top of page

UE răspunde cu aceeași monedă provocărilor lansate de Guvernul italian


De când imigranții au reușit să depășească limita răbdării cu care autoritățile italiene au manageriat până în această toamnă supunerea față de UE, acceptând cotele obligatorii de refugiați, liderii de la Roma s-au pornit împotriva Bruxelles-ului și a principiilor sale de solidaritate față de extracomunitari. Cu toate că până acum, italienii au cooperat foarte bine cu cele trei instituții europene, ajutând astfel blocul comunitar să soluționeze criza umanitară declanșată odată cu invazia imigranților, faptul că mai multe state membre ale UE refuză să accepte cotele impuse, iar Italia trebuie să suporte consecințele în numele celorlalte, a creat un sentiment de apatie față de rugămințile Parlamentului, Consiliului și Comisiei Europene.

Copiind exemplul Ungariei care refuză cu orice preț să accepte imigranți pe teritoriul său, guvernul de la Roma a decis în repetate rânduri să nu își dea acordul pentru acostarea unor nave pline cu extracomunitari în porturile sale. Trimițându-le către Spania, Franța sau Malta, italienii au lăsat de înțeles că relația cu Uniunea Europeană nu mai poate fi una manisfestată prin tăcere și supunere. În plus, exemplul Marii Britanii și a eforturile acesteia de a se separa de blocul comunitar au pus amprente puternice în mentalitatea celorlalte state membre, inspirându-le la un comportament de răzvrătire.

Astăzi, indiferent de subiect, Italia continuă să se răscoale împotriva liderilor europeni, în timp ce autoritățile de la Bruxelles nu se oprește din a recurge la amenințări, cerând insistent statului său membru să revină la atitudinea sa docilă.

Zilele acestea, Uniunea Europeană este intens ocupată cu dezbaterea acordului prezentat de premierul britanic Theresa May privind Brexitul. Deja subiect internațional, despărțirea britanicilor de către blocul comunitar a devenit o scuză chiar și pentru italieni, provocând UE prin tot felul de declarații pesimiste. Cu toate că Theresa May a venit într-un final cu o propunere privind condițiile de separare, faptul că o serie numeroasă de britanici nu sunt de acord cu aceasta, face ca negocierile de inițializare a despărțirii să fie perturbate. În timp ce votul planului prezentat de May a fost anulat de aceasta, temându-se că încă nu are susținerea totală a Partidului Conservator, pe care îl și conduce, Uniunea Europeană reamintește că nu mai este timp pentru noi negocieri. Potrivit agenției naționale de presă, Mediafax, un oficial din cadrul grupului parlamentar al Uniunii Creștin-Democrate (CDU), Germania, a declarat faptul că însăși Cancelarul german se opune unor noi negocieri cu Guvernul de la Londra.

Planul prezentat de Theresa May a fost deja semnat de cele două tabere, fapt pentru care, este lese de înțeles de ce autoritățile europene consideră că nu mai există niciun spațiu pentru alte negocieri. Mai mult, pentru joia aceasta, președintele Consiliului European, Donald Tusk, a convocat o reuniune pe tema Articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, justificând: „nu vom renegocia acordul, nici măcar garanţiile vamale, dar suntem dispuşi să discutăm despre modalităţi de facilitare a ratificării de către Marea Britanie. Dat fiind că timpul trece rapid, vom discuta şi despre pregătirile pentru scenariul ieşirii Marii Britanii din UE fără niciun acord”.

Situația privind Brexitul încinge spiritele nu doar în taberele europenilor și ale Marii Britanii ci, pentru a crea senzația unei crize, italienii accentuează faptul că imigranții sunt motivul pentru care relațiile dintre UE și statele membre s-au degradat rapid. Declarând că Uniunea Europeană ar trebui să se pregătească pentru ce este mai rău în cazul Brexit, premierul Italiei, Giuseppe Cont și-a exprimat speranța că Marea Britanie va părăsi blocul comunitar în cadrul unui acord agreat de ambele părți. „Trebuie să subliniem necesitatea ca Marea Britanie să iasă din Uniunea Europeană într-o manieră ordonată. Însă vom continua să lucrăm cu partenerii noştri europeni să ne pregătim pentru scenariul de nedorit al unei ieşiri fără un acord”, a specificat şeful Guvernului de la Roma.

De cealaltă parte, nici liderii de la Bruxelles nu se lasă mai prejos și continuă să se „agațe” de italieni reamintindu-le că timpul este limitat pentru a evita măsuri disciplinare privind bugetul. Astfel, dacă italienii pun paie pe foc scoțând în evidență problema pe care a creat-o insistența Uniunii Europene de a impune cote de distribuție a refugiaților statelor membre, Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte al Comisiei Europene responsabil de Afacerile zonei euro, Dialog Social şi Stabilitate Financiară, a ținut să avertizeze Guvernul Italiei că mai degrabă s-ar concentra pe propriile probleme, făcând referire la sancțiunile pe care le riscă italienii din cauza faptului că proiectul de buget prezentat de miniștrii lui Giuseppe Conte a fost criticat dur de către Bruxelles, din cauza facilităților fiscale, a deficitului bugetar și a gradului mare de îndatorare.

Potrivit Mediafax, „premierul italian Giuseppe Conte se va întâlni miercuri cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în încercarea de a evita declanşarea unor măsuri disciplinare împotriva Romei, ce pot include amenzi, tăieri ale fondurilor europene şi alte sancţiuni financiare”.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page