top of page

Planeta să se pregătească pentru 2019

Anul acesta se încheie cu foarte multe evenimente care au marcat istoria omenirii. De la atacuri teroriste, influența Statului Islamic asupra noilor săi militanți, răspândirea terorismului și a accidentelor intenționate în care automobilele sunt folosite pentru a ucide grupuri mari de persoane în zone aglomerate, încălzirea globală, conflictele militare, migrația, închiderea granițelor, naționalismul dus la extreme, discriminarea, influența celor mai controversate decizii ale liderului politic mondial, Donald Trump, ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană și răzvrătirea altor state membre la adresa Bruxelles-ului, războiul comercial dintre China și SUA, deteriorarea relațiilor internaționale, cutremure în urma cărora s-au pierdut mii de vieți și schimbări politice drastice în țări precum Venezuela sau Brazilia sunt doar câteva dintre lecțiile de istorie ale 2018.

Pentru 2019, Ziarul Financiar a pregătit o analiză amplă de predicții care nu par să scutească planeta de o altă serie de evenimente neplăcute. Iar analiza acestora are în vedere doar consecințele unor întâmplări deja inițiate, nu și neprevăzutul.

Bazându-se pe cele mai importante și influente evenimente ale momentului, editorii de la Ziarul Financiar au încercat să răspundă cititorilor la cele mai des gândite întrebări ale momentului. Astfel, mânați de curiozitatea dacă procesul de ieșire a Marii Britanii din UE va fi oprit, jurnaliștii de la Ziarul Financiar consideră că „da”. „Marea Britanie se va salva, în ultimul moment, de la comiterea unui act prin care şi-ar face rău singură. Eşecul Parlamentului britanic de a lua o decizie asupra înţelegerii cu Uniunea Europeană va duce la un nou referendum, deoarece problema va trebui să se întoarcă la cetăţenii Marii Britanii. În urma acestui referendum, al doilea pe tema Brexit, votanţii vor lua cel mai probabil decizia de a readuce ţara la statutul de naţiune care nu este dispusă să sacrifice prosperitatea şi securitatea pentru o obsesie ideologică”.

Dacă finalul acestui an este marcat de o serie violentă a protestelor care au loc în Franța, denumite și manifestațiile „vestelor galbene”, una dintre întrebările referitoare la siguranța politică a președintelui Emmanuel Macron este cea referitoare la capacitatea liderului francez de a-și impune reformele plănuite. „Preşedintele francez nu are de ales, renunţarea la reforme ar duce la inexistenţa sa politică. O pauză tactică este inevitabilă, pentru a permite diminuarea furiei protestarilor şi pentru a da timp reformelor precum cea a creşterii salariului minim să îşi intre în efect. După această pauză, Macron va interveni cu reforme legate de pensii şi şomaj, care ar putea răspunde nemulţumirii protestatarilor în ceea ce priveşte creşterea taxelor” susține ZF.

În ceea ce privesc alegerile din 2019 ale Parlamentului European, se preconizează că populiștii vor avea cel mai mare succes. „Alegerile din anul 2019 sunt cadrul perfect pentru ascensiunea populiştilor şi naţionaliştilor. Conform sondajelor, problema imigraţiei este dominantă în toate ţările membre ale Uniunii Europene. Alegerile europene sunt folosite în general pentru a înregistra un vot de protest. Partidele naţionaliste, printre care Liga, formaţiune politică de extremă-dreaptă condusă de ministrul de Interne al Italiei, Matteo Salvini, Alternativa pentru Germania şi Partidul Democrat din Suedia, au şansa de ascensiune în cadrul alegerilor. Per total, majoritatea pro-UE va rezista, dar viitorul Parlament va fi probabil mult mai divizat” transmite cotidianul.

Tot în opinia acestuia, armistițiul încheiat de Donald Trump și președintele chinez Xi Jinping privind războiul comercial nu va rezista, motivând că „deşi acordul de stopare a războiului tarifelor, încheiat de Donald Trump şi Xi Jinping în luna iulie a rezistat până acum, preşedintele american şi alţi membri ai Administraţiei sale sunt critici în ceea ce priveşte acţiunile Chinei legate de comerţ. Pentru a evita impunerea de taxe suplimentare asupra bunurilor provenite din China, ţara asiatică ar trebui să îşi oprească dezvoltarea modelului intervenţionist în următoarele trei luni, lucru care nu se va întâmpla. Statele Unite vor relua impunerea de taxe suplimentare asupra importurilor din China până la mijlocul anului 2019”.

De altă parte, specialiștii cred că Rusia nu va escalada o acțiune militară împotriva Ucrainei și nici nu va exista o nouă criză financiară, chiar dacă în 2019 vor exista perioade de turbulență pe piețele financiare și în mai multe economii naționale. Totuși, se consideră că noul președinte al Braziliei, Jair Bolsonaro va consolida creșterea economică a țării sale. „Cea mai puternică economie a Americii de Sud este pe punctul de a ajunge la o recuperare ciclică, după cea mai mare recesiune de până acum. Reformele propuse de preşedintele ales în anul 2018, Bolsonaro, au crescut entuziasmul investitorilor. Măsurile liberaliste, susţinute de ministrul Economiei, reprezintă partea bună dintr-o platformă guvernamentală care lasă în multe sensuri de dorit. Dacă Bolsonaro va reuşi să treacă aceste măsuri de Congres, mai ales reforma pensiilor, economia va creşte considerabil” punctează ZF.

Nu în ultimul rând, se estimează că Mark Zuckerberg nu se va retrage de la conducerea Facebook deși anul acesta compania a suferit o criză de credibilitate și imagine drastică. „Comparativ cu Elon Musk, care a fost dat jos de la conducerea Tesla, Zuckerberg nu a fost găsit momentan vinovat de nimic. Chiar dacă acţionarii companiei vor dori excluderea acestuia, preşedintele Facebook deţine 60% din drepturile de vot, suficient pentru a rămâne la conducerea companiei cât timp va dori” amintește aceiași sursă.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page