top of page

Trupele militare americane părăsesc Siria, Turcia rămâne să lupte împotriva ISIS

Situația din Siria i-a determinat pe mai mulți lideri mondiali să ia inițiativa și să își trimită trupele militare pentru a ajuta la restructurarea păcii. Înainte de așa numitul „război civil” declanșat în 2011 când mai mulți cetățeni s-ar fi ridicat împotriva președintelui Bashar Al-Assad acuzându-l că își tratează poporul într-o manieră dictatorială, Siria obișnuia să fie una dintre cele mai bogate și bine structurate țări din Orientul Mijlociu. Având cea mai bună educație din țările arabe și multe alte beneficii care au transformat-o într-o țară cu extrem de mult potențial, Siria a devenit rapid o țintă pentru superputerile lumii; cel puțin așa prezintă teoriile conspiraționale.

Finanțarea grupării ISIS pentru a se ridica împotriva regimului Bashar Al-Assad a intensificat luptele între rebeli și armata siriană, în timp ce cetățenii au căzut victime colaterale. Intensitatea conflictului a transformat țara într-un adevărat câmp de război, distrugând orașele siriene aproape în întregime. Sute de mii de locuitori și-au părăsit casele, familiile, joburile și prietenii fugând înspre Europa. Acest exod s-a transformat ulterior în cea mai mare criză umanitară cu care se confruntă Europa de după cel de-al doilea Război Mondial. În timp ce Uniunea Europeană riscă să se destrame din cauza migrației, în Siria bombele și focurile de armă au distrus totul. Cu toate acestea, Bashar Al-Assad primește sprijinul Rusiei și al Iranului potrivit cărora, americanii ar fi cei care finanțeză ISIS în ideea de a produce atât de multe dezastre încât Statele Unite ale Americii să poată avea un motiv pentru care să se auto-invite în lupta pentru pace. În opinia președintelui rus, Vladimir Putin, americanii trimit trupe în Siria, nu pentru a înfrânge ISIS ci pentru a pune stăpânire cu ajutorul acestora pe teritoriu, determinându-l pe Bashar Al-Assad să cadă de la putere.

După mai multe luni de conflicte militare intense, săptămâna aceasta liderul de la Casa Albă, Donald Trump a declarat public că este vremea să își cheme trupele americane înapoi acasă. Potrivit președintelui SUA, ISIS a fost învinsă datorită lor. De altă parte, șeful Turciei consideră că lupta este de departe pe sfârșite și în ciuda plecării trupelor americane, Erdogan își menține prezența militară în Siria pentru a se asigura că amenințarea teroriștilor este eliminată definitiv.

„Am învins gruparea Statului Islamic în Siria, singurul meu motiv de a fi (prezenți) acolo în timpul președinției Trump” a informat săptămâna trecută președintele american pe Twitter. Astfel, la scurt timp după publicarea acestui mesaj, liderul de la Casa Albă a ordonat retragerea trupelor militare americane staționate în Siria. Potrivit historia.ro, „aproximativ 2.000 de militari americani sunt desfășurați în prezent în nordul Siriei - în principal forțe speciale prezente cu scopul de a lupta împotriva SI și de a antrena forțe locale în zone recucerite de la jihadiști”. Cu toate că nu a precizat un anumit termen limită pentru această acțiune, decizia lui Trump a fost primită cu o serie largă de critici. Deranjat de atitudinea critică a presei dar și a publicului, președintele american a reacționat furios. „Dacă oricine altcineva în afară de preşedintele vostru preferat, Donald J. Trump, ar fi anunţat că după înfrângerea organizaţiei Stat Islamic în Siria, vom aduce trupele înapoi acasă (fericite și sănătoase), acea persoană ar fi fost cel mai popular erou din Statele Unite. În ceea ce mă priveşte pe mine, sunt lovit dur de industria presei mincinoase. Este o nebunie!”, a comentat Trump la adresa criticilor, după ce însuși Brett McGurk, reprezentantul SUA în coaliţia globală care luptă împotriva ISIS a demisionat în semn de protest faţă de decizia preşedintelui, alăturându-se astfel secretarului Apărării, Jim Mattis.

Între timp, președintele Turciei, Recep Erdogan a anunțat că va prelua operațiunile din Siria împotriva ISIS. „În conformitate cu ceea ce am discutat cu preşedintele Donald Trump, vom elabora planuri operaţionale pentru eliminarea elementelor reţelei teroriste Stat Islamic care rămân intacte în Siria. În contextul conversaţiilor cu preşedintele Trump şi al contactelor între diplomaţi şi şefi ai serviciilor de securitate, am mai aşteptat. Am amânat operaţiunea militară în zonele situate la est de Fluviul Eufrat până când vom vedea pe teren rezultatul retragerii trupelor americane” a transmis liderul turc după ce, săptămâna trecută anunțase că va lansa o operaţiune în nordul Siriei pentru contracararea grupului kurd Unităţile Populare de Apărare (YPG).

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page