top of page

De Crăciun, Papa Francisc condamnă „lăcomia nestăpânită a oamenilor”


Lumea pare să fi ajuns gazda unor evenimente la adresa cărora, cu toate că specialiștii trag semnale de alarmă după semnale, oamenii nu fac nimic ca să le schimbe. Mai mult, fenomenul globalizării parcă duce această tendință a schimbăilor, a noutății și a setei de modern, într-o extremă și mai greu de controlat. Astfel nu este de mirare că, în ciuda faptului că planeta beneficiază de o serie de avantaje traiului (comparativ cu perioada de dinainte de cel de-al Doilea Război Mondial) oamenii sunt cei care au devenit afectați de efectele secundare ale superficialității inspirate de trăirea unor motto-uri egoiste precum „trăiește clipa”.

Astăzi, ființa umană este cea care suferă cel mai mult de pe urma propriei dorințe de a evolua, dat fiind faptul că noile tehnologii promovează intens inteligența artificială, în timp ce exprimarea emoțiilor a devenit o dovadă de slăbiciune. Și totuși, chiar dacă planeta se îndreaptă într-o direcție cu totul greșită, insituțiile religioase și puterea credinței încă mai trag speranțe că reprezintă refugii concrete pentru sufletele celor care au nevoie de o îndrumare spirituală. Chiar dacă la o primă vedere, oamenii sunt mai tentați de trenduri, invidie, competiție, aspectul fizic sau material, de călătorii și a experimenta totul în această „viață scurtă” religia creștină încă mai trage speranță că adepții săi nu se vor îndepărta de cele sfinte. Cu o responsabilitate uriașă, Papa Francisc este așteptat să fie mai des prezent în viețile enoriașilor, sfătuindu-i mereu în legătură cu calea cea bună.

Sub presiunea unor evenimente care au transformat lumea într-un adevărat circ, liderul bisericii catolice a decis să își lege obișnuitul mesaj de Crăciun, de starea precară a vieții de astăzi, trăgând astfel un semnal de alarmă asupra faptului că că oamenii sunt stăpâniți de o lăcomie fără margini.

Cei peste 1.300 de milioane de catolici răspândiți pe tot globul pământesc așteaptă an de an cu nerăbdare, mesajul de Crăciun al liderului lor spiritual. Anul acesta, Papa Francisc a împlinit așteptările enoriașilor, însă mesajul lui a fost caracterizat de o aură extrem de îngrijorătoare și tristă. Argentinianul cu numele său adevărat de Jorge Mario Bergoglio a condamnat vehement „lăcomia nestăpânită” a consumerismului din realitatea actuală și a ținut să facă apel la persoanele din țările dezvoltate, sfătuindu-le să trăiască o viață mai simplă și mai puțin materialistă.

Ascultat de mii de persoane care au particiapat în noaptea de luni spre marți la renumita slujbă din Basilica Sfântul Petru din Vatican, Papa Francisc a găsit prilej să vorbească despre o problemă reală care a început să macine sufletul credincioșilor cu o viteză greu de ținut în frâu. Totuși, avertizările șefului Bisericii Catolice vin într-un moment când, pentru Papa Francisc încă mai există speranță pentru întoarcerea la cele divine. „Istoria omenirii este marcată de o lăcomie nestăpânită, chiar şi azi când, paradoxal, puţine persoane cinează luxos şi mulţi alţii nu beneficiază de pâinea zilnică. Naşterea lui Hristos ar trebui să inspire un nou mod de viaţă, care să nu fie definit de devorare şi lăcomie, ci de dărnicie. Haideţi să ne întrebăm: chiar am nevoie de aceste obiecte materiale şi reţete complicate pentru a trăi? Mă pot descurca fără aceste suplimente inutile pentru a mă bucura de o viaţă mai simplă? Pentru multe persoane, scopul vieţii este găsit în ceea ce posedă, în excesul de obiecte materiale”, a transmis actualul Papa celor prezenți la slujbă.

Abordând astfel un subiect extrem de sensibil, Francisc a scos în evidență diviziunea vizibilă dintre bogați și săraci, amintindu-le tuturor că Isus a fost născut în sărăcie, într-o iesle, iar acest fapt ar trebui să demonstreze tuturor care este înțelesul vieții. Așteptat pentru al şaselea an de când oficializează slujba de Crăciun din poziția de cap al Bisericii Catolice, să iasă pe balconul bisericii din Vatican pentru a le vorbi oamenilor, Papa Francisc (în vârstă de 82 de ani) a făcut apel la fraternitate în cadrul binecunoscutului mesaj „Urbi et orbi”.

„Fraternitate între oameni de toate naţionalităţile şi culturile. Fraternitate între oameni cu idei diferite, dar capabili să se respecte şi să se asculte unii pe alţii. Fraternitate între oameni de diferite religii. Iisus a venit să arate faţa Domnului tuturor celor care Îl caută. Fie ca pruncul Iisus să ajute ca iubita şi greu încercata Sirie să regăsească fraternitatea, după atâţia ani de război. Sper ca şi aici, comunitatea internaţională să găsească o soluţie politică şi să pună deoparte neînţelegerile şi interesele partizane, astfel încât poporul sirian, şi în special cei nevoiţi să-şi părăsească pământul natal şi să-şi caute adăpost altundeva, să se poată întoarce să trăiască în pace în propria lor ţară. Gândurile mele se îndreaptă spre Yemen, cu speranţa că acordul de pace negociat de comunitatea internaţională va aduce alinare copiilor şi oamenilor slăbiţi de război şi foamete” a subliniat a doua zi Înaltul pontif de la balconul Basilicii Sfântul Petru.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page