top of page

China nu acceptă intenția Statelor Unite ale Americii de a militariza spațiul

Setea de putere nu se potolește odată cu dobândirea puterii. Potrivit psihologilor, cu cât are mai mult, cu atât omul descoperă că ceea ce a obținut este prea banal odată ce îl posedă iar această realitate îl determină să înțeleagă că nicio situație prezentă nu este limita ci, întotdeauna există mai mult dincolo de toate nivelurile la care poate ajunge.

În aceiași situație se înscriu și Statele Unite ale Americii care, odată ce au simțit gustul puterii au început să își dorească să se ridice pe culmi și mai înalte. Influența acestora în domenii precum politica, economia, armata, tehnologia și cultura le extinde și mai mult puterea, însă cu toate acestea, americanii țintesc să devină nu doar liderul mondial ci să controleze lumea. Iar cum spațiul terestru este deja sub amprenta acestora, o nouă versiune a cuceririi lumii este văzută prin a ocupa și spațiul galactic. Cu toate că în slujba Statelor Unite lucrează cei mai inteligenți și talentați oameni, o altă putere mondială nu vrea să accepte o astfel de intenție periculoasă pentru tot globul pământesc.

Astfel, sub protecția Chinei, Statelor Unite le este interzis să îndrăznească să ducă competiția mondială la un astfel de nivel. Potrivit agenției naționale de presă, Mediafax, „China a transmis în cursul zilei de miercuri că se opune militarizării spaţiului şi a criticat ordinul dat de preşedintele SUA, Donald Trump, privind crearea unui comandament comun pentru operaţiuni speciale în afara spaţiului terestru”.

„China propune utilizarea în mod paşnic a spaţiuluui şi se opune militarizării acestuia şi declanşării unei curse a înarmării în afara spaţiului terestru. Ne opunem de asemenea transformării spaţiului într-un nou loc de luptă”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, Hua Chunying.

Această declarația a venit ca reacție la informația prezentată de Vicepreşedintele american, Mike Pence conform căreia președintele american, Donald Trump a ordonat Departamentului Apărării de la Washington să creeze un comandament comun pentru operaţiuni speciale. În fapt, șeful de la Casa Albă a gândit acest plan încă din luna iunie când a făcut cunoscută intenția de a înfiinţa o Forţă militară spaţială.

Potrivit agenției naționale de presă, Mediafax, „Comandamentul Spaţial va avea un statut egal cu cel al altor comandamente deţinute de forţele armate ale Statelor Unite, precum Comandamentul Central pentru Orientul Mijlociu, Comandamentul Indo-Pacific pentru Asia şi altele. Noul comandament va fi condus de un ofiţer cu patru stele şi va prelua responsabilităţile privind operaţiunile spaţiale aflate până acum în sarcina Comandamentului Strategic al Statelor Unite (USSTRATCOM)”. În opinia liderului american, o astfel de decizie este impetuos necesară pentru a elimina vulnerabilitățile din spațiu.

Obișnuind să suprindă cu faptul că își ia foarte în serios toate ideile, Donald Trump a semnat marțea aceasta un memorandum de o pagină în cadrul căruia a autorizat Departamentul Apărării să creeeze un nou comandament. În momentul de față, administrația de la Casa Albă și Congresul SUA lucrează împreună pentru a înființa Forța spațială pe care o vor gata până la finalul anului 2020.

De altă parte, în ultimii ani și China și-a îmbunătățit capabilitățile în spațiu. „La începutul lunii decembrie, China a lansat sonda spaţială Chang'e-4, care ar urma să efectueze prima aselenizare pe partea Lunii care nu este vizibilă de pe Terra” informează Mediafax.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page