top of page

În ciuda așteptărilor, Coreea de Nord nu își elimină definitiv arsenalul nuclear

Nu se știe cert dacă Coreea de Nord a reprezentat dintotdeauna o amenințare nucleară la adresa securității planetei sau dacă imaginea acestei țări a devenit una negativă din cauza campaniei de denigrare desfășurate de cel mai puternic lider al planetei, Donald Trump, pe motiv că regimul acestui stat este unul comunist. Mai mult, nu doar că se cunoaște destul de bine faptul că americanii urăsc comuniștii, dar pentru liderul de la Casa Albă, Coreea de Nord reprezintă un obstacol imens în drumul către poziția de unde poate controla întreaga lume, deoarece prietenia lui Kim Jong-un cu Rusia, Iranul sau China demonstrează crearea unei tabere care impune multă rezistență strategiilor de manipulare ale americanilor.

Considerându-se a fi cel mai bun președinte pe care Statele Unite ale Americii l-au avut vreodată în istoria sa, Donald Trump profită la maximum de poziția de conducere la cârca supraputerii mondiale, luând decizii pe cât de controversate pe atât de îngrijorătoare. Dacă în ceea ce privește administrația internă a SUA, Trump luptă radical cu împiedicarea imigranților să mai ajungă pe teritoriile celor 50 de state, pe plan internațional relațiile Americii cu partenerii săi s-au deteriorat considerabil după ce președintele american a decis să retragă SUA din Acordul climatic de la Paris, să mute ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim, să scoată SUA din Consiliul ONU pentru drepturile omului, Tratatului Forțelor nucleare semnat cu Rusia și Tratatul nuclear semnat cu Iranul. Poziția incriminatorie pe care a lansat-o la adresa Uniunii Europene și a Chinei, inițiând un conflict de proporții bazat pe creșterea taxelor de import, este doar încă un exemplu din lista schimbărilor radicale cu care Trump este de părere că va câștiga încrederea cetățenilor săi într-atât de mult încât fiecare acțiune controversată pe care o desfășoară îl ajută practic să aibă și mai multe șanse la următoarele alegeri prezidențiale unde Trump vrea să obțină al doilea mandat.

Coreea de Nord este ca și Siria un impediment în drumul său către succesul scontat și pentru că ambele țări amintite sunt aliate ale Rusiei, Trump a considerat necesară inițierea unei campanii de denigrare la adresa președintelui nord coreean, Kim Jong-un acuzându-l de un comportament dictatorial ce trebuie pedepsit. După o serie lungă de acuzații și insulte adresate asiaticului, liderul de la Casa Albă a înțeles că războiul nu îl va ajuta să câștige simpatia mondială, drept pentru care acesta a decis să schimbe drastic strategia de auto-promovare. Astfel, în primăvara aceasta, în cadrul unei întâlniri istorice dintre Trump și Kim Jong-un, președintele american a reușit să îl determine pe liderul nord coreean să dea asigurări că acesta va pune capăt tuturor experimentelor nucleare și va înceta să mai construiască acest tip de armament.

Ca un erou al planetei, Trump s-a arătat extrem de mândru de isparava sa, o realizare pe care niciun alt președinte al planetei nu a mai dobândit-o până la el. Din nefericire, bucuria lui Donald Trump nu a fost una de lungă durată, deoarece la numai câteva luni de la istorica întâlnire, jurnaliștii de investigație au scos la iveală faptul că președintele Coreei de Nord nu își respectă angajamentul.

Imagini luate din satelit arată faptul că oamenii lui Kim Jong-un încă mai lucrează în stațiile menite să producă armament nuclear, veste care nu i-a picat bine mândriei cu care se lăuda Donald Trump pentru reușita din luna iunie a acestui an. Săptămâna aceasta însă, Coreea de Nord a confirmat public faptul că încă nu a renunțat în mod unilateral la armele nucleare deoarece Statele Unite ale Americii continuă să reprezinte atât pentru aceasta cât și pentru întreaga planetă, o amenințare nucleară. Practic, Kim Jong-un a transmis că își va respecta angajamentul cu condiția ca și SUA să procedeze la fel. Potrivit agenției naționale de presă, Mediafax, „declaraţia făcută de Agenţia Centrală de Ştiri coreene a apărut pe fondul unui blocaj în negocierile în domeniul nuclear între Statele Unite şi Coreea de Nord privind secvenţializarea procesului de denuclearizare şi eliminarea sancţiunilor internaţionale” amintind de altfel că în cadrul întâlnirii dintre cei doi lideri mondiali (petrecute pe 12 iunie, la Singapore), ambii au emis un obiectiv pentru denuclearizarea completă a Peninsulei Coreene. Ce-i drept, Kim Jong-un nu a precizat niciodată când și cum va avea loc.

Deși părea decis să continue cu promisiunea pe care a făcut-o, președintele Coreei de Nord se simte trădat de intențiile Statelor Unite ale Americii care, în timp ce se așteaptă ca asiaticii să producă mult așteptata denuclearizare definitivă, americanii își trimit trupe și sisteme anti-nucleare în Coreea de Sud și Japonia. Astfel, Kim Jong-un este de părere că i se întinde o capcană care urmărește vulnerabilizarea țării sale în timp ce SUA o va înconjura cu toate armele. „Statele Unite trebuie să recunoască acum sensul exact al denuclearizării Peninsulei Coreene şi, mai ales, trebuie să studieze geografia în mod corect. Când vorbim despre Peninsula Coreeană, aceasta include teritoriul republicii noastre şi, de asemenea, întreaga regiune (Coreea de Sud) unde Statele Unite şi-au plasat forţa invazivă, inclusiv armele nucleare. Când vorbim despre denuclearizarea completă a Peninsulei Coreene, înseamnă îndepărtarea tuturor surselor de ameninţare nucleară, nu numai dinspre sud şi nord, ci şi din zonele învecinate cu Peninsula Coreeană”, s-a precizat în declarația transmisă de Agenția Centrală de Știri a Coreei de Nord.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page