top of page

În timp ce Statele Unite ale Americii și Rusia se luptă pentru «libertatea» Venezuelei, Uniunea Euro

Cea mai bogată țara din America Latină din punct de vedere al posesiei de petrol își înfruntă zilele acestea soarta de a refuza să își vândă comoara americanilor pe un preț de nimic. Dacă în cazul Libiei, Irakului și Siriei, jurnaliștii de investigație consideră că administrațiile foștilor președinți americani au pătruns cu forță pe teritoriile acestora, simulând lupta pentru pace după ce, «inopinant», pe teritoriile acestora au apărut conflicte politice, în Venezuela, situația nu este prea mult diferită.

Refuzând categoric să îi îmbogățească pe americani, președintele venezuelean Nicolas Maduro nu acceptă să vândă acestora petrolul națiunii, riscând astfel să fie prins într-un joc de strategii și campanii de manipulare a opiniei publice fără precedent. Discreditându-l până la extreme pe Maduro, cel mai puternic președinte de pe planetă, Donald Trump a reușit să îi îndepărteze și pe ceilalți lideri mondiali de a face afaceri cu Venezuela, aruncând-o într-o sărăcie cruntă. Fără posibilitatea de a-și vinde petrolul celorlalte state, a transformat țara americo-latină în «bogata țară săraca». În timp ce președintele venezuelean acuză jocurile de putere și influența murdară a americanilor care controlează mass media la nivel mondial, cetățenii sunt întorși împotriva lui Nicolas Maduro, convingându-i că toată această criză financiară se întâmplă din cauza aroganțelor acestuia.

La scurt timp, nu doar pe străzile din Venezuela s-au format tabere care susțin o parte sau alta ci, la nivel internațional, chiar și statele spectator mizează pe versiunea de adevăr a ambelor blocuri. În timp ce Rusia, Turcia și China țin partea lui Maduro, Uniunea Europeană și ONU par să asculte mai mult de Donald Trump.

În timp ce în Venezuela, șeful Parlamentului, Juan Guaido s-a autoproclamat președintele în exercițiu al venezuelenilor ajutându-i pe acestea să îl îndepărteze de la putere pe Nicolas Maduro, cetățenii duc adevărate lupte pe străzile din Caracaș impunându-și disperarea pentru ca această criză economică să se sfârșească imediat. Fie că a fost sau nu, planul americanilor de a crea haos în Venezuela, determinând-o în cele din urmă să vândă petrolul Statelor Unite, cert este că o altă criză (și anume una politică) a transformat siguranța din această țară într-una exagerat de vulnerabilă.

Devenind automat unul dintre cele mai fierbinte subiecte ale momentului, haosul din Venezuela este șansa ca multe alte state și alianțe de pe glob să arate de partea cui se poziționează. În fond, potrivit analiștilor politici, adevărata luptă se dă între SUA și Rusia, care se acuză una pe cealaltă, lăsând restul planetei să aleagă pentru care «versiune de adevăr» vor să militeze.

«În data de 23 ianuarie, cetățenii din Venezuela au cerut democrație și posibilitatea de a-și determina viitorul. Aceste voci nu pot fi ignorate», au transmis cele 28 de țări membre ale Uniunii Europene prin intermediul unui comunicat comun. Cu toate că în comunicat nu se precizează cuvânt cu cuvânt susținerea față de Juan Guaido, Uniunea Europeană consideră că «cetățenii din Venezuela au dreptul să demonstreze pașnic, să își aleagă liderii și să își decidă viitorul». De altă parte, Secretarul General ONU a cerut o investigație în cazul protestelor violențe care se desfășoară în Venezuela, și în urmă cărora, până acum au murit 14 persoane. Potrivit lui Stephane Dujarric, purtătorul de cuvânt al Secretarului General ONU, António Guterres subliniază necesitatea unui dialog politic credibil între actorii relevanți, care să rezolve criza din Venezuela.

În Franța, președintele Emmanuel Macron a salutat curajul poporului venezuelean de a lupta pentru liberatate, însă a ținut să nege susținerea pentru liderul opoziției, Juan Guaido. «În urma alegerii ilegale a (președintelui) Nicolas Maduro în 2018, Europa sprijină restaurarea democrației. Salut curajul sutelor de mii de venezueleni care mărșăluiesc pentru libertatea lor», a scris Macron pe Twitter.

«Franța va recunoaște ca președinte al Venezuelei pe oricine va câștiga un vot democratic. Intenția noastră este de a încuraja procesul democratic din Venezuela. Franța va recunoaște pe oricine va fi ales la finalul unui astfel de proces”, a declarat un oficial al administrației lui Macron care a fost întrebat cât va dura până când Franța îl va recunoaște pe Guaido. De altă parte, la întrebarea dacă Franța are intenția de a înăspri sancțiunile UE impuse Venezuelei, oficialul a refuzat să comenteze.

În weekend, după ce administrația americană le-a cerut americanilor care locuiesc sau călătoresc în Venezuela, să ia serios în considerare plecarea din țara americo-latină, Juan Guaido a declarat că este dispus să îi acorde grațierea lui Nicolas Maduro, dacă acesta cedează puterea.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page