top of page

Uniunea Europeană a dat lovitura! Întreprinderile europene care exportă în Japonia economisesc 1 mil

Dacă cu președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, liderii de la Bruxelles nu au reușit să obțină o convenție în ceea ce privește relația comercială pe care o au, autoritățile Uniunii Europene au găsit un prieten adevărat într-unul din cei mai mari rivali ai americanilor, și anume, Japonia. În timp ce liderul de la Casa Albă impune taxe pe importurile din blocul comunitar, asiaticii îi tratează cu multă înțelegere pe europeni, oferindu-le chiar și șansa de a economisi 1 miliard de euro în taxe, pe exporturile către Japonia. După mai multe discuții și negocieri, Acordul de parteneriat economic (APE) semnat între Uniunea Europeană și Japonia a intrat astăzi, 1 februarie 2019, în vigoare. Imediat după punerea în aplicare pe deplin a acestui acord, Japonia se angajează să elimine taxele vamale la 97% din produsele importate din Uniunea Europeană.

Numai în România, 271 de companii exportă în țara soarelui răsare, dintre care 66% sunt IMM-uri, iar 21.628 de locuri de muncă sunt susținute de exporturile în Japonia. Potrivit agenției naționale de presă, Mediafax, „acordul dintre cele două tabere elimină o serie de bariere netarifare de lungă durată, de exemplu prin aprobarea standardelor internaţionale privind autoturismele. În plus, acesta va înlătura barierele din calea comerţului de pe piaţa japoneză, care cuprinde 127 de milioane de consumatori, pentru exportatori-cheie de produse alimentare şi băuturi din UE şi va spori oportunităţile de export ale UE într-o serie de alte sectoare.”

Una dintre cele mai bune vești aduse odată cu acordul APE este faptul că în ceea ce privește comerţul anual dintre UE şi Japonia, acesta ar putea creşte cu aproape 36 de miliarde de euro după punerea sa în aplicare.

„Europa şi Japonia trimit lumii un mesaj privind viitorul comerţului deschis şi echitabil. Deschidem o nouă piaţă care include 635 de milioane de locuitori şi aproape o treime din produsul intern brut mondial, apropiind cetăţenii din Europa şi Japonia mai mult decât oricând. Noul acord va pune la dispoziţia consumatorilor o ofertă mai largă şi preţuri mai mici; va proteja produsele europene în Japonia şi invers, cum ar fi de exemplu produsul austriac «Tiroler Speck» sau carnea de vită «Kobe»; va oferi întreprinderilor mici ale ambelor părţi şansa de a pătrunde pe o piaţă complet nouă; va economisi întreprinderilor europene taxe în valoare de 1 miliard de euro, în fiecare an şi va stimula puternic comerţul deja existent. Şi, mai mult decât orice, acordul demonstrează că acest comerţ nu reprezintă doar cote şi tarife sau milioane şi miliarde. Comerţul înseamnă valori, principii şi echitate. Acordul instituie principiile noastre în domenii precum munca, siguranţa, clima şi protecţia consumatorilor ca standarde de bază în întreaga lume. Acest lucru se întâmplă doar atunci când colaborezi cu partenerii cei mai fireşti, despărţiţi de mii de kilometri, însă uniţi de prietenie şi valori”, a declarat Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene (CE).

Cele două tabere au căzut de comun acord să stabilească împreună standarde în materie de dezvoltare durabilă, punctând în acordul semnat, un angajament referitor la Acordul climatic de la Paris (din care SUA s-a retras la comanda lui Donald Trump, acuzând schimbarea climatică ca fiind o invenție a „chinezilor”).

„Acest acord este cuprinzător: elimină tarife şi contribuie la instituirea unor norme la nivel mondial, demonstrând în acelaşi timp că ambele părţi sunt în continuare convinse de beneficiile comerţului deschis. Începând cu 1 februarie, întreprinderile europene vor beneficia de tarife eliminate şi de proceduri vamale simplificate. Producătorii, furnizorii de servicii, startupurile în domeniul tehnologiei şi fermierii din UE vor profita de pe urma acestui acord. De asemenea, sunt mândră de faptul că, pentru prima oară, am inclus angajamentele asumate în cadrul Acordului de la Paris într-un acord comercial şi am stabilit standarde ridicate în ceea ce priveşte drepturile lucrătorilor şi protecţia consumatorilor. Au fost create condiţiile pentru o stimulare semnificativă a comerţului dintre cele două părţi, ceea ce va duce la crearea de locuri de muncă şi la scăderea preţurilor. Este acum rândul întreprinderilor şi cetăţenilor să profite la maximum de aceste noi oportunităţi comerciale. De asemenea, contăm pe toate statele membre ale UE să răspândească acest mesaj la o scară cât mai largă”, a precizat Cecilia Malmström, comisarul pentru comerţ.

În ceea ce privește exporturile de produse agricole venite din Uniunea Europeană, acordul semnat cu Japonia va elimina taxele vamale aplicate pentru brânzeturi precum Gouda și Cheddar, care sunt în momentul de față de 29,8% și exporturile de vin, în prezent fiind de 15% în medie. Totodată, APE va oferi șansa europenilor să își sporească exporturile de carne de vită.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page