top of page

Dezastru în Venezuela după ce Nicolas Maduro refuză să se alieze cu SUA

Țara cu cel mai bogat potențial petrolier din America Latină refuză vehement să coordoneze cu Statele Unite ale Americii, vânzându-i cea mai importantă resursă de dezvoltare a momentului, pe un preț de nimic. Ba chiar, deloc. Obișnuită să primească tot ce poftește, iar atunci când „negocierile” nu îi ies, să se asigure că partenerul său va avea de suferit, America și-a găsit „nașul” fix în poziția Venezuelei care, de când este condusă de Nicolas Maduro, preferă să moară de foame decât să se supună setei acesteia de putere.

Nereușind să pună mâna pe petrolul venezuelenilor, autoritățile de la Washington au demarat o campanie de denigrare internațională, transformându-l pe liderul de la Caracas să pară un tiran care își trece poporul prin suferințe groaznice, de dragul propriilor plăceri. Și cum Donald Trump are suficient de multă influență pe întreg globul pământesc, mai multe țări ale lumii sunt de părere că Venezuela se află într-un infern după ce, la cârma ei stă un dictator care trebuie neapărat înlăturat de la putere pentru a salva poporul.

Cum era de așteptat, rivalele Statelor Unite ale Americii, dezmint poziția în care Donald Trump l-a aruncat pe Maduro și se aliază cu cel din urmă pentru a se asigura că americanii nu vor distruge această țară așa cum a făcut-o cu Libia, Irak și Siria.

Mass media internațională controlată de evreii americani a reușit în ultimii doi ani să creeze o imagine de coșmar a traiului în Venezuela, dând vina exclusiv pe Nicolas Maduro. Presiunea pusă pe cetățeni din cauza sărăciei crunte, alimentate și de impresiile americanilor i-a determinat pe cetățenii țării Americano-latine să răspundă imediat la invitația liderului opoziției de la Caracas când acesta a cerut organizarea unor proteste. Așa cum era de așteptat, manifestațiile s-au transformat repede în acte de violență în cadrul cărora, de o parte, protestatarii au provocat forțele de ordine, iar de cealaltă, autoritățile folosesc orice mijloc necesar pentru a-i calma pe aceștia.

În ciuda faptului că el a organizat manifestația de amplaore, considerându-se salvatorul patriei, Președintele parlamentului, Juan Guaidó (totodată și liderul opoziției) s-a proclamat președinte interimar. Imediat, Statele Unite și alte câteva țări din America de Sud (fani ai politicii lui Trump) au recunoscut autoritatea lui Guaidó, creând și mai multă tensiune între cetățenii venezueleni.

Conștientizând că acest haos este o acțiune premeditată a americanilor care vor să îl înlăture de la putere cu forța, pentru a accesa mult doritul petrol, drept reacție, Nicolas Maduro a cerut diplomaților americani să părăsească țara în 72 de ore. Între timp, problema Venezuelei a ajuns și problema intereselor Chinei, Rusiei și Turciei care îi cer Statelor Unite să nu îndrăznească să se amestice în politica de la Caracas. Acuzându-l pe Maduro că a aruncat țara într-o cumplită criză economică marcată de lipsuri și hiperinflație, zeci de mii de cetățeni s-au adunat la Caracas dar și în alte orașe, agitând steaguri şi scandând „afară cu Maduro”. Conform datelor oficiale, aceasta a fost cea mai mare manifestație populară de la valul de revolte și violente care, în 2017, au lăsat în urmă peste 120 de morți. În fond, și de această dată au fost incidente violente; potrivit unor ONG-uri din Venezuela, în ultimele două zile de proteste s-a înregistrat un număr de 14 morți.

Sărăcia cruntă în care a ajuns Venezuela i-a forțat pe mai mult de 3 milioane de oameni să plece din țară începând cu 2014. Susținând că este de parea cetățenilor, președintele parlamentului Juan Guaidó (în vârstă de numai 35 de ani) a cerut armatei să nu se mai supună guvernului și să treacă de partea poporului, autoproclamându-se președinte în exercițiu al Venezuelei. La auzul aceastei știri, Casa Albă nu a întârziat să declare că regimul Maduro este „lipsit de legitimitate” în timp ce parlamentul țării conds de Guaidó reprezintă „singura putere legitimă în Venezuela”.

„Am trăit clipe istorice aici, în Caracas. În acest moment, sunt doi oameni care susţin că sunt preşedinţi ai Venezuelei, iar comunitatea internaţională alege de partea căruia se situează. Casa Alba a anunţat că îl susţine pe Juan Guaido, preşedintele legislativului din Caracas. Cele mai multe ţări din regiune, Brazilia, Chile, Peru, Argentina, îl susţin şi ele pe Guaido. Însă multe alte ţări din lume sunt în continuare de partea lui Maduro” a declarat un correspondent CNN, enumerând Rusia, Turcia și China ca fiind aliații lui Maduro. Întrebat dacă ia în considerare o intervenție militară în Venezuela ca să calmeze spiritele și să îi ajute pe cetățeni să scape de Nicolas Maduro, președintele american, Donald Trump a declarat: „nu avem nimic prevăzut, însă toate scenariile sunt pe masă”.

La această declarație, purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dimitri Peskov, a transmis că „ingerinţele externe în Venezuela sunt inacceptabile şi că declaraţiile oficialilor americani privind o posibilă intervenţie militară sunt extrem de periculoase”.

„Considerăm că încercarea de a uzurpa puterea autorităţii din Venezuela contrazice şi încalcă principiile de bază ale legislaţiei internaţionale”, a transmis Dimitri Peskov. În același context și președintele Turciei, Recep Erdogan s-a arătat alături de președintele legal al Venezuelei: „Fratele meu Maduro! Rezistă, te susţinem”.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page