top of page

Deși au câștigat ceea ce și-au dorit, vestele galbene sunt și mai învrăjbite. Weekendul acesta se an

Decizia guvernului francez de a crește prețul carburanților, determinând astfel cetățenii să renunțe la utilizarea propriilor automobile în detrimetrul mijloacelor de transport în comun, dorind astfel să participe semnificativ la reducerea poluării, a dat naștere unor serii de proteste cum nu s-a mai întâlnit în istoria modernă a Franței. Supărați că trebuie să accepte propunerile impuse de guvern, sute de nemulțumiți au ieșit pe străzile celor mai mari orașe din Franța protestând vehement în ultimele trei săptămâni. Inițial, protestatarii au ales să blocheze autostrăzile, însă conflictele cu ceilalți șoferi care veneau din contrasens a iscat nu doar o adevărată ambuscadă ci, din păcate, și moartea unei femei de peste 60 de ani.

La o săptămână, numărul francezilor care au ieșit în stradă ca să protesteze a devenit atât de mare încât forțele de ordine abia au reușit să facă față. Deși protestul a început ca unul pașnic, furia oamenilor a fost dezlănțuită imediat după ce bulevardul Champs-Elysees a fost ocupat de huligani care au decis că singura luptă împotriva guvernului este violența și vandalizarea. Aceștia au smuls semnele rutiere, au luat articolele de mobilier ale teraselor de pe bulevard, au vandalizat magazinele celebre și au scris pe Arcul de Triumf, ajungțnd până într-acolo încât au dat chiar și foc la mai multe mașini.

Dacă inițial președintele Emmanuel Macron a crezut ca ignorându-i, protestul se va stinge de la sine, după înregistrarea a încă trei decese, sute de răniți și arestări, lidrul francez s-a arătat îngrijorat de scăderea drastică a popularității sale în sondaje. Acuzat că din cauza lui Parisul este devastat, Macron a cerut Guvernului să accepte cererile vestelor galbene, renunțând, cel puțin pentru deocamdată, la creșterea prețului carburanților.

Deja celebri în toată lumea, francezii profită de conflictul deja existent și crezând că au suficientă forță să determine și alte schimbări, au anunțat continuarea protestelor și în weekendul care urmează. De data aceasta, atât autoritățile cât și proprietarii de magazine și obiective turistice au intrat în alertă.

După un bilanț al pagubelor extrem de alrmant, premierul francez, Edouard Philippe a ales să calmeze spiritele anunțând suspendarea creșterii taxelor pentru carburanți pentru șase luni. Inițial, aceasta aprobase o majorare a taxelor pentru carburanți de 7,6 eurocenți pe litru pentru motorină și 3,9 eurocenți petru benzină, în ideea de a reduce utilizarea autovehiculelor poluante și a promova energia curată.

Acuzând guvernul că adoptă politici care îi favorizează pe cei mai bogați membrii ai societății, francezii au dat startul unor proteste violente încă din data de 12 noiembrie. Furia acestora a atins cote maxime după ce patru persoane și-au pierdut viața în ciocnirile dintre protestatari și forțele de ordine. De asemenea, pagubele produse de către aceștia au ajuns să afecteze extrem de mult atât economia cât și siguranța țării.

Cu toate că prim ministrul francez a făcut un pas înapoi, vestele galbene nu și-au domolit furia, iar protestele au continuat și marți aproape în toată Franța. Potrivit miscareaderezistenta.ro „blocajele prelungite ale mai multor depozite petroliere de pe teritoriul Franţei - din Normandia până în regiunea mediteraneană - au dus luni la primele penurii de benzină. În Bretania şi în alte regiuni, numeroase staţii de benzină erau decuplate total sau parţial de aprovizionările cu carburanţi, determinând autorităţile locale să ia măsuri de raţionalizare. Blocajele depozitelor petroliere din Donges şi La Rochelle, în vestul Franţei, au fost ridicate luni dimineaţa după intervenţia forţelor de ordine. Traficul rămânea de asemenea perturbat pe mai multe axe rutiere, unde manifestanţii au ridicat baraje. Circulaţia era de asemenea foarte îngreunată pe autostrăzile A7 şi A9 din sudul Franţei. La frontiera cu Spania s-au creat cozi kilometrice, cu mii de camioane blocate”. Încă de la 17 noiembrie, din cauza acestor proteste, întreprinderile de transport au estimat pierderi d până la 400 de milioane de euro.

Departe de a se fi încheiat iadul de pe străzile din Paris, vestele galbene au anunțat al patrulea weekend de manifestații ample fapt pentru care, autoritățile franceze au pregătit „mijloace excepționale” în plus față de cei 65.000 de polițiști și mmbri ai forțelor de ordine mobilizați pentru sâmbătă în Franța. Temându-se că huliganii vor face tot posibilul să iasă în evidență cu violențe nemaiînâlnite pentru a crea sentimentul de frică și constrângere, șeful Executivului a cerut forțelor de ordine să se pregătească pentru o zi extrem de solicitantă. „Vom continua să acționăm cu cea mai mare fermitate. Vom lupta împotriva urii și a violenței” a anunțat acesta. Conform ziare.com „aproape toate unitățile CRS (unități specializate în menținerea ordinii în timpul manifestațiilor) și jandarmeriei ar urma să fie mobilizate pentru a asigura sâmbătă menținerea ordinii în țară. Cerute de sindicatele polițiștilor, alte soluții sunt pe masă, cum ar fi utilizarea vehiculelor blindate ale jandarmeriei sau prezența militarilor pentru a întări paza instituțiilor”.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page