top of page

Premierul Ungariei, Viktor Orban este acuzat că susține „legile sclaviei”


Dacă până în primăvara lui 2015, Ungaria era o țară liniștită singura sa controversă fiind însă la divergențele pe care le are cu România, invazia extracomunitarilor porniți într-un exod cum nu s-a mai întâlnit în istoria modernă, a transformat fața și comportamentul acestei țări, cât ai clipi. Dorința vehementă de a ajunge în Germania visând la un viitor mai bun, i-a determinat pe migranții din țările Orientului Mijlociu și Africii de Nord să își părăsească familiile, casele, joburile, prietenii și țările natale pentru a risca totul într-o călătorie care s-a dovedit mult mai suprinzătoare decât au crezut aceștia.

Punându-și viețile în pericol, mii de străini au traversat țările de sud ale Europei pentru a se apropia și mai mult de Germania. Drumul lor însă s-a oprit inopinant în gara din Budapesta unde, autoritățile ungare au primit ordinul de a nu-i lăsa să se urce în trenurile care aveau să îi ducă în țara lui Angela Merkel. Disperat că s-a ales cu o problemă pe care nu știa cum să o gestioneze, premierul Viktor Orban a demarat o campanie de denigrare la adresa Uniunii Europene și modului în care aceasta își impune politicile de solidaritate folosindu-se de statele sale membre. Mai mult, exasperarea lui Orban a atins un nivel maxim atunci când Comisia Europeană a decis să impună celor 28 de țări parte din blocul comunitar, să integreze în societățile lor cote obligatorii de imigranți.

Refuzul categoric al Ungariei a trecut statul pe lista neagră a celor trei instituții europene. Mai mult, campania de denigrare a Uniunii Europene a scos-o în evidență, țintind milioane de ochi pe demersurile care au loc în spațiul teritoriului său. Astăzi, chiar și atunci când se petrec lucruri care nu au legătură cu conflictul direct pe care îl are cu Bruxelles-ul, Viktor Orban este urmărit intens atât de liderii europeni cât și de opinia publică internațională. Devenită o tiranie asociată Rusiei, Ungaria surprinde din ce în ce mai mult cu fiecare decizie care se ia la nivelul țării.

De la controversatele legi împotriva imigranților sau a educației interne, Viktor Orban este văzut ca un „călău” care își tratează cetățenii precum un dictator inspirat de „temutul” Vladimir Putin. De data aceasta, premierul Ungariei este acuzat că susține modificările legislației in domeniul muncii, calificate de către oponenți ca fiind „legi ale sclaviei”.

Împotriva acestor modificări nu s-au ridicat doar autoritățile europene ci și proprii cetățeni ai Ungariei. În cursul zilei de duminică, aproximativ 10.000 de persoane au participat în Budapesta la un protest față de noile schimbări din domeniul muncii. Potrivit agenției naționale de presă, Mediafax, „protestatarii s-au strâns în centrul Budapestei, după care au mers în faţa Parlamentului, iar apoi s-au îndreptat spre sediul televiziunii publice, acesta fiind al patrulea şi cel mai amplu protest după ce modificările legislative propuse de Guvernul Viktor Orban au fost adoptate săptămâna trecută”. Conform noilor modificări, legislația din domeniul muncii stipulează că firmele pot cere până la 400 de ore suplimentare şi în același timp pot amâna cu trei ani plata acestora. Până acum legislația muncii în Ungaria oferea angajatorilor permisiunea de a le solicita propriilor angajați 250 de ore de muncă suplimentară pe an.

În timp ce guvernul condus de Orban consideră că această reformă va aduce beneficii atât angajaților cât și companiilor care se confruntă cu o criză a forței de muncă, cetățenii sunt extrem de furioși. Protestatarii care au luat parte la mnifestația intitulată „Crăciun fericit, domnule prim-ministru” au ieșit în stradă într-un număr foarte mare pentru a cere anularea modificărilor controversate, un serviciu de radiodifuziune independent și eliminarea corupției și a implicării Guvernului în domeniul justiției.

Protestatarii militează pentru democrație, în timp ce acuză vehement tirania cu care Viktor Orban își tratează proprii cetățeni. În cadrul manifestației de duminică, poliția ungară a folosit gaze lacrimogene după ce o parte dintre protestatari au aruncat cu sticle, petarde și alte obiecte spre forțele de ordine aflate în apropierea sediului televiziunii publice.

De altă parte, Fidesz, partidul condus de premierul Viktor Orban, susţine faptul că protestele sunt organizate de „mercenari străini” plătiţi de rivalul său politic, miliardarul american George Soros. Drept răspuns la această acuzație, Soros neagă orice fel de implicare, afirmând că scopul acestor acuzații este să creeze un fals inamic extern care să-i permită lui Viktor Orban să acapareze mai multă putere.

Concomitent cu portestele din capitala Ungariei, la finalul săptămânii trecute același tip de protest s-a desfășurat și în alte şapte oraşe ale ţării.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page