top of page

Se încearcă înlocuirea populației europene cu migranții?


De mai bine de trei ani de când primii refugiați au pornit celebrul exod din Siria și Irak, pătrunzând pe teritoriul Uniunii Europene cu speranța că vor fi ajutați să ajungă la destinația reprezentată de Germania, fenomenul migrației a devenit o problemă răspândită pe întreg globul pământesc. Creând discrepanțe de opinie, migranții au reușit să delimiteze două tabere total opuse: cei care acceptă să fie solidari cu cei în nevoie și promovează ideea solidarității cu aceștia, iar de cealaltă parte, liderii de extremă dreapta care consideră că migrația este o amenințare cu risc ridicat pentru siguranța statelor gazdă.

Începând cu unul dintre stâlpii de rezistență ai Uniunii Europene (n.r. Marea Britanie) și continuând cu cea mai puternică națiune de pe glob (n.r. Statele Unite ale Americii), atitudinea la adresa fenomenului migrației a devenit una extrem de tulburătoare. Ideile puternic înrădăcinate potrivit cărora migranții sunt un pericol pentru identitatea și cultura națională au inspirat din ce în ce mai multe țări, convingând un număr tot mai mare de lideri politici să adere în tabăra celor care vor plasarea din nou a granițelor fizice.

Acest subiect a creat atât de multe conflicte încât astăzi, se ridică întrebarea, „de ce insistă Uniunea Europeană să ajute migranții?”. Suspectând că există un motiv dubios în spatele acestei deschideri neobișnuit de importante pentru liderii de la Bruxells, au început deja să răsară teorii conspiraționale conform cărora ar exista interesul ca migrația să fie promovată deoarece, migranții sunt soluția perfectă pentru populațiile în declin și îmbătrânire.

O astfel de bănuială vine chiar din partea europarlamentarului din partea partidului eurosceptic Debout la France, Bernard Monot. Potrivit acestuia, „înlocuirea populaţiei europene cu migranţi nu este o teorie a conspiraţiei, ci o realitate, ba chiar o recomandare oficială a ONU!”. Distribuind un clip video în care se dezbate un raport publicat în iunie de către Divizia pentru Populație a Departamentului pentru Afaceri Economice și Sociale al ONU, politicianul francez, consideră că până în 2025 Europa ar trebui să importe 160 de milioane de migranți ca să își poată asigura neesarul de forță de muncă. Mai mult, potrivit lui Monot, „din moment ce majoritatea migranţilor vor fi africani musulmani, rata natalităţii net superioară în rândul acestora ar face ca în mai puţin de o generaţie, migranţii să devină majoritari, înlocuindu-i astfel din punct de vedere biologic şi cultural pe europenii indigeni, cu tot cu civilizaţia şi cultura lor”, adăugând că „prin urmare, nu se poate conchide decât că Merkel, Macron, Juncker, Draghi, Lagarde şi ceilalţi lideri care promovează migraţia sunt nebuni şi criminali economici”.

Discursul europarlamentarului a fost distribuit într-un număr foarte mare pe rețelele de socializare. Plecând de la faptul că protestul „vestelor galbene” are legătură cu tema imigrației, acesta a transmis că „site-urile conservatorilor şi ale extremiştilor de dreapta au repetat că majoritatea vestelor galbene sunt francezi albi, nu imigranţi, pe motiv că aceştia din urmă primesc oricum suficiente ajutoare sociale încât să nu mai aibă de ce să protesteze. Pe de altă parte, era nevoie de un document oficial al ONU cu care să poată fi convinsă opinia publică de faptul că Franţa nu trebuie să semneze Pactul pentru Migraţie cu ocazia conferinţei ONU de la Marrakesh din 10-11 decembrie şi că susţinătorii lui Macron mint atunci când spun că Pactul nu obligă la nimic în materie de primire a migranţilor, ci doar urmăreşte să faciliteze coordonarea între ţări în privinţa gestionării fluxurilor de migranţi”.

Fără să clipească, Bernard Monot consideră că în absența migrației, vârsta de pensionare pe teritoriul bătrânului continent ar trebui crescută până în 2050 la 75 de ani, pentru a putea menține proporția din 1995 de 4,8 persoane active la un pensionar. Astfel, este lesne de înțeles de ce Uniunea Europeană manifestă acest interes controversat privind migrația. Numai anul trecut, un studiu al institutului european de cercetări economice Bruegel (pentru care scrie şi coordonatorul programului economic de campanie al lui Emmanuel Macron) estima faptul că „indiferent de deznodământul războaielor de pe teritoriul african, migraţia actuală spre UE nu va face decât să crească, ţinând cont că populaţia Africii va fi în 2050 mai mult decât dublă, ajungând la 2,5 miliarde de oameni”. În concordanță cu această idee, agenția națională de presă, Mediafax informează că „trimiterea acasă a refugiaţilor care nu se califică pentru acordarea de azil sau repatrierile după terminarea războaielor nu sunt în interesul economiei UE, întrucât costurile suportate cu găzduirea migranţilor se vor transforma în timp în câştiguri, aşa încât agenţiile care se ocupă de ajutorarea ţărilor africane nu ar trebui să facă din întoarcerea acasă a refugiaţilor obiectivul central al eforturilor lor”.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page