top of page

Amazon înlocuiește oamenii cu drone pentru a-și livra comenzile

Cel mai mare retailer din lume pregătește o surpriză de proporții clienților săi, testând deja o nouă metodă de livrare revoluționară. Parcă scoasă dintr-o secvența unui film science-ficton, ideea are șanse să devină realitate în foarte scurt timp.

În timp ce fluxul comenzilor este din ce în ce mai intens, conducerea renumitului brand Amazon încearcă să găsească o soluție pentru a acoperi rapid toate cererile, fapt pentru care a pus la muncă inginerii companiei dându-le ca obiectiv construirea și testarea unor drone care ar putea suplimenta eforturile ființelor umane în livrare. De altă parte, criticii se tem că această inițiativă ar putea afecta locurile de muncă a milioane de oameni, lăsandu-i astfel, șomeri.

Ziarul britanic, The Mirror a publicat weekendul trecut mai multe fotografii în care inginerii companiei Amazon au fost surprinși într-un sat din Marea Britanie, testând în secret drone cu capacități de livrare a coletelor în numai 30 de minute. Deocamdată, compania americană nu dorește să împărtășească intenția sa cu publicul larg, fapt pentru care, informația oferită de «The Mirror» este considerată a fi una în premieră.

Deși mulți au fost interesați de ce ar putea pune la cale compania Amazon, brandul a reușit să își țină intențiile secrete, interzicând chiar și un videoclip în anul 2016. Deși accesul jurnaliștilor a fost refuzat, programul de testare a dronelor a fost însă divulgat de vigilența ziarului britanic care «s-a nimerit» să fie în Cambridgeshire la momentul potrivit.

Acum cinci ani, fondatorul brandului Amazon, Jeff Bezos a prezis că în numai câțiva ani, compania va reuși să livreze comenzile clienților cu ajutorul dronelor. «Știu că pare SF, dar nu este. Se poate întâmplă în patru, cinci ani. Eu așa cred. Se va întâmpla și va fi foarte distractiv» declara Bezos în 2013. Între timp însă, deși asteptările erau extrem de ridicate, nicio țară nu a permis această metodă. Motivul principal pentru această cauză îl reprezintă siguranța. Mai exact, există îngrijorări în ceea ce privesc potențialele riscuri atunci când dronele nu mai pot fi văzute de operatori și modul în care acestea pot să evite alte obiecte zburătoare. În plus, dronele sunt din ce în ce mai criticate după ce acum câteva săptămani, un incident de acest fel a condus la închiderea temporară a aeroporturilor Heathrow și Gatwick din Londra. În timp ce pe aeroportul Gatwick, prezența unei drone a dus la întârzierea a 1.000 de zboruri, pe cel mai aglomerat aeroport din Marea Britanie, toate zborurile au fost suspendate.

Potrivit ziarului «The Mirror», este posibil ca inginerii fotografiați să fi fost lucrând la îmbunătățirea măsurilor de siguranță. De altă parte, contactând un expert, jurnaliștii au reușit să afle că „dacă bateriile trebuie încărcate la fiecare oră, este nevoie de foarte multe drone și de un sistem foarte bine pus la punct.” Același specialist s-a arătat extrem de îngrijorat și de faptul că o armată de drone ar putea elimina locurile de muncă pentru oameni. „Oamenii au un avantaj. Ei știu unde locuiesc clienții și la ce sonerie să sune. Este foarte greu și foarte costisitor să programezi un robot să facă acest lucru”, a afirmat acesta.

Confirmând aceste suspiciuni, Barry Jenkins, director al unei companii de consultanță în domeniul dronelor susține că „până în anul 2030, se vor crea 628.000 de locuri de muncă, 76.000 de drone vor zbura, iar industria va ajunge la o valoare de 42 de miliarde de lire sterline.” Fără să renunțe la ideea sa, considerată una revoluționară, compania Amazon insistă că este cât se poate de serioasă cu acest program de introducere a dronelor pentru a livra comenzile primite; „Foarte curând, va fi cât se poate de normal să vezi drone livrând pachete” a transmis conducerea.

Anul trecut, brandul a dominat piața mondială de retail online și offline, în timp ce companiile concurente nu au reușit nici măcar să se apropie de performanțele sale. «În Statele Unite, Amazon a încheiat anul 2018 cu o cotă de piață de aproape jumătate din vânzările online, potrivit unei analize realizate de Emarketer, în creștere cu 43,5% față de 2017. Amazon a genera vânzări online de 258,22 de miliarde de dolari pe piață din Statele Unite, respectiv o creștere de aproape 30% comparativ cu anul precedent. Vânzările impresionante nu reprezintă singura realizare a Amazon în 2018. Amazon Web Services și Amazon Advertising consemnează la rândul lor creșteri semnificative, în timp ce produsele cu sistemul de comenzi vocale Alexa răman cele mai populare dispozitive inteligente. În același timp, compania dezvoltă magazinele offline Amazon Go și conceptul 4-Star» informează stiripesurse.ro.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page