top of page

Dacă se dovedește că a fost ajutat de Rusia ca să ajungă pe tronul celei mai înalte funcții ale plan

Nu se știe sigur dacă Donald Trump a devenit subiectul celor mai dezbătute știri în momentul de față datorită succesului său politic înregistrat în aproape doi ani de când și-a preluat mandatul de președinte al Statelor Unite ale Americii sau mai degrabă a controverselor, suspiciunilor și acuzațiilor căruia i se aduc pe diverse teme. Cert este că pe cât de mult șochează liderul de la Casa Albă cu deciziile și planurile sale pe atât de tare riscă să își piardă funcția. Și pentru că în momentul de față nu există un motiv legal și bine întemeiat ca Trump să fie demis, singurul motiv pe care autoritățile par să îl folosească precum un as în mânecă amenințându-i starea de bine a președintelui american este reprezentat de suspiciunea ingerințelor ruse în alegerile prezidențiale din toamna lui 2016.

Potrivit analiștilor politici, dacă se dovedește că Rusia a avut o implicare directă în reușita înregistrată de Donald Trump în data de 8 noiembrie, lideruul americanilor riscă să fie demis imediat.

Invitată de către postul american NBC să răspundă la mai multe întrebări pe această temă, Președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi a declarat că „procedura demiterii lui Trump, dacă acesta va fi găsit vinocat, ar produce multe diviziuni”. În opinia aceasta, autoritățile americane „nu ar trebui să lanseze procedura demiterii pentru un motiv politic, dar nici nu ar trebui să o evite din raţiuni politice”, adăugând că în teorie cel puțin, „un preşedinte poate fi inculpat după finalul mandatului”. Totuși, indiferent de situație, acest caz a făcut ca activitățile Administrației Donald Trump să fie monitorizate mult mai atent de către Congres în noua legislatură. Potrivit rezultatelor de la alegerile din toamna lui 2018, Partidul Democrat deține în momentul de față majoritatea în Camera Reprezentanților, în timp ce Senatul este controlat în continuare de partidul lui Trump, și anume, de Partidul Republican.

Datorită acestei situații controversate, Pelosi a atras astfel atenția asupra faptului că liderul de la Casa Albă se confruntă deja cu „o nouă lume”. „Președintele se obişnuise cu un Congres republican, Camera Reprezentanţilor şi Senatul îi aprobau totul. Nu va mai fi cazul. Supravegherea activităţilor guvernamentale este responsabilitatea Congresului", a menționat aceasta.

În timp ce mass media pune presiune pe opinia publică aducând mereu în atenție suspiciunile referitoare la activitățile electorale ale lui Trump vizând contacte cu Rusia și efectuarea de plăți pentru evitarea unor scandaluri sexuale ale președintelui, specialiștii consideră că astfel vor crește presiunile și riscul conducerii la inițierea procedurii demiterii acestuia. Dacă agenția națională de presă Mediafax, punctează că „cele mai recente dezvăluiri făcute de procurorii care îl anchetează pe preşedintele Donald Trump şi echipa acestuia conturează portretul unui candidat care a coordonat personal un sistem ilegal pentru manipularea scrutinului prezidenţial din anul 2016”, potrivit editorialiștilor din cadrul cotidianului The New York Times, Peter Baker și Nicholas Fandos, „există indicii că principalii consilieri ai lui Donald Trump au avut mult mai multe contacte cu Rusia decât a recunoscut vreodată preşedintele SUA”.

„În memorandumul privind cererea de condamnare, procurorii au argumentat că percep eforturile fostului avocat personal al lui Donald Trump, Michael Cohen, de blocare a dezvăluirilor despre relaţiile acestuia ca fiind o distorsionare a unui scrutin democratic, iar prin extensie îl acuză pe preşedinte de înşelarea electoratului, punând atfel sub semnul întrebării legitimitatea victoriei în alegerile prezidenţiale”, scris aceștia într-un articol intitulat: „Argumentaţia procurorilor este clară: Trump a înşelat alegătorii / Dar ce înseamnă acest lucru?”. În același material, cei doi jurnaliști l-au identificat pe Donald Trump drept „individul 1”, fiind complice la efectuarea plăților pentru tăcere în cazul unor întâmplări care amintesc de Scabdalul Watergate. „Michael Cohen a încercat să influenţeze rezultatul alegerilor din culise. A făcut acest lucru prin organizarea unor plăţi secrete şi ilegale pentru reducerea la tăcere a două femei care altfel ar fi făcut publice presupusele relaţii extraconjugale cu Individul 1. În acest mod, Cohen a indus în eroare alegătorii prin ascunderea unor fapte despre care a crezut că ar fi avut impact substanţial asupra alegerilor”, a argumentat The New York Times completând ulterior că „ președintele american a respins argumentaţia procurorilor, iar actualul avocat al preşedintelui, Rudolph Giuliani, a minimizat importanţa potenţialelor încălcări ale reglementărilor de finanţare a campaniei. Însă unii politicieni democraţi afirmă că situaţia poate conduce la demitere”.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page