top of page

Primarul Veneției face orice pentru ca frumosul oraș italian să nu mai primească turiști

Pe cât de mult visau strămoșii noștri la posibilitatea de a călători liber dintr-un colț al lumii în altul, folosindu-se de mijloace de transport în comun care parcă sfidează nisipul din clepsidrele ce măsoară timpul, pe atât de banale au ajuns astfel de oportunități în zilele noastre. Chiar dacă acum mai bine de 70 de ani oamenii încă sperau la șansa de a trăi o viață cu ajutorul căreia să poată călători în toată lumea și să poată gusta câte puțin din toate minunile lăsate de Dumnezeu pe pământ, istoria arată că numai revoluția tehnologică a reprezentat cu adevărat boom-ul evoluției moderne. Astăzi, zborul cu avionul a devenit mai ieftin decât o călătorie cu trenul, iar în cadrul unei singure zi, un om poate ajunge în mai multe țări. Răspândirea brandurilor internaționale a transformat fiecare țară a lumii într-una a cărei identitate pare că se repetă pe străzile fiecărui mare oraș.

În zilele noastre când internetul a devenit cel mai puternic mijloc de comunicare și al cărui potențial de influență depășește orice record, cetățenii lumii par aspirați de ideea de a trăi mai multe ore în mediul online decât în realitate. „Influencer-ii” momentului cataloghează ce este în trend de purtat, de consumat, de condus, de vizitat, de iubit etc. Rețelele de socializare, presiunea socială și competiția globală îi determină pe oameni să trăiască o viață dublă, militând în proporție de 90% pentru o identitate fabricată („fake it, till you make it”).

Dacă în trecut, numai Statele Unite ale Americii dețineau posibilitatea „visului american” astăzi, americanii au adus visul la fiecare colț de stradă chiar și în cele mai puțin dezvoltate țări ale lumii. Furând din farmecul fiecărei culturi, globalizarea a distrus identitatea locală a țărilor care au găzduit-o în schimbul gustului acestor trenduri. Prea puține state își mai păstrează acum identitatea și cultura națională, iar aceastea sunt țările unde predomină un regim comunist. Restul, sunt îmbâcsite de turiști, imigranți, gunoaie și riscul de a deveni oricând o amenințare pentru propria istorie. Un oraș care resimte din plin efectele negative ale libertății de circulație și contestă aglomerația cu care se sufocă este însăși Veneția, orașul italian unde milioane de turiști vin personal să descopere plimbarea cu gondola.

Exasperați de milioanele de turiști care ajung în Veneția de la an la an, autoritățile italiene au ajuns în punctul în care s-au gândit că a venit vremea să impună măsuri dure pentru a-i disciplina pe străinii care vin să viziteze minunatul oraș. Printre primele decizii menite să țină deoparte cât mai mulți doritori de a veni aici, primarul Veneției a gândit să includă interzicerea statului pe jos în locurile publice și muzica de pe bărci. Oricine ar fi încălcat aceste viitoare legi urma să fie bun de plată pentru niște amenzi usturătoare.

Considerând turiștii a fi „lipsiți de maniere”, primarul Luigi Brugnaro este de părere că lista lungă de lucruri interzise în acest oraș și amenzile pe care le-a pregătit pentru cei care vor încălca legea vor avea un impact pozitiv asupra așteptărilor pe care acesta le-a ridicat. Confruntându-se cu un flux de turiști de 60.000 de persoane pe zi, Veneția a devenit un oraș atât de aglomerat și scump încât aceast lucru îi deranjează pe cetățeni care devin victimele mizeriei rămase în urmă. Astfel, primarul a reușit să impună în scurt timp o listă lungă de restricții, clasând Veneția în topul celor mai frumoase orașe ale lumii cu cele mai multe restricții pentru turiști. „Este o listă atât de lungă cu lucruri interzise în Veneția încât nu îți mai rămâne aproape nimic de făcut” s-a plâns Marco Gasparinetti, președintele unui ONG.

Potrivit Paolei Mar, șefa departamentului de turism al orașului, lista cu noile reguli nu face altceva decât să îi forțeze pe turiști să trateze cu mai mult respect Veneția, fapt pentru care, asigurarea că aceste reguli sunt respectate a devenit deja o responsabilitate oficială pentru un așa numit grup de „îngeri ai decorolui” care patrulează principalele zone turistice. Dacă inițial lista cuprindea amenzi pentru așezatul pe jos în Piața San Marco, Piazzetta dei Leoncini, sub arcadele sau pe treptele Procurațiilor, Palatului Ducal, Librăria Sansovino, mâncatul sau consumul de alcool în afara unui restaurant, înotul sau băgatul picioarelor în vreun canal, fântână sau oricare altă zonă cu apă, aruncatul gunoaielor pe jos, mersul la bustul gol pe străzile istorice, hrănirea porumbeilor, ciclismul, mersul pe lângă bicicletă sau camparea în parcuri, săptămâna aceasta Luigi Brugnaro a reușit să se întreacă pe sine, impunând o taxă de intrare pentru turiștii de o zi.

Astfel, începând cu luna mai, turiștii care vor să viziteze Veneția trebuie să scoată din buzunar nu mai puțin de 3 euro de persoană. Potrivit Mediafax, „în anii ce vor urma, taxa ar putea să crească la 6 euro, respectiv chiar 10 euro în zilele cu trafic intens”. „Nu vrem să facem bani. Scopul este de a contribui financiar la administrarea şi curăţenia din oraşul istoric”, a declarat primarul Veneţiei.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page