Generația Z, viitorul cărei speranțe?

În timp ce planeta este traversată de o forfotă fără margini în care oamenii se mută dintr-un spațiu în altul, adoptând o identitate unică, mondială, societățile par din ce în ce mai afectate de schimbările pe care revoluțiile industriale, comunicaționale sau tehnologice le-au adus. Astăzi, ființa umană se află sub un proces continuu dar accelerat, de tranziție. Pierzându-și din valorile inițiale, aceasta împrumută profilul noului prototip uman; de cealaltă parte, acesta se caracterizează printr-o poziție total opusă tradiției.

Într-o astfel de „evoluție” adolescentul pare să nu își mai găsească locul cu adevărat deoarece, realitatea pe care trebuie să o trăiască vine în contradictoriu cu principiile de viață pe care încearcă părinții să le transmită. Deși aparent, puberul secolului XXI vrea să își câștige independența, acesta încă rămâne dependent de cei din jur. Material vorbind, adolescentul depinde încă de familia sa, iar din punct de vedere social, tânărul este cu un ochi pe tendințele societății pentru a primi noile direcții în viață și cu celălalt pe anturajul din care face parte pentru a se afirma. În timp ce interesul pentru desenele animate și poveștile din cărțile pentru copii este înlocuit cu adevărații artiști din reviste, internet sau televizor, prieteniile nevinovate dintre băieți și fete se transformă în dorințe ascunse.

„Adolescența este perioada în care copiii încep să își crească părinții! Este vârsta rebelă, când adolescentul iese din universul copilăriei și se îndreaptă spre lumea adultă, dar urmărindu-și propriul drum. Începe ruperea de familie și integrarea în grupul celor asemenea lui. Adolescentul nu se poate rupe definitiv de familie, ci doar parțial; Aceasta are rolul de a realiza creșterea gradului de conștientizare și cel mai mai important pas constă în conștientizarea valorii notei și a examenului care îi pot influența viitorul prin posibilitatea alegerii unei profesii” informează calistruv.blogspot.pt.

În ciuda faptului că societatea încă nu și-a îndreptat atenția spre a construi un model al adolescentului elev, aceasta are nevoie de tineri ambițioși,