top of page

„Statele Unite ale Americii se pregătesc să invadeze Venezuela”


Teoriile conspiraționale potrivit cărora americanii au devenit cea mai puternică națiune de pe globul pământesc profitând de imaginea de erou promovată intens de Hollywood în timp ce au luat resursele altor state prin strategii grosolane de manipulare par să se adeverească din ce în ce mai mult. În timp ce Rusia joacă rolul rivalului principal al Statelor Unite, evidențiind continuu faptul că americanii profită de naivitatea cetățenilor lumii în timp ce serviciile secrete induc motive de criză și război pe teritoriile altor țări dându-și astfel motive pentru a se autoinvita în numele păcii, președinții Siriei, Coreei de Nord, Iranului, Chinei și a Turciei confirmă aceleași ipoteze.

Dacă până acum a fost greu de dovedit faptul că în spatele tuturor dezastrelor politice, sociale sau economice din țările cu resurse de petrol au existat interesele americanilor, situația dramatică prin care trece Venezuela l-a determinat pe președintele sud-american, Nicolas Maduro să tragă un semnal de alarmă, încercând să convingă opinia publică că administrația lui Donald Trump intenționează să îi invadeze țara, fapt care confirmă toate suspiciunile asupra implicării SUA în așa cunoscutele crize din Irak sau Libia.

Ajunși în pragul unei crize financiare istorice, venezuelenii trăiesc cele mai negre zile din viețile lor, neștiind în fapt cine este cu adevărat vinovat de acest declin infernal al celei mai bogate țări latine în resurse de petrol. Potrivit președintelui Maduro, americanii s-au răzbunat pe faptul că nu li s-a permis să cumpere petrolul Venezuelei la un preț de nimic, convingând un număr foarte mare de state să nu mai coopereze cu aceasta, lăsând-o să se prăbușească din lipsa de vânzări. Mai mult, Nicolas Maduro este convins că deși americanii i-au întins această capcană, următorul pas pe care îl pregătește John Bolton, consilierul prezidențial american pentru Securitate Națională este coordonarea unei invazii directe.

Conflictul dintre Venezuela și Statele Unite ale Americii a atins cote maxime în această perioadă în timp ce sursele jurnalistice din statul americo-latin informează faptul că inflația a ajuns în țara condusă de către Maduro la un record absolut. Disperat că americanii se folosesc de flerul pe care și l-au obținut oferind lumii o serie largă de motive pentru care să fie adorați, președintele venezuelan caută să schimbe opinia publică despre adevărata față a administrației lui Trump. Acuzând faptul că SUA dirijează din umbră criza cu care se confruntă în ultimul an, țara pe care o are sub conducere, Maduro a acceptat să primească bombardiere nucleare ruse pentru exerciții aeriene comune. Intenția acestuia este pregătirea intensă în cazul unei invazii militare venite din partea americanilor. „Domnul John Bolton a primit încă o dată sarcina de a fi liderul unui complot care vizează amplificarea violenţelor în Venezuela şi lansarea unei intervenţii militare”, a explicat Nicolas Maduro, după a afirmat faptul că John Bolton, consilierul preşedintelui SUA Donald Trump, coordonează antrenarea unor unităţi de mercenari în baze din Colombia şi din Statele Unite.

Cu toate că președintele Statelor Unite a declarat anul trecut că „operațiunea militară rămâne valabilă în privinţa Venezuelei”, alimentând astfel temerile lui Nicolas Maduro că Washingtonul ar vrea înlăturarea Administraţiei socialiste de la Caracas, la auzul veștii că liderul venezuelenilor răspândește mesajul conform căruia SUA pregătește invazia țării sale, administrația lui Trump a negat în mod repetat intenția de a dori înlăturarea regimului care se confruntă în prezent cu proteste masive din cauza situației economice și sociale. În schimb însă, SUA a condamnat vehement decizia rivalei sale Rusia de a trimite bombardamente nucleare pentru exerciții comune în Venezuela. Drept reacție, președintele rus a respins „criticile nediplomatice și inadecvate” ale Washingtonului.

Temerea lui Maduro de intențiile americanilor este justificată având în vedere că situația dezastruasă cu care se confruntă Venezuela este datorată administrației de la Washington și sancțiunilor economice pe care le-a impus la adresa statului americo-latin. Totodată, John Bolton este cunoscut deja ca fiind un adversar al regimurilor autoritariste de stânga din America Latină, semnalând în trecut intenția contracarării statelor precum Cuba, Venezuela și Nicaragua, pe care le numește „troica tiraniei”.

Potrivit agenției nționale de presă, Mediafax, „avioane militare din Venezuela şi Rusia vor efectua manevre comune pentru apărarea naţiunii sud-americane, în contextul în care Administraţia de la Caracas denunţă frecvent planuri de atacuri ale Statelor Unite. Aproximativ 100 de piloţi militari ruşi au sosit luni în Venezuela pentru participarea la manevrele aeriene comune. Două bombardiere supersonice ruse Tupolev TU-160 au aterizat pe Aeroportul Maiquetia, situat în apropiere de Caracas, după ce au parcurs peste 10.000 de kilometri din Rusia spre Venezuela”.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page