top of page

Putin o încurajează pe premierul britanic, Theresa May să ducă la final Brexitul

Timpul rămas până la „gongul” final care va anunța sfârșitul procesului de negociere a condițiilor de separare dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană atrage cu sine o serie largă de comentarii, presiune și așteptări. Cu toate că în mai mult de trei sferturi in timpul alocat, niciuna din cele două tabere nu a reușit să propună un acord palpabil, iată că opinia publică și presiunea pusă de aceasta pe Guvernul de la Londra a determinat-o pe Theresa May să gândească rapid un plan de urgență. Dacă inițial, britanicii militau pentru o separare totală de blocul comunitar, reușind astfel să nu mai depină în cadrul niciunei relații de politica Bruxelles-ului, lipsa timpului pentru analize mai ample a condus la redactarea unui plan care să permită totuși uși deschise între cele două.

Acuzată că nu ține cont de dorința propriilor cetățeni care, atunci când au votat pentru Brexit în iunie 2016 au dorit ca țara lor să iasă definitiv din UE, Theresa May a fost extrem de criticată pentru acordul propus în toamna aceasta celor 27 de state membre. Mai mult, May a fost blamată chiar și de proprii colegi care au început să își dea demisia, avertizând că Marea Britanie a pierdut deja lupta având în vedere că în aproape 2 ani nu au reușit să găsească un plan privind perspectiva relației dintre cele două tabere, iar acum pe ultima sută de metri, se încearcă un acord numai de dragul de a fi unul.

Chiar dacă face tot posibilul să scoată Marea Britanie din UE, faptul că încă mai lasă Bruxelles-ul legat de politica Scoției, Irlandei de Nord, Angliei și Țării Galilor i-a schimbat imaginea lui May dintr-un erou într-un dușman al patriei.

Din păcate, analiștii politici menționează faptul că renunțarea la Brexit sub presiunea celor care nu sunt de acord cu termenii de separare de UE ar costa-o și mai mult pe Theresa May, fapt care nu îi mai oferă acesteia nici măcar o altă șansă decât aceea de a merge până la capăt cu ceea ce a propus și mai apoi, pe parcurs, să reușească „să o drege” atât cu proprii cetățeni cât și cu liderii europeni. Total de acord cu această mentalitate s-a arătat săptămâna aceasta și președintele Rusiei, Vladimir Putin.

Văzut ca un tiran, liderul rus riscă să fie caracterizat de declarația făcută ieri, ca fiind un inamic al Uniunii Europene. Cu toate că mai este puțin până în data de 29 martie când UE și Marea Britanie vor da mâna pentru ultima dată, oficialii de la Bruxelles încă mai speră că britanicii se vor răzgândi cu privire la Brexit și vor alege astfel să rămână parte din blocul comunitar. De cealaltă parte, acuzându-l mereu că interesul său este de a destrăma Uniunea Europeană, declarația lui Vladimir Putin pare să confirme suspiciunile acestora. Faptul că unul dintre cei mai puternici lideri ai Europei este de părere că Marea Britanie trebuie să rămână pe aceiași poziția și să facă pași hotărâți spre linia de sosire a Brexitului, nu pică deloc bine celor trei instituții europene (Consiliul, Comisia și Parlamentul european), considerând că astfel, Putin este împotriva rămânerii Marii Britanii alături de uniunea economico-administrativă cu care s-a ajutat de-a lungul a zeci de ani.

Fiind martorul unor valuri de comentarii și critici la adresa unui lider european, în opinia lui Vladimir Putin, premierul britanic, Theresa May nu are de ales decât să ducă la capăt procesul de Brexit și în același timp, ar trebui să evite un al doilea referendum pe această temă, tocmai pentru că ar risca să submineze încerederea în democrația britanică.

Considerând mereu că Rusia se implică într-un mod răutăcios în problemele interne ale altor state, comentariile lui Putin ar putea cauza foarte multă iritare în rândul unor politicieni britanici. În plus, nu este prima dată când președintele Vladimir Putin este acuzat că intervine în dirijarea opiniei cetățenilor; o altă dată fiind cu ocazia referendumului din 2016, când britanicii au votat în proporție de 51% pentru despărțirea de Uniunea Europeană. Motivația acestuia, spun criticii, ar fi dorința de a slăbi Uniunea Europeană și a lumii occidentale.

La auzul acestor acuzații, Rusia a reacționat promt negând cu vehemență faptul că intenția ei ar fi una de acest fel; ba mai mult, potrivit lui Vladimir Putin, Rusia preferă o Uniune Europeană puternică. „În ceea ce priveşte Brexit (...) înţeleg poziţia prim-ministrului (britanic) care se luptă pentru Brexit (...) La urma urmei a avut loc un referendum. Ce altceva poate face? Trebuie să pună în aplicare voinţa poporului, exprimată în timpul referendumului. Este asta democraţie sau ce? Ce vor spune criticii acestui proces dacă şi când vor scuipa pe Brexit şi convoacă mai multe referendumuri până când cineva nu este nefericit. Pentru ce ar fi atunci un referendum?”, a afirmat liderul de la Kremlin.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page