top of page

Sclavii consumerismului

De când planeta este traversată de un val transparent dar ale cărui efecte sunt extrem de vizibile, cunoscut sub numele de globalizare, oamenii au sesizat nevoia de evoluție. Pentru ca aceasta să aibă loc, sociologii și psihologii moderni admit faptul că este nevoie de schimbare; una continuă care să conducă ființa umană și stilul ei de viață către mai bine (din ce în ce mai bine). Recunoscut și sub numele de cosmopolitism, acest curent al schimbărilor afectează foarte mult tradiția și experiențele unei istorii marcante, impunând o gândire, un comportament și atitudini total diferite față de ceea ce oamenii obișnuiau să trăiască și să cunoască înainte. Unul dintre elementele fenomenului globalizării este libera circulație și nu ne referim aici neapărat la libertatea indivizilor de a călătorii dintr-o țară în alta, dintr-un continent în altul, ci mai degrabă la libertatea de pătrundere pe teritorii necunoscute și cât mai îndepărtate, a unor companii care transportă „visul american” la fiecare colț de lume. Astăzi, trăim ideea din spatele oricărui brand, indiferent unde ne-am afla. Nu ne mai putem îngrijora de faptul că noi, oamenii trebuie să ajungem acolo unde se experimentează visuri devenite reale, căci secolul XXI aduce la noi, chiar până-n casele noastre, posibilitatea de a trăi fericirea supremă. Desigur, totul cu un preț.

Pe de altă parte, inventarea internetului a revoluționat în primul rând procesul comunicării. Astăzi, am transpuns toate actele noastre comunicaționale, într-o proporție uluitoare, în sfera online; ne informăm cu ajutorul său, ne distrăm, concurăm, iubim, călătorim, descoperim, votăm, mergem la doctor, vizionăm filme etc. în mediul virtual, ceea ce a transformat acest instrument de comunicare, într-un „produs” fără de care nu mai putem trăi. Este rapid, gratuit, eficient și atractiv. Este iubitul nostru, partenerul nostru, familia, prietenul, duhovnicul, doctorul, profesorul, avocatul nostru. Ceea ce puțini recunosc este faptul că toate elementele pe care globalizarea le-a adus, au rolul de a controla mintea umană, însușindu-și atenția, apoi interesul, convingerile, acceptul și loialitatea oamenilor. Dacă rețelele de socializare au dezvoltat narcisismul exagerat de care utilizatorii săi par că sunt îmbolnăviți, puterea liberei treceri și pătrunderea brandurilor în întreaga lume, a răspândit nevoia de a fi diferit, unic. Astfel, în 2016, planeta nu suferă de boli, războaie, foamete, calamități etc. ci nevoia de a ieși în evidență și a te asigura că toți ceilalți știu cât de diferit ești tu. Tradiționalismul ținea un popor unit printr-un concept comun; un curent de gândire comună; astăzi, cosmopolistism cere oamenilor să fie unici și să concureze unii cu ceilalți. Mărcile (indiferent ce ofertă de produse sau servicii au) ne dau soluția. Internetul ne stă la dispoziție pentru a ne promova pe noi înșine. Acest parteneriat (această colaborare) crează condițiile perfecte pentru ca individul, să poată fi remarcat. Auzim des întrebarea: „ce cumperi? Produsul sau imaginea?” Aceiași pereche de teniși sunt și cei pe care-i putem achiziționa din piață dar și cei din centrele comerciale, însă diferența dintre aceștia stă la nivelul percepției pe care consumatorul o are despre calitatea și starea pe care o anumită pereche ți-o conferă. Promovarea intensă, susținută de tehnicile și instrumentele create special de către profesioniști, nu mai vând doar produsul, ci imaginea acestuia. Specialiștii avertizează că astăzi, cumpărăm ce se promovează, mai intens decât ceea ce avem nevoie. Astfel că, indiferent ce vând companiile producătoare, acestea trebuie să ia în considerare o investiție în imaginea sa la fel de egală sau chiar mai mare cu/decât produsul în sine.

Efectele globalizării impun planetei un anumit stil de viață, o anumită conduită, un tipar specific de gândire și atitudini predispuse să caute trendurile momentului și să se alinieze cu ele. Astăzi, cele mai de succes companii (producătoare sau distribuitoare) investesc eforturi uriașe și costuri pe măsură pentru a fi cei care setează astfel de tranduri. Prin presiunea de grup, opinia publică și tehnicile de promovare, consumatorii se transformă rapid din oameni obișnuiți, în parteneri loiali ai afacerilor care se prezintă ca factori de îmbunătățire a mediului și a vieții omului.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page