top of page

Ca să își satisfacă capriciile, Donald Trump își «înfometează« cetățenii

Cu toate că primele impresii despre actualul președinte ale Americii au fost unele extrem de șocante atunci când opinia publică a luat contact pentru prima dată cu acesta în timpul campaniei sale electorale unde a ținut audiența distrată ca la «un spectacol», poziția de cel mai puternic om de pe planetă și seria largă de responsabilități pe care trebuie să le onoreze nu l-au determinat pe Donald Trump să își schimbe comportamentul. Dimpotrivă, liderul de la Casa Albă continuă să se «ambaleze» chiar și la aproape doi ani de după preluarea mandatului prezidențial.

După ce a «revoluționat» politica Statelor Unite ale Americii privind relațiile externe, Trump se ocupă intens și de propriul popor. Dacă în cursul primelor sale 24 de luni de guvernare, liderul american a retras SUA din Tratatul climatic de la Paris considerând că încălzirea globală este o invenție, a scos America din Acordul nuclear cu Iranul, Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, Tratatul Forțelor Intermediare cu Rusia și a mutat ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim recunoscând cel de-al doilea oraș ca fiind în fapt capitala Israelului, presiunea timpului care se scurge până la următoarele alegeri prezidențiale îl forțează pe Donald Trump să se ocupe serios și de promisiunile pe care le-a vociferat în timpul campaniei sale electorale. Una dintre cele mai importante s-a focusat pe imigrație și restricțiile străinilor de a mai intra atât de ușor pe teritoriul Statelor Unite. Fără nicio perdea, Trump a lăsat de înțeles că are o problemă cu mexicanii, considerând că o «America măreață din nou» înseamnă o America cu un zid de 2 metri la granița cu Mexic.

Din păcate pentru președinte, alegerile din noiembrie anul trecut i-au dat toate planurile peste cap. După ce Partidul Democrat, aflat la opoziție, a câștigat majoritatea din Congres, Donald Trump s-a trezit fără niciun suport financiar pentru a-i construi mult visatul zid. Ca să se răzbune, Trump a decis să pună presiune pe membrii democrați din Congres blocând parțial Administrația federală a Statelor Unite.

După ce mai bine de 29 de zile de când peste 800.000 de angajați federali sunt afectați de decizia lui Donald Trump, întreaga America protestează la adresa acestuia. Cu toate că cetățenii se arată extrem de îngrijorați, președintele consideră că acționează inteligent. La aproape o lună de când nu permite guvernului să plătească salariile agenților federali, Trump revine cu o propunere; Insistând să primească finanțarea de 5.7 miliarde de dolari pentru construcția zidului de la granița cu Mexic, liderul de la Casa Albă a rămas suprins după ce Democrații i-au refuzat compromisul propus. Potrivit agenției naționale de presă, Mediafax, «unul dintre compromisurile pe care Donald Trump s-a oferit să le facă se referă la Visători, persoanele care au intrat ilegal în Statele Unite și sunt protejate de programul DACA, care le permite să lucreze pe teritoriul Statelor Unite, dar nu să primească cetățenie americană». Inițiat de Administrația lui Barack Obama, programul DACA este extrem de criticat de actualul președinte. Cu toate acestea, dacă va primi finanțarea necesară pentru construirea zidului, Trump are de gând să prelungească programul cu încă trei ani. «A doua concesie propusă de Donald Trump face referire la persoanele care au obținut vize prin programul de Protecție Temporară, care permite cetățenilor tărilor afectate de război sau dezastre să continue să locuiască și să lucreze pe teritoriul Statelor Unite». Dacă programul DACa protejează mai mult de 700.000 de persoane, peste 300.000 altele se află în situația programului Protecție Temporară.

„Din păcate, rapoartele inițiale prezintă clar că această propunere este o combinație de inițiative care au fost deja respinse, pe motiv că sunt inacceptabile și nu ajută oamenii să obțină certitudine în situația în care se află”, a declarat Nancy Pelosi, președintele Camerei Reprezentanților, respingând vehement propunerile lui Donald Trump.

Pentru a scoate în evidență cât de gravă este situația, fostul președinte George W. Bush le-a livrat gratis și personal pizza angajaților din echipa să de securitate. Din cauză că Serviciul Secret este paralizat după decizia lui Trump, aproximativ 6.000 de angajați au rămas fără salariile plătite în cel mai lung blocaj din istoria Statelor Unite. «Este timpul ca liderii de ambele părți să pună politica deoparte, să vină împreună și să pună capăt acestei închideri (suspendarea activității Guvernului)», a scris Bush pe Instagram.

De cealaltă parte, nici Trump nu s-a aflat într-o situație mai bună, având în vedere că în aceiași zi, președintele american a trebuit să sărbătorească cu peste 300 de burgeri la Casa Albă, din cauza lipsei de personal de catering.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page