top of page

În Olanda, bisericile au ajuns cluburi de noapte

Nu degeaba se crede că odată slăbită atitudinea în fața unor tentații, ispita va prelua controlul asupra dorințelor pe care de altfel, le va transforma în motive de a pune ființa umană într-o relație de dependență. Fie că vorbim de alcool, tutun, droguri, jocurile de noroc, adrenalina sau multe altele, specialiștii trag un semnal de alarmă și precizează că deschiderea chiar și limitată la adresa unui lucru nou, poate dezvolta o vulnerabilitate.

În Olanda, țara europeană cu cea mai mare toleranță la multe „plăceri ale vieții” și cu o libertate exagerată ar putea spune unii, este cunoscută la nivel mondial pentru legalizarea consumurilor de droguri sau a prostituției. Această atitudine în fața tentațiilor care, în aproape toate țările Europei sunt interzise, a crescut riscul ca Olanda să piardă controlul și să riște astfel să devină locul unde morala trage în jos cultura, tradiția și religia.

Astăzi, olandezii sunt văzuți ca fiind un popor extrem de permisibil pentru care orice idee trăznită are potențialul de a lua viață. Astfel s-a ajuns și la concluzia de a permite bisericilor să se transforme în cluburi de noapte, atâta timp cât ele sunt din ce în ce mai puțin vizitate de credincioși.

În opinia adevăraților creștini, legea din Olanda a transformat țara lalelelor într-o copie fidelă a Sodomei și Gomorei, fapt pentru care este lesne de înțeles de ce există această tendință de scădere a numărului enoriașilor care mai merg la biserică. Nedorind ca înaltele clădiri să rămână goale, autoritățile au decis să folosească parohiile din Olanda atât pentru activități religioase cât și pentru găzduirea unor concerte, festivități sau expoziții culturale.

„Tineretul, în ansamblul său, merge mai puţin la biserică, dar cei cu adevărat credincioşi sunt mai motivaţi şi mai fideli. Educaţia religioasă a devenit mai deschisă, alegerea este lăsată chiar în mâinile copiilor” încearcă să explice ociologul olandez Joep de Hart, autor al unui raport intitulat „Creştinii în Olanda”.

Potrivit datelor oficiale ale acestui raport, anual apropximativ 100.000 de olandezi abandonează religia creștină. Statisticile arată astfel că populația își pierde interesul pentru biserică într-un ritm extrem de accelerat. „Dacă în anul 2002 circa 43% dintre olandezi se declarau membri ai unei comunităţi religioase - catolică, ortodoxă sau protestantă -, în anul 2016 acest procent a scăzut la aproximativ 31%. Trei pătrimi dintre olandezi afirmă că sensul vieţii lor nu are nicio legătură sau are una foarte redusă cu perspectiva religioasă, în timp ce două treimi dintre ei asigură că nu au deloc sau foarte puţină încredere în instituţiile religioase” informează siteul oficial al știrilor Protv.

Astăzi, în Olanda trăiesc circa un milion de imigranți creștini care, conform așteptărilor primesc sprijin din partea bisericilor locale pentru a se integra în societatea gazdă, oferindu-le astfel cursuri de limbă olandeză sau asistență în încercarea de a-și căuta un loc de muncă. De altă parte, secularizarea este deja un fenomen observat de decenii în această țară. În 2008, administrațiile locale și bisericile au declarat anul drept „Anul Patrimoniului Religios” tocmai pentru a găsi cu ajitorul unui plan denumit „credința în viitor”, o soluție pentru a evita demolarea lăcașurilor de cult închise și părăsite.

Conform celor mai recente studii, în țara lalelelor, în ultimii zece ani, în fiecare săptămână o biserică se închide, determinând astfel ca numai în 2018, aproximativ 80 de parohii să își părăsească edificiile din lipsă de enoriași. „Guvernul olandez a acceptat să dea cultelor religioase un ajutor de 30 de milioane de euro pentru patrimoniul lăcaşurilor de cult, dar bisericile s-au orientat şi către alte activităţi sociale, găzduind cabinete medicale, cluburi, săli de expoziţii şi chiar săli de concerte, activităţi care nu împiedică desfăşurarea slujbelor de duminică, ele desfăşurându-se în celelalte zile ale săptămânii” informează Protv.

De cealaltă parte, viața în Olanda decurge atât de normal pentru cetățenii și imigranții săi încât mentalitatea deschisă la adresa drogurilor și a prostituției a devenit ea însăși o credință. „Majoritatea turiștilor vin aici pentru că sunt enorm de multe substanțe psihoactive. Coffee Shop-urile sunt din kilometru în kilometru. Turismul este aproximativ 99% bazat pe istoria prostituției legale în biserici și libertatea de a băga droguri. Aici, politiștii au lucruri mai importante de rezolvat decât să te ducă la secție că te-au prins cu o jumică în buzunar” povestește Leopold, un român care trăiește în Amsterdam.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page