top of page

2019 – previziuni pentru intensificarea crizelor politice

Anul acesta, pe plan mondial, lucrurile au luat o întorsătură extrem de neașteptată. Dacă migrația a devenit fenomenul cel mai discutat și blamat în același timp, Uniunea Europeană a trebuit să își convingă statele membre că empatia și solidaritatea cu cei în nevoie trebuie să fie manifestată dincolo de posibilitățile financiare. Atacurile teroriste s-au intensificat și odată cu acestea și politicile luate de guvernele extremiste. Din cauza noilor schimbări drastice și a traiului care resimte din plin implicarea propriilor păreri în luarea deciziilor, un val de proteste violente au fost inițiate încă de la începutul anului, acestea fiind intensificate odată cu modelul manifestațiilor „vestelor galbene” care a inspirat mai apoi întreaga Europă. Conflictele militare care au distrus Siria și interesele marilor puteri de a invada teritoriul lui Bashar Al-Assad în ideea de a lupta împotriva ISIS au crescut dorința de competiție la nivelul superputerilor care, pretinzând că apără dreptatea, au invadat teritoriul țării arabe. De altă parte, testele nucleare și amenințarea unui război mondial au intensificat temerile la adresa Statelor Unite, Iranului, Rusiei sau Coreei de Nord. Războiul comercial și presiunea care se pune intens pe cetățenii planetei determină nu doar scumpirea traiului dar și creșterea cazurilor de depresie, superficialitate, narcisim, sinucideri sau depistarea unor boli la vârste fragede. Toate aceste efecte au caracterizat pe deplin lumea în 2018 însă, potrivit specialiștilor, în 2019 s-ar putea ca ele să se intensfice.

„Lumea se schimbă rapid, iar 2019 promite să fie un nou an dificil şi haotic. În contextul ascensiunii Chinei în Orient şi al intensificării populismului în Occident, la jumătatea anului 2018 economiile conduse de formaţiuni democratice clasice au reprezentat doar o treime din PIB-ul comun al Grupului G20, comparativ cu 83% în anul 2017. Iar această situaţie era înainte de alegerea a încă doi preşedinţi populişti, Andres Manuel Lopez Obrador în Mexic şi Jair Bolsonaro în Brazilia”, comentează editorialistul Marc Champion într-un articol publicat de agenţia de presă Bloomberg Economics sub titlul „Principalele crize politice de urmărit în 2019 / Se pare că viitorul an va fi unul chiar mai dur”.

De aceiași părere este și Claire Simpson, expert la grupul de asigurări de risc Willis Tower Watson Plc. „În 20 de ani nu am activat niciodată într-un mediu de acest fel, întrucât existau mereu zone sigure. Ţări despre care credeam că erau uşor de anticipat sunt acum greu de analizat. Indiferent dacă problemele sunt generate de o revoluţie tehnologică, de inegalităţile veniturilor, de ciocnirea civilizaţiilor ori de revoluţia tehnologică, actualele tendinţe vor continua. În 2019, tranziţiile de la perioada post-Război Rece au potenţialul de a se încheia, dar fiecare comportă riscuri de genul cel mai grav scenariu”, afirmă aceasta.

În opinia specialiștilor, 2019 va comporta consecințe grave asupra următoarelor teme: cursa înarmării, Rusia, conflictele comerciale, conflictele militare, Donald Trump și Uniunea Europeană. Astfel, în timp ce se așteaptă ca anul viitor investigația președintele american desfășurată de procurorul special Robert Mueller privind ingerințele ruse în cadrul scrutinului prezidențial și presupusa colaborare a echipei de campanie a liderului de la Casa Albă cu Moscova, să ajungă la final, temerea că rezultele vor fi unele afirmative, duce deja cu gândul la izbucnirea unei crize politice de amploare la Washington. De altă parte, Rusia rămâne ținta unor sancțiuni care parcă nu se mai sfârșesc. Refuzul lui Donald Trump de a îl întâlni pe omologul său rus a născut mai multe ipoteze, însă cu toate acestea o întrevedere între cei doi este așteptată fie la summitul pogramat în 2019 la Washington, fie la viitoarea reuniune G20 programată în iunie în Japonia. Însă ceea ce este cel mai probabil, spun analiștii, SUA și Rusia ar putea ajunge la ostilitate deschisă afectând grav controlul asupra armamentului și domeniile de cooperare.

În ceea ce privesc conflictele comerciale, agenția națională de presă, Mediafax informează că „acordul de suspendare a taxelor vamale semnat de preşedintele SUA, Donald Trump, cu omologul său din China, Xi Jinping, ar urma să expire în februarie. Dacă negocierile nu vor da rezultate, Washingtonul va impune tarife vamale de 200 de miliarde de dolari pentru produsele din China. Cel mai grav scenariu: războiul comercial se va amplifica, transformându-se într-o competiţie deschisă pentru dominaţie strategică, afectând creşterea economică şi securitatea la nivel mondial”. Referitor la conflictele militare, există suspiciuni că, odată ce SUA au ieșit din tratatul INF, Rusia își va îndrepta rachetele nucleare spre vecinii occidentali, intensificând astfel cursa înarmării, fapt care va duce la provocarea unei crize politice în NATO dar și a unei noi curse a înarmării atomice în Europa.

Nu în ultimul rând, 2019 va fi un an extrem de important pentru Uniunea Europeană în contextul în care Marea Britanie se pregătește să iasă din blocul comunitar, Italia își manifestă din ce în ce mai des atitudinea de răzvrătire la politicile Bruxelles-ului iar popularitatea președintelui Franței și a Cancelarului Germaniei este în scădere.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page