Franța și Germania insistă ca Europa să aibă propria armată
Înainte de primăvara lui 2015 când sute de imigranți și refugiați veniți din țările Orientului Mijlociu și Africa de Nord, au invadat Europa cu gândul de a se stabili pe teritoriile blocului comunitar în vederea trăirii unei vieți mai bune și înainte ca Marea Britanie să voteze pentru Brexit iar celelalte state membre să își schimbe total părerea despre liderii de la Bruxelles, Uniunea Europeană era „bine-merci” mulțumită de sprijinul și protecția armată pe care i-o oferea NATO.
Din păcate pentru oficialii europeni, alegerea lui Donald Trump ca președinte al Statelor Unite ale Americii a schimbat radical relațiile celei mai puternice națiuni a planetei cu foștii săi aliați. În timp ce liderul de la Casa Albă blamează migrația, condamnă autoritatea Uniunii Europene și contrazice tot ceea ce nu-i convine peste occean, președintele Franței, Emmanuel Macron și Cancelarul Germaniei, Angela Merkel s-au trezit singurii responsabili de a ține blocul comunitar unit și puternic.
Aflându-se într-o criză de imagine și lipsă de încredere fără precedent, Uniunea Europeană trebuie să facă în acest moment față mai multor provocări printre care stabilirea unei relații bune cu Marea Britanie de după Brexit, „potolirea” Poloniei, Ungariei și Italiei după ce acestea au început să manifeste un comportament de răzvrătire la adresa politicii de la Bruxelles, să rezolve problema migrației, să estompeze fenomenul naționalist dus la extreme și nu în ultimul rând să se asigure că în caz de conflict armat, Uniunea Europeană nu va fi lovită după ce Donald Trump a impus statelor membre ale NATO să mărească bugetul pentru apărare, ulterior făcând publică ideea de a scoate SUA din Alianța Tratatului Nord-Atlantic.
Astăzi, Emmanuel Macron și Angela Merkel au semnat Tratatul de la Aachen confirmând astfel angajamentul de cooperare la 56 de ani de la Acordul Elysee, care a marcat reconcilierea postbelică la nivel bilateral. Bucuroasă să fie prezentă la o astfel de ceremonie, Angela Merkel a transmis că Tratatul promovează „cultura militară comună și industria militară, contribuind la crearea unei armate europene”. De cealaltă parte, Emmanuel Macron a împărtășit același sentiment. „Se afirmă puteri autoritariste. Să construim o armată europeană reală pentru a ne putea apăra şi pentru a avea o politică externă reală”, a declarat președintele francez.
Potrivit agenției naționale de presă, „Tratatul de la Aachen prevede intensificarea cooperării franco-germane în materie de securitate prin aprofundarea cooperării în materie de politică externă, internă şi în privinţa apărării. Franţa şi Germania asumă angajamentul de a oferi asistenţă reciprocă prin toate mijloacele de care dispun, inclusiv prin forţe armate în cazul agresiunilor vizând teritorii”.
Conform planurilor celor doi lideri europeni, aceștia își doresc să înființeze un Consiliu de apărare și securitate care va exercita un rol politic în respectarea angajamentelor. La nivel diplomatic, atât Parisul cât și Berlinul vor depune eforturi considerabile pentru ca Germania să fie admisă ca membru permament în Consiliul de Securitate ONU. Acest tratat are în componența sa și referiri la mijloace de consolidare a relațiilor dintre cetățeni și companii din ambele țări, inclusiv prin stimularea bilingvismului în comunitățile situate la frontiera franco-germană.
La finalul anului trecut, președintele francez a declarat că blocul comunitar a ajuns în punctul în care trebuie să își înființeze propria armată, reducând astfel dependența de Statele Unite ale Americii, în ceea ce privește domeniul apărării. Tot atunci, Emmanuel Macron denunța apariția unor puteri autoritariste și necesitatea apărării Europei, enumerând ca exemple de amenințări, state precum Rusia, China și inclusiv, Statele Unite.
„Nu vom putea apăra europenii dacă nu decidem să avem o adevărată armată europeană. În faţa Rusiei, care este la frontierele noastre şi care arată că poate fi ameninţătoare, trebuie să avem o Europă care să se poată apăra mai mult de una singură, fără a depinde doar de Statele Unite, şi care să fie mai suverană. Există puteri autoritariste ce reapar şi se reînarmează la frontierele Europei. Trebuie să ne apărăm de China, de Rusia şi chiar de Statele Unite ale Americii”, a trasmis Emmanuel Macron în noiembrie 2018.
Tot în același context, liderul francez a menționat că una dintre cele mai mari consecințe ale retragerii SUA din Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF) semnat cu Rusia este vulnerabilizarea Europei care, va deveni involuntar, principala victimă a acestei decizii.
Astăzi, atât Emmanuel Mcaron cât și Angela Merkel pledează pentru aprofundarea integrării la nivelul Uniunii Europene. Țările membre ale blocului comunitar au stabilit să aloce fonduri suplimentare pentru proiecte militare europene, având în vedere faptul că britanicii se pregătesc să iasă din Uniunea Europeană. „Agenţia Europeană a Apărării a decis în 2017 constituirea unui Mecanism pentru Cooperare Financiară ca sursă pentru finanţarea structurilor de apărare ale Uniunii Europene” informează Mediafax.