top of page

Statele Unite ale Americii îi invită pe imigranții Americii Centrale să își aștepte rezultatele cere

Înainte ca miliardarul și personalitatea tv, Doanld Trump să ajungă președintele celei mai puternice națiuni de pe pământ, SUA erau văzute că «visul american» și «tărâmul tuturor dorințelor». Scenariile de la Hollywood, industria showbizz-ului, succesele de pe Wall Street, deschiderea extraordinară față de noutate, dorința de a evolua și sprijinul unor președinți care au mizat tot timpul pe eforturile imigranților sunt doar câteva dintre exemplele care stau la baza creă rii imaginii unei națiuni din care mulți cetățeni ai lumii tânjesc să fie parte.

Totuși, pentru cetățeanul Donad Trump, această bucurie de a gusta din «laptele și mierea» Statelor Unite trebuie să revină exclusiv americanilor, fapt pentru care, încă din timpul campaniei sale electorale, Trump a promis că odată ce va ajunge președinte, «va curăța» țara de imigranți, trimițându-i pe toți acasă. Mai mult, pentru a se asigura că va opri valurile de străini care vin din America Centrală, prin Mexic, Republicanul a garantat că va ridica un zid înalt de 2 metri la graniță dintre cele două, înăsprind condițiile de securitate.

Cu toate că au trecut aproape doi ani de când Trump a câștigat alegerile prezidențiale și a urcat pe cel mai important fotoliu din lumea politici, deciziile șoc pe care le-a luat cu privire la relațiile externe ale Statelor Unite nu l-au făcut să uite și de promisiunea zidului. După ce a scos SUA din Acordul climatic de la Paris, Acordul nuclear cu Iranul, Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare, Consiliul ONU pentru Drepturile Omului și a mutat ambasada americanilor de la Tel Aviv la Ierusalim, liderul de la Casa Albă a considerat că a venit momentul să se apuce de fortăreața de la granița cu Mexicul. În timp ce pune din ce în ce mai multe condiții imigranților care locuiesc deja pe teritoriul SUA, obsesia acestuia față de noii veniți din America Centrală l-a determinat pe Trump să respingă bugetul pe 2019, blocând parțial activitatea Guvernului. Acesta amenință Congresul că până nu va vedea banii pentru zid, nu vor există negocieri.

Între timp, guvernul american a anunțat că imigranților latino-americani li se impune de acum încolo să aștepte în Mexic orice decizie privind cererea lor de azil.

Menită să descurajeze imigrația clandestină pe la frontieră sudică, guvenul american pare să îi dea câștig de cauza lui Donald Trump, care abia aștepta o astfel de veste. Gândită încă de pe 20 decembrie, anul trecut, această nouă politică a devenit aplicabilă vinerea trecută când, la marele post de frontieră Tijuana-Sân Ysidro (sud de San Diego) s-a schimbat procedura de preluare a cererilor de azil. Potrivit datelor oficiale, numai anul trecut, zeci de mii de imigranți veniți din America Centrală au ajuns la acest punct de frontieră pentru a solicita azil în SUA. În speranța că astfel se evită rămânerea pe teritoriul american, scăpând de supravegherea autorităților în timp ce cazul lor este analizat, autoritățile SUA au decis că cel mai sigur este ca autorii cererilor de azil să aștepte «cuminți» în Mexic.

Conform Ministerului Securității Interne (DHS), «migranții dispar în societatea americană și nu se prezintă la întâlnirile cu serviciile de imigrație în timp ce, 80% dintre cererile de azil ale acestor candidați nu sunt justificate». Cele mai recente date arată că în prezent, 10,7 milioane de imigranți clandestini trăiesc în SUA, majoritatea provenind din țări sărace și cangrenate de violentă precum Honduras, Guatemala și El Salvador.

«Având în vedere că 800.000 de cereri de azil nu au fost încă examinate, este posibil ca potențialii imigranți să aștepte în Mexic luni de zile, chiar ani, înainte ca o decizie să fie luată în cazul lor» informează agenția națională de presă, Agerpres, adăugând că astfel, «guvernul american speră că acest lucru îi va descuraja pe imigranții din America Centrală să înceapă lungă călătorie spre frontieră dintre Mexic și SUA».

«De foarte lung timp, sistemul nostru de imigrație este exploatat de contrabandiști, traficanți și cei care nu au niciun drept să rămană în SUA», a precizat într-un comunicat ministrul american al securității interne, Kirstjen Nielsen.

De altă parte, la finalul săptămânii trecute, Donald Trump a anunțat reluarea parțială a activității Guvernului, mizând pe faptul că în următoarele 3 săptămâni, va reuși să primească banii necesari pentru construirea zidului. Practic, liderul de la Casă Albă dă un răgaz de 21 de zile Guvernului federal pe care speră că îl va folosi în negocieri intense. «Guvernul își va putea desfășura activitatea (în baza acordului la care s-a ajuns vineri) până pe 15 februarie. Mă voi asigura că toți își vor primi banii restanți imediat. Sau cât mai curând posibil. Se va întâmpla repede. După 36 de zile de dezbateri aprinse, am văzut că atât democrații și republicanii sunt gata să își lase deoparte neînțelegerile și să pună mai presus de orice securitatea poporului american. Cred. Au spus că sunt pentru securitate granițelor. Și au spus că au înțeles că a avea bariere, sau garduri sau ziduri-sau cum vreți să le spunem - e o parte importantă a soluției», a declarat președintele SUA.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page