top of page

Tehnologia a modernizat Estonia

Dacă pentru majoritatea populației pământului inteligența artificială a devenit un suport indispensabil pentru viața de zi cu zi, se pare că influența noilor tehnologii a ajuns chiar și în statele mai puțin dezvoltate. În timp ce pentru super-puterile mondiale, tehnologia este deja parte a evoluției pe care și-au asumat-o, iată că nevoia de a trăi modern reușește să inspire și alte țări, indiferent de mărimea sau puterea lor economică.

Ce-i drept, globalizarea promite mai multe avantaje celor care vor să crească intens ritmul de a trăi însă, în același timp, tradiția și valorile naționale par să aibă de suferit. Culturile țărilor care înlocuiesc potențialul uman cu calculatoarele sunt văzute astăzi ca făcând un pas înainte spre modernitate, însă specialiștii trag un semnal de alarmă și punctează faptul că modernitatea ne va costa foarte mult.

Până atunci, în lume ca și în Europa în mod deosebit, țările privesc evoluția ca fiind legată dependent de internet și viteza de accesare a rezultatelor dorite. În acest sens, Estonia își propune o revoluție extraordinară la adresa birocrației pe care dorește ca de la anul, să o elimine total, înlocuind-o astfel cu opțiunea unor scurte click-uri online.

În timp ce alte țări (printre care și România) se confruntă încă cu zbuciumul așteptărilor la cozi interminabile și trimiterea de la un ghișeu la altul fără ca cineva să explice concret care sunt în fapt actele de care este nevoie pentru rezolvarea unor probleme, Estonia a decis să fie primul stat de pe bătrânul continent care să pună gând rău birocrației. Cunoscută ca „cetatea de la Marea Baltică”, puțini știu că în Estonia serviciile de internet banking sunt disponibile de acum 22 de ani, în timp ce votul electronic a fost introdus acum 13 ani în urmă.

În ciuda faptului că Estonia și-a câștigat independența abia în 1991, fosta țară comunistă cu doar 1,3 milioane de locuitori s-a făcut remarcată pentru viziunea, voința și conștientizarea faptului că internetul va lega țara de restul lumii. Mai mult, gândul că noile tehnologii o va determina să nu mai rămănă singură în fața amenințărilor rusești a ajutat-o pe Estonia să își dorească cu ardoare alipirea de această concepție a viitorului. „Durează câteva minute să-ți completezi declarațiile de impozit, iar o firmă poate fi înființată online în sub o jumătate de oră. Nu e de mirare că țara în care copii învață programare încă de la șapte ani, a ajuns să fie numită E-Estonia și să fie dată ca exemplu pentru orice stat care vrea să dezvolte servicii de e-guvernare” informează hotnews.ro.

Astăzi, Estonia a înlocuit alergătura de la un ghișeu la altul cu doar câteva click-uri distanță. „Proaspăt venit pe lume, micuţul Oskar este pe cale să devină cetăţean al Estoniei. Pentru a-l înscrie la Evidenţa Populaţiei, părinţii nu trebuie să părăsească spitalul. Cu un laptop şi un dispozitiv de citire în care îşi introduc cărţile de identitate cu microcip, se conectează la toate instituţiile la care trebuie să anunţe naşterea” exolică siteul oficial al știrilor Protv, citându-i în același timp pe părinții lui Oskar; „După ce am înregistrat numele copilului, putem solicita prin intermediul aceluiaşi sistem alocaţie şi celelalte ajutoare la care avem dreptul, precum şi documentul de identitate”.

Potrivit lui Martens Caveats, consilier guvernamental, „când se naşte un copil, niciunul dintre părinţi n-ar trebui să solicite nimic: concediu de maternitate, alocaţie de la primărie, loc la creşă, înregistrarea numelui copilului. Toate aceste lucruri, furnizate de diferite instituţii, ar fi livrate automat prin intermediul sistemului. Iar acest lucru se va întâmpla în Estonia în primăvara anului 2019”. În momentul de față, în Estonia doar căsătoria, divorțul și transferul de proprietate mai necesită prezența unui funcționar însă chiar și în aceste arii, guvernanții se gândesc deja la soluții.

Lansat în 1997, proiectul de digitalizarea a administrației a transformat Estonia într-o țară al cărei sector IT reprezintă aproape 6% din economie. Imaginația estonienilor merge atât de departe încât eforturile pentru ca volumul uriaș de date despre cetățeni să fie introduse online a depășit orice limită. Iar rezultatele sunt excepțioanle având în vedere că până și notele din școala primară sau amenzile de circulație sunt păstrate în baze de date interconectate. „Practic, orice informaţie pe care o au autorităţile despre o persoană este digitală. Nu colectăm informaţii pe hârtie. Oamenii trebuie să aibă încredere în sistem, dar pentru a crea încredere, e nevoie de transparenţă. De aceea, oamenii au acces la propriile date. Şi tot de aceea, ei pot vedea dacă autorităţile le-au folosit datele”, precizează Indrek Onnik, director e-Estonia.

Evident, o astfel de alegere de a pune întreaga „viață” a cetățenilor în spațiul online, crește și riscul unor amenințări precum atacurile cibernetice însă, Estonia s-a gândit deja la această ipoteză, fapt pentru care, pe lângă investițiile în securitatea cibernetică, guvernul a dobândit și servere cu statut de ambasadă în Luxemburg.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page