și cu termenul cel mai prost în peste 50.000 de comentarii» completând însă cu informația că pe serviciile de streaming, gala de anul acesta a fost urmărită de 2,6 milioane de persoane, în creștere cu 31% față de anul trecut.

Nici prestația artiștilor de la gală nu a fost trecută cu vederea. Presa americană a scris despre momentul artistic al celor de la Maroon 5 că nu a adus acea exuberanță pop și culoare cu care era obișnuit publicul Super Bowl.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page