top of page

Competitivitatea dintre televiziunile private și cele de stat

Actualizată în: 22 sept. 2021



Trăim într-o lume inter-conectată, interdependentă şi inegală. Aceste tendinţe de globalizare au mai mult sau mai puţin la bază, o creştere a mediatizării fluxului comunicării. Astfel spus, simţim nevoia comunicării pentru că ni se recomadă comunicarea ca fiind soluţia multor probleme. Astăzi, telefonul şi internetul oferă o inimaginabilă oportunitate pentru diferite metode de a conecta toţi oamenii de pe această planetă.

Sub paradigma dominanţei globale, cercetătorii observă ştirile şi jurnalismul prin lentilele economiei geo-politice care văd corporaţiile transnaţionale media şi agenţiile de ştiri din vest care practic domină piaţa, capitalizând un internaţional proces al pieţei de desfăşurare a informaţiei. În acest context, mass media sunt emisarii unei sfere publice globale. Mari ţări, gata dezvoltate concurează nu doar din punct de vedere politic, social, economic, cultural etc. ci şi din punct de vedere al transmiterii informaţiei în timp real. Statele Unite ale Americii, cu cele trei canale TV, de care aproape toată lumea ştie (ABS, CBS, NBC) reprezintă un rival demn de luat în seamă pentru Marea Britanie, cu celebrul CNN. Autori străini, descoperă o legătură strânsă între ceea ce reprezintă mass media locală şi un mijloc de comunicare în masă internaţional.

Potrivit autorilor studiului „Redefining foreign corespondence”, „reporterii locali pot găsi surse pentru ştirile din străinătate printre cei cu care interacţionează zilnic”. Astfel se observă cât de subţire a devenit linia dintre o media locală şi una străină, accentuând idea că noile tehnologii reprezintă avantaje desăvârşite pentru toţi cei care lucrează în media. CNN joacă un rol important în sfera publică globală reconfigurând stilurile şi formatele jurnalistice. Stilul unic de a scrie şi reda ştirile au făcut ca CNN să devină mai mult decât un post TV internaţional bine cotat. CNN a devenit un fel de CNN-zare (referire la globalizare) transpunând un fenomen care pune pe primul loc postul TV ca fiind cel mai important factor de uniune şi egalitate între oameni.

De cealaltă parte şi BBC stabileşte agenda pe piaţa globală a ştirilor, pe când jucători, mici, regională îi urmează obiceiul. Aşadar, în ceea ce priveşte contextul european, cel mai bun exemplu în conferă Marea Britanie. Există multe diferenţe între televiziunea publică şi cele comerciale ale Marii Britanii însă toate se referă la calitatea transmiterii nu la conţinut pentru că BBC reprezintă un model de instituţie mediatică pe care tot regatul încearcă să îl adopte. Breaking news este doar un exemplu pe care televiziunile comerciale l-au însuşit de la televiziunea publică.

Pe de altă parte, dacă televiziunile comerciale îşi rezervă dreptul de a pamfleta personalităţi din ţara respectivă, televiziunea publică are un scop bine determinat şi nu o poate călca strâmb. În vederea obţinerii unui răspuns în afara teoriei, Yahoo a încercat să găsească adevărul despre diferenţele dintre televiziunile publice şi cele comerciale din Europa, din perspectiva unor oameni obişnuiţi, care nu lucrează în media dar sunt ţinta acesteia. Iată care au fost câteva dintre răspunsurile acestora: a) televiziunea comercială este sponsorizată de către publicitate iar televiziunea publică este parte a televiziunii cu licenţă în Marea Britanie şi finanţată de către guvern. Fără publicitate; b) Televiziunea publică este ceea ce este BBC în Marea Britanie şi televiziunea comercială, precum ITV, bazată numai pe finanţarea de la reclame; c) Serviciul public de televiziune este finanţat de guvern, aşadar, agenda guvernului este întotdeauna promovată de acesta. Serviciu comercial de televiziune trăieşte pentru profit aşadar, agenda directorilor televizunii sau a produselor publicitare este promovată.

Trebuie totuși remarcat faptul că televiziunile comerciale oferă o gamă largă de programe TV care să ţină telespectatorul conectat de TV.

„Deci aşa vom ajunge să ne trezim într-o bună zi, împreună. Împărtăşim cu toţii aceaşi încăpere în vederea savurării unei cafele, dar cu toţii conectaţi la laptopurile fără wireless. Metroul este o simfonie tăcută de căşti în urechi în timp ce excursiile de familie au devenit un moment când copii urmăresc dvd-uri în spatele dubiţei. Mini frigiderul poate trece în tăcere, în timp ce noi, căutăm disperat să creăm medii propice pentru noi ştiri”, notează David Carr, membru al celebrului ziar The New York Times.

Astăzi se observă tendinţa în jurul căreia oamenii au devenit conectaţi la informaţie şi acest fenomen i se datorează în totalitate televiziunii care a revoluţionat media într-un moment în care nimeni nu se aştepta la mai mult. Faptul că am devenit informaţi despre tot ceea ce se întâmplă în jurul nostru şi însuşim comportamente şi atitudini internaţionale reprezintă o globalizare pe care numai mass media a reuşit să o transmită într-o zonă atât de întinsă. Televiziunile mari lucrează ştirile iar televiziunile mici practic reprezintă ajutorul în vederea de a transmite mai departe.


Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page