top of page

China recomandă Marii Britanii și Uniunii Europene un „Brexit ordonat”

Subiectul despărțirii Marii Britanii de către Uniunea Europeană nu doar că face înconjurul lumii, dar a ajuns de o maximă importanță chiar și pentru terțe tabere. Chiar dacă la primă vedere se presupune că statele membre ale blocului comunitar ar fi următoarele cele mai afectate de acest divorț economico-administrativ, analiștii consideră că îndepăratata China este la fel de importantă având în vedere relația dintre britanici și chinezi.

Nefiind implicată în mod direct în procesul de negociere a condițiilor de separare, China simte că a venit momentul să fie cu ochii pe discuțiile dintre UE și Guvernul de la Londra având în vedere faptul că deciziile la care vor ajunge cele două tabere vor ajunge să se răsfrângă involuntar asupra relațiilor comerciale din China și UE dar și China și Marea Britanie. În timp ce premierul britanic, Theresa May își dorește să rupă orice legătură cu politicile impuse de liderii europeni pentru a asigura cetățenilor recâștigarea independenței și a autonomiei, oficialii celor trei instituții de conducere ale blocului comunitar (Parlamentul, Consiliul și Comisia Europeană) încă mai trag speranțe că oarecum situația divergențelor politice din Marea Britanie îi va ajuta fie să obțină un acord favorabil propriilor cetățeni, fie le va oferi șansa ca britanicii să se răzgândească cu privire la Brexit.

Timpul se scurge cu o viteză rapidă, iar termenul limită la care cele două tabere trebuie să încheie perioada celor doi ani de negociere a condițiilor de separare, făcând public acordul relațiilor viitoare îi determină pe britanici să ia decizii pripite și tensionate. Privind la toată acestă situație confuză, chinezii speră doar că finalul parteneriatului dintre cele două nu o să le afectze afacerile și succesul pe care le desfășoară cu ambele tabere, fapt pentru care, Wang Yi, Ministrul chinez de Externe a luat inițiativa și s-a autoresponsabilizat în a recomanda amândurora să se implice cu toate resursele necesare pentru a-și asigura un Brexit „ordonat”.

Cu toate că în momentul față ocupă locul celei de-a doua cea mai puternică economie din lume (după Statele Unite ale Americii), China face progrese uluitoare în urma nașiunii conduse de controversatul Donald Trump. Țintind către poziția de lider, chinezii caută cu orice preț să își împartă atenția în două direcții extrem de importante. În primul rând, autoritățile chineze sunt tot timpul în alertă pentru a-și instrui cetățenii să fie activi și să lucreze la foc continuu în numeroasele fabrici care produc pe bandă rulantă cele mai multe produse vândute mai apoi în întreaga lume. În timp ce localnicii asigură un volum ridicat de „oferte”, liderii politici sunt preocupați să lege alianțe puternice și de lungă durată cu statele în care mai apoi, își vor exporta marfa.

Pentru că astăzi, chiar dacă multe țări ale planetei beneficiază de anumite resurse, relațiile cu statele cărora trebuie să le vândă pentru a-și crește potențialul economic sunt factorul cel mai important. Potrivit președintelui Venezuelei, Nicolas Maduro, țara sa a ajuns anul acesta în cea mai gravă criză economică tocmai pentru că, deși Venezuela este una dintre cele mai bogate țări în resursa petrolului, faptul că americanii au profitat de influența pe care o au pentru a-i convinge pe liderii altora state să nu le mai cumpere petrolul, i-a blocat statului americano-latin toate vânzările. Practic, ca și Iranul, deținerea petrolului nu este cea mai importantă piesă a succesului, ci relațiile cu cei cărora trebuie să le exporți resursa pe care o ai în posesie.

După aceiași mentalitate funcționează și China; potrivit Ministrului chinez de Externe, pentru ca țara să poată să își continue lupta către poziția de lider mondial în domeniul economic, este nevoia ca relațiile cu statele ce reprezintă parteneriate comerciale să nu fie perturbate de niciun obstacol. Din păcate, vestea Brexitului nu a picat bine pentru China, fapt pentru care, fiecare zi de negociere între Marea Britanie și Uniunea Europeană reprezintă un interes major chinezi.

Dorind să se asigure că cele două tabere își înțeleg responsabilitatea faptelor, Wang Yi a făcut publică săptămâna aceasta speranța privind un Brexit ordonat și a faptului că Uniunea Europeană va reduce obstacolele în calea investițiilor chineze, menținând piețele deschise. Potrivit agenției naționale de presă, Mediafax, „China s-a arătat îngrijorată nu numai de potenţialele turbulenţe de pe piaţă în urma unei ieşiri dezordonate, ci şi de pierderea vocii de susţinere a Marii Britanii privind comerţului liber cu Uniunea Europeană”.

„China speră să vadă că Brexitul continuă într-o manieră ordonată şi este pregătită să avanseze relaţiile China-UE şi China-Marea Britanie în paralel”, a transmis Ministerul chinez de Externe într-un document politic de lungă durată legat de Uniunea Europeană.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page