top of page

Cu toate că trăim într-o lume modernă cu un potențial de dezvoltare foarte mare, foarte multe state

Cu toate că este o țară „liberă” din punct de vedere al drepturilor politice și civice, România este una dintre cele mai dezbătute țări la nivel mondial. Probleme pe care le înregistrează cu corupția au determinat țara noastră să ocupe un loc trufaș în topul statelor cu un potențial de regres ridicat. Potrivit unui raport efectuat de organizația americană Freedom House, intitulat „Democrația în lume 2919”, 2018 a fost pentru al 13-lea an consecutiv în care se înregistrează un declin al situației libertăților la nivel mondial.

„Regresele afectează o serie de țări din toate zonele lumii, de la democrații cu tradiție îndelungată precum Statele Unite, la regimuri autoritariste consolidate precum China și Rusia. Pierderile la nivel general sunt încă reduse comparativ cu progresele înregistrate la sfârșitul secolului 20, dar tendința este semnificativă și generează riscuri” concluzionează autorii raportului, admițând că „democrația este în regres”.

Lipsa libertății este notată în clasamentul celor de la Freedom House cu un punctaj de 0 puncte, în timp ce sistemul politic cu cel mai mare grad de libertate este punctat cu 100. Din maximul acestor puncte, România a primit 81, pierzând astfel trei puncte comparativ cu raportul anterior din 2017. Alte state ale lumii catalogate ca fiind libere sunt Statele Unite ale Americii (un punctaj de 86 din 100), Canada (99 puncte), Franța (90 puncte), Marea Britanie (93 de puncte), Germania (94 puncte), Italia (89 puncte), Brazilia (75 de puncte), Argentina (84 de puncte) și India (75 puncte). Numai Finlanda, Norvegia și Suedia au reușit să obțină maximul de 100 de puncte.

De altă parte, printre țările considerate „parțial libere” se numără Ucraina (60 de puncte din 100), Republica Moldova (58 puncte), Serbia (67 puncte), Ungaria (70 puncte) și Bosnia-Herțegovina (53 puncte). La polul opus, Rusia (29 puncte), China (11 puncte), Arabia Saudită (7 puncte) și Siria (0 puncte) sunt țările considerate ca fiind cel mai puțin libere. În fond, declararea acestor țări ca fiind cele mai lipsite de libertate, nu este o surpriză având în vedere că ele reprezintă exact rivalii Statelor Unite ale Americii iar clasamentul a fost inițiat de către o companie americană.

Dacă la nivel mondial, lipsa libertății este acuzată în statele cu potențial mare de

amenințare, în Europa Centrală și de Est, problema pică pe țările care simpatizează cu politica Administrației Vladimir Putin. „Lideri antidemocratici subminează instituții esențiale în Europa Centrală și în Balcani, inclusiv unii care au consolidat în mod insistent controlul asupra puterii dincolo de limitele constitutționale, continund să submineze instituții care protejează libertatea de exprimare și asociere, precum și normele statului de drept”, precizeaza raportul. Cea mai criticată țară este fără nicio îndoială Ungaria, condusă de premierul Viktor Orban, pe locul doi, clasându-se Polonia unde partidul conservator Lege și Justiție condus de Jaraslaw Kaczynski este acuzat că a deteriorat sistemul judiciar în încercarea de a exercita control politic. Orban în schimb este acuzat că a înregistrat un declin democratic pentru Uniunea Europeană. în opinia autorilor raportului Freedom House „atacurile la adresa independenței presei afectează și alte democrații europene”; practic, compania americană denunță presiuni asupra posturilor publice în Austria, probleme în Cehia și menționând cazul jurnalistului de investigații Jan Kuciak, asasinat în Slovacia. Mai mult, „acțiunile de reprimare s-au amplificat în Orientul Mijlociu si în Africa”, subliniază raportul, denunțând situația politică din Egipt și posibila implicare a prințului moștenitor saudit Mohammed bin Salman în asasinarea jurnalistului disident Jamal Khashoggi. „În Israel, naționalismul s-a accentuat, afectând starea democrației, deși națiunea este considerată liberă”, constată Freedom House.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page